Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, dezbătută după ce se pronunță CCR

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.09.2021 - 12:13
Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, dezbătută după ce se pronunță CCR. Foto Inquam Photos/George Călin
Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, dezbătută după ce se pronunță CCR. Foto Inquam Photos/George Călin

USR PLUS și AUR citesc joi, în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. PSD a anunțat că va asigura cvorum.

SHARE

Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, cu titlul „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”, va fi dezbătută și votată abia după ce Curtea Constituțională se va pronunța cu privire la conflictul dintre Parlament și Guvern reclamat de premierul Florin Cîțu, au decis Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu va fi citită joi în plenul Parlamentului, care a fost convocat de către preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban, după ce Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nu au reușit să facă cvorum pentru a stabili o dată pentru citirea moțiunii împotriva guvernului Cîțu.

Citește și: Moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament joi la ora 16.00

USR PLUS dorește ca dezbaterea și votul pentru acest document să aibă loc înainte de 25 septembrie, când are loc congresul PNL în urma căruia urmează să fie ales președintele partidului. Lupta se dă între Florin Cîțu și Ludovic Orban. USR PLUS speră ca prin pierderea funcției de premier, Florin Cîțu să piardă și alegerile interne. 

De altfel, Ludovic Orban a declarat deja că dacă obține un nou mandat de președinte al PNL va reface coaliția de guvernare cu USR PLUS.

De cealaltă parte, parlamentarii liberali care îl susțin pe actualul prim-ministru vor să împingă dezbaterea și votul pentru moțiune după 1 octombrie, când alegerile interne din PNL se vor fi încheiat. 

O decizie în acest sens a fost influențată de PSD, care a votat în birourile permanente propunerea UDMR ca dezbaterea și votul pentru moțiune să aibă loc după ce se pronunță Curtea Constituțională, potrivit informațiilor Newsweek România.

Curtea Constituţională a României (CCR) a înregistrat, miercuri, sesizarea Executivului cu privire la un posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură.

Citește și: CCR a înregistrat sesizarea premierului Cîțu pe conflictul dintre Guvern şi Parlament pe moțiune

Părțile implicate au o săptămână la dispoziție să-și prezinte punctele de vedere cu privire la reclamația depusă de guvernul Cîțu. Ulterior, judecătorii constituționali vor dezbate sesizarea. Aceștia pot da o decizie înainte de 25 septembrie sau o pot amâna pentru o dată ulterioară congresului PNL.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te