ȚEAPĂ Viorica Dăncilă nu este șefa Organizației de Femei a PSD

DE Alexandru Pop | Actualizat: 11.12.2019 - 16:27
Dăncilă a mutat prost/FOTO: facebook.com

Compromisul prin care Viorica Dăncilă a fost forțată să-și dea demisia din fruntea PSD după pierderea alegerilor prezidențiale a fost preluarea șefiei Organizației de Femei a partidului (OFSD). De fapt, Dăncilă nu a primit această funcție.

SHARE

În seara zilei de 26 noiembrie, la două zile după pierderea prezidențialelor, un Consiliu Executiv la PSD a dus la decapitarea conducerii. În ciuda declarației hilare a lui Marcel Ciolacu, ajuns șef interimar al PSD, cum că „nu a căzut nici un capăt", chiar mai multe capete au picat. Printre acestea, și al Vioricăi Dăncilă.

Presa nota, la miezul nopții de marți spre miercuri, astfel: „Intreaga conducere a PSD a fost dizolvata in CEx, sedinta care tocmai s-a incheiat. Viorica Dancila ramane sefa doar la Organizatia de Femei a PSD, in locul Rovanei Plumb, care i-a cedat functia."

După CEx, Rovana Plumb explica: „Eu am propus ca doamna Viorica Dăncilă să preia funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei. De ce? Pentru că am văzut structura de vot (la prezidenţiale - n.r.) şi pentru că doamna Dăncilă a muncit enorm de mult, iubeşte enorm de mult acest partid şi, după cum bine ştiţi, a plecat tot din rândurile Organizaţiei de Femei. Mi s-a părut că este un gest normal şi firesc pentru ca doamna Dăncilă să reprezinte în continuare femeile social-democrate şi nu numai."

Toate bune și frumoase, însă regulamentul de organizare și funcționare a Organizației Femeilor Social-Democrate nu prevede o astfel de predare de funcție ca la piață. 

Astfel, la articolul 18, se arată că "Organele de conducere ale OFSD, de la toate nivelurile, sunt alese în mod democratic, prin vot liber exprimat. Procedura de vot se stabileşte prin decizia fiecărui organ de conducere în cadrul căruia se exercită votul (deschis sau secret)."

Articolul 56 prevede că "Preşedintele OFSD este ales prin vot secret, de către Conferinţa Naţională a OFSD, pentru un mandat de 4 ani."

Dacă nu există președinte valid, locul acestuia este preluat de către secretarul general al OFSD, conform regulamentului amintit, secretarul general „reprezintă OFSD, în lipsa preşedintelui, în raporturile cu organele centrale de conducere ale PSD si în relaţiile cu organizaţii de femei ale altor partide politice, din ţară sau din străinătate, în relaţiile cu organizaţii neguvernamentale; încheie, doar în absenţa preşedintelui OFSD, în numele OFSD, convenţii de colaborare cu organizaţii de femei ale altor partide sau organizaţii neguvernamentale interne sau internaţionale" (articolul 59, alin. 5).

În acest moment, secretar general al OFSD este Maria Lazăr.

Citește și: Secretarul general al OFSD, responsabil cu propaganda al PCR

Conform site-ului Organizației de Femei, președinte interimar este Rovana Plumb. Este un mister cum Plumb a ajuns președinte interimar al organizației, câtă vreme regulamentul acesteia nu prevede existența unei astfel de funcții. 

Ce este cert, însă, este că președintele OFSD nu-și poate ceda funcția ca la piață, nu poate face troc cu ea, nu o poate vinde.

Pe scurt, legal, Viorica Dăncilă nu are, acum, nici o funcție în PSD, OFSD sau orice altă structură de partid a social-democraților.

De altfel, nici contul de Facebook al OFSD nu a dat-o jos pe Rovana Plumb de la șefia Organizației, unde Viorica Dăncilă nici măcar nu e menționată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te