PSD și PNL, liste comune la europarlamentare, care vor fi comasate cu localele pe 9 iunie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.02.2024 - 18:03
SURSE PSD și PNL, liste comune la europarlamentare, care vor fi comasate cu localele pe 9 iunie - Foto: Profimedia images

PSD și PNL, liste comune la europarlamentare, care vor fi comasate cu localele pe 9 iunie. Liderii coaliției au convenit asupra comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, stabilind data de 9 iunie pentru aceste scrutinuri, au declarat surse pentru Newsweek România.

SHARE

UPDATE Conducerea PSD a votat în unanimitate deciziile. Conducerea PNL a aprobat deciziile  cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă, două abţineri.

Liste comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare;

Candidaturi separate la locale, cu posibile liste comune în unele județe, pentru a crește șansele împotriva USR.

UPDATE - Nicolae Ciucă: Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare și evitarea unei situații de degringoladă în condițiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Rep Moldova.

Surse politice care au participat la negocierile din coaliție pe tema alegerilor comasate au transmis pentru Newsweek România că partenerii de coaliție de la PSD și PNL au convenit comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

SURSE PSD și PNL, liste comune la europarlamentare, care vor fi comasate cu localele pe 9 iunie

Mult discutata comasare a europarlamentarelor cu localele va avea loc în data de 9 iunie 2024.

Potrivit acelorași surse, PSD și PNL au stabilit să meargă pe liste comune doar la alegerile europarlamentare, nu și la cele locale, iar cap de listă ar urma să fie un candidat independent.

Mai mult, se vorbește că PSD ar cere devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, menținându-se alegerile parlamentare în decembrie, conform termenelor stabilite.

Citește și: De ce vor PSD și PNL comasarea alegerilor? Sondajul care „le asigură” 50% din voturi în alegeri

Citește și: VIDEO Președintele Klaus Iohannis, despre comasarea unor alegeri în 2024: „Nu sunt împotrivă”

Unul dintre argumentele susținute de pesediști ar fi că devansarea alegerilor prezidențiale în prima lună de toamă s-ar fi mai benefică, considerând că în luna decembrie numărul de votanți este mai mic.

Paul Stănescu (PSD): „Sunt discuţii despre o alianţă electorală la alegerile locale şi europarlamentare”

Înaintea şedinţei conducerii PSD, secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a dezvăluit că există discuţii în cadrul coaliţiei privind o posibilă alianţă electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare.

”Sunt două partide care discută în acest moment, despre o alianţă electorală la alegerile locale şi europarlamentare, nu vă pot spune ce îmi convine mie”, a spus Paul Stănescu, la Parlament, înainte de reunirea liderilor social-democraţi în şedinţă, despre discuţiile din interiorul coaliţiei. 

Sondajul comandat de PSD și PNL, realizat de Avangarde, arată că peste jumătate dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. De asemenea, sondajul indică că PSD ar obţine 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, iar PNL 20%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te