Stilul epistolar. Tăriceanu îi cere lui Iohannis să respingă trei miniștri care nu sunt membri ALDE

DE Octavia Constantinescu | 11.09.2019 - 21:02

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seara, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniştri propuşi în locul celor demisionari ai ALDE, pentru că cei trei nu mai fac parte din partid.

SHARE

Mediafax redă integral scrisoarea transmisă de Călin Popescu Tăriceanu şefului statului:

„Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Am văzut în spaţiul public anunţul doamnei prim-ministru Dăncilă, potrivit căruia a propus, pentru portofoliile ministeriale rămase vacante în urma demisiei miniştrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirmă că fac parte din ALDE.

Pe această cale doresc să vă fac următoarele precizări: În şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârşitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri) denunţarea protocolului cu PSD, precum şi retreagerea din coaliţia de guvernare.

Mai mult, în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârşitoare, excluderea oricărui membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare.

Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţiile de miniştri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit ca, în analiza pe care o veţi face privind aceste propuneri, să luaţi în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituţie”.

Articolul 85 din Constituţie la care face referire liderul ALDE se referă la situația când propunerea de remaniere guvernamentală schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, caz în care preşedintele României va putea revoca  pe unii membri ai Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

La 27 august, Anton Anton a demisionat de la conducerea Ministerului Energiei, Graţiela Gavrilescu de la Ministerul Mediului, iar Viorel Ilie din funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

Demisiile au venit la o zi după ce ALDE a decis ieşirea de la guvernare. Singurul ministru rămas atunci în Executiv a fost Ramona Mănescu la Externe. Ea a demisionat ulterior din ALDE.

Popescu Tăriceanu i-a transmis o scrisoare și premierului Viorica Dăncilă în care i-a spus că toate manevrele pe care le face sunt „încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului” pe care îl conduce.

„Stimată doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Am văzut în spaţiul public anunţul potrivit căruia aţi nominalizat pentru portofoliile ministeriale rămase vacante trei persoane despre care afirmaţi că sunt membri ALDE.

această cale vă aduc la cunoştinţă decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august în care s-au votat, cu majoritate covârşitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri), denunţarea protocolului cu PSD şi retragerea din coaliţia de guvernare. (...)”  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te