Toți primarii PSD care au pierdut în București, loc cald în Parlament

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.12.2020 - 15:00
Daniel Florea a pierdut Primăria, dar a intrat în Parlament, cu o oprire la DNA. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Nimic nu se pierde, totul se transformă în politca românească.

SHARE

Scorul bun obținut de PSD în alegerile parlamentare (28,9%) a permis salvarea tuturor primarilor care au pierdut alegerile locale în București.

Gabriela Firea, fost primar general, și Gabriel Mutu, fost primar al Sectorului 6, au devenit senatori.

Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, și Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, au devenit deputați. 

Toți au cerut voturile tot de la bucureșteni și le-au primit, de data aceasta pe listă de partid. 

Mutu, anchetat de șase ani

Gabriel Mutu a mai fost senator PSD, înainte să fie primar. Din acel mandat, a rămas cu un dosar penal pentru activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor proveniţi din infracţiuni. Cazul trenează de șase ani, la DIICOT.

Procurorii DIICOT îl acuzau atunci pe senatorul Gabriel Mutu de folosirea cu rea credință a bunurile societății GM Activ Building Management SRL și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tudorache și diamantele

Daniel Tudorache este client proaspăt al DNA. În noiembrie, fostul primar a fost audiat pentru  a da lămuriri în dosarul privind achiziţia de tablete pentru copiii din Sectorul 1.

Procurorii susțin că un apropiat al primarului ar fi cerut și primit de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1, pentru a garanta plata la timp a facturilor și actualizarea tarifelor practicate de firma omului de afaceri. Apropiatul primarului ar fi primit 105.000 lei cash. DNA arată că ”există suspiciunea rezonabilă că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”.

În plus, procurorii arată că în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani ”disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”. Procurorii îl acuză că, pentru a ascunde originea sumelor de bani obținute ilegal, Tudorache s-ar fi folosit de doi interpuși: soția și menajera sa.

DNA au impus o cauțiune de 200.000 de euro pentru Adina Tudorache, acuzată de complicitate la spălare de bani, și de un milion de euro pentru fostul primar PSD din Sectorul 1, Daniel Tudorache, acuzat de spălare de bani.

Florea, audiat de DNA

Primăria Sectorului 5 a anunțat pe 19 noiembrie, printr-un comunicat de presă, că ofiţeri ai Poliţiei Judiciare din cadrul Direcţia Naţionale Anticorupţie au ridicat documente financiar-contabile de la societatea Economat SRL, dar şi alte documente din cadrul Primăriei Sectorului 5, de la departamentele de specialitate, legate de relaţia cu această societate comercială. Acţiunea ofiţerilor Poliţiei Judiciare din cadrul DNA are legătura cu achiziţia de tablete făcută de Economat SRL, preciza primăria.

Fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea a declarat la plecarea de la DNA că a fost audiat în calitate de martor, înr-un dosar în care cercetările se desfăşoară in rem.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te