Surse: Comisia SRI își contrazice șeful. SRI, de 20 de ori mai puține mandate decât a spus Manda

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.06.2018 - 21:52
Șeful Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat că șase milioane de oameni au fost ascultați de SRI. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Numărul persoanelor interceptate de Serviciul Român de Informații este de 20 de ori mai mic decât cel anunțat de șeful Comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, conform unui raport care urmează să fie publicat de comisie, au declarat, pentru Newsweek România, surse parlamentare.

SHARE

Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI urmează să publice un raport care arată că, de fapt, numărul real al tuturor mandatelor de interceptare din perioada 2005-2016 este de 311.825, din care 31.802 sunt mandate pe siguranța națională.

Numărul mandatelor de interceptare a scăzut drastic începând cu anul 2015, mai arată raportul. Astfel, dacă în 2015 au fost emise 51.248 de mandate de interceptare, în 2016 au fost 12.992 de mandate. Eduard Hellvig a preluat funcția de director al SRI în 2015, iar, în martie 2016, CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală care permitea SRI să facă interceptări în dosarele instrumentate de DNA și alte parchete.

„Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv mandatele de securitate națională și cele de supraveghere tehnică. Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în 2005-2016 înseamnă 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate”, a declarat Manda, în 31 mai.

În replică, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a precizat că media anunțată de Claudiu Manda este ”inexactă”.

”Prima cifră, 311.000 de mandate şi autorizaţii în total. Precizez că SRI nu a transmis niciun fel de adresă Comisiei parlamentare în care să fie menţionată această cifră. Eu, ca purtător de cuvânt, am auzit de această cifră, am văzut-o pe un studiu pe internet pe un blog din Cluj. A doua cifră - o medie de 20 de persoane interceptate pe un mandat. Preşedintele Comisiei de control asupra activităţii SRI a afirmat că, în opinia domniei sale şi a comisiei, din totalul mandatelor de securitate naţională amestecate cu cele pentru infracţiuni de drept comun au fost, citez, în medie, 20 de persoane interceptate pe mandat. Este o medie inexactă, dacă ţinem cont că în majoritatea mandatelor SRI, de exemplu, avem una, două persoane pe un mandat. A treia cifră este 6 milioane de români interceptaţi. Această cifră e rezultatul înmulţirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog”, a spus Marincea, în 1 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te