STENOGRAME USR. Barna: „Miza lui Iohannis este să creeze impresia că noi nu mai existăm”

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 09.06.2022 - 14:15
Plecarea lui Dacian Cioloș din USR a încins spiritele în partid/Foto: Inquam Photos/George Calin
Plecarea lui Dacian Cioloș din USR a încins spiritele în partid/Foto: Inquam Photos/George Calin

Newsweek România a intrat în posesia stenogramei unei ședințe a USR, după ce Dacian Cioloș și-a anunțat plecarea din partid și înființarea REPER. Liderii USR au adoptat rezoluția următoare: „aderarea la alte platforme politice duce la excluderea din partid.”

SHARE

Vă prezentăm cele mai importante pasaje ale discuției:


Cătălin Drulă (vorbește despre loialitatea față de USR):

„Proiectul USR este construit pe valori liberale, este singurul proiect de acest gen în România. În ciuda tuturor intențiilor de distrugere, s-a construit și s-a adresat electoratului pe un mesaj de unire al tuturor forțelor liberale și de schimbare în România.

Un partid. O instituție. Acolo trebuie să ajungă USR. Trebuie să treacă dincolo de persoanele și orgoliile noastre, trebuie să devenim o instituție.

Situația curentă e incomodă, neplăcută. Nu este un mesaj de încurajare când ne pleacă colegi, dar este un moment prin care trebuie să trecem. Trebuie să rămânem uniți, să existe competiție, dar cel mai mult contează loialitatea față de o construcție.

Cei care vor să rămână să construiască, voi merge mai departe cu mine și vor avea sprijinul meu.

Nu poți sta într-un partid (asociere de voințe personale) și să arunci cu invective, cu lături la adresa acelui proiect. Pentru acest motiv, deputații USR au votat excluderea lui Andrei Lupu.

Vreau să cred că cei care ne regăsim aici, suntem parte din acest proiect și așa este și cinstit. Nu se poate sabota munca colegilor. Nu putem face parte din două proiecte în paralel. Cei care vor să aleagă alt proiect, este de înțeles. Dar nu putem face parte din ambele.

USR a demonstrat ceea ce poate. Că suntem guvernamentabili, că putem livra la guvernare și că suntem singurii din România care deranjăm liniștea iliberalismului impus de celelalte partide asupra țării noastre.”

Se deschide dezbaterea. Ce părere aveți despre situația curentă? Cum ar trebui să acționăm atunci când alți colegi aleg să susțină alt proiect?

 

Victor Ilie:

„Țin mult la proiectul ăsta. Vreau să strângem rândurile, vreau să fim uniți. Vreau să ne punem fiecare dintre noi întrebarea: <<Cu ce am greșit?>> Cătălin, ai greșit aducând în spațiul public situația cotizației lui Dacian? Este și cazul doamnei Ozmen, carea ne-a abandonat (nu era o valoare pentru noi), dar trebuie să ne întrebăm cu ce am greșit față de ea.

Avem nevoie de oameni competenți, avem nevoie să nu îi mai speriem pe cei care vor să vină către noi. Artificiile privind cotizațiile nu interesează pe nimeni. În exterior se vede că ne certăm pe bani.

Trebuie să strângem rândurile, dar trebuie să fim mai inclusivi.

 

Cezar Drăgoescu:

Vedem că în presă apar doar atacuri concertate la adresa USR. Iar conducerea nu ia atitudine. Lucrurile trebuiau tranșate ieri, nu azi. Nu mai funcționează lucrurile așa. Oamenii, în acest partid, confundă libertatea de exprimare cu anarhia. Trebuie să reacționăm și să separăm apele, să vedem cu cine mergem împreună în 2024.

Ar trebui semnată o declarație a parlamentarilor care vor să rămână în USR. Să știm clar pe cine ne bazăm în 2024. A ajuns momentul să acționăm și să separăm apele.

 

Vlad Botoș:

Luptele sunt foarte clare. La nivel european toți au înțeles ceea ce trebuie să înțeleagă. Toți cei care doresc să facă politică în altă parte ar trebui să o facă. Le-am transmis asta colegilor europarlamentari.

Înțeleg că se vrea colaborare pe viitor cu noi, nu vor să ardem punțile, dar este inacceptabil și nu putem la Bruxelles să fim prieteni, iar cu o oră înainte să ne atacăm la diferite televiziuni.

Oamenii vor de la noi disciplină și rigoare. Ne vor la guvernare. Vor o anumită stabilitate. Oamenii nu ne vor vota dacă ne vor vedea indeciși, în certuri continue. 

 

Radu Panait:

Avem foarte multă pasiune. Avem foarte mult talent. Talent de a trolla. Avem talent de a ne pune unii pe alții în situații complicate. Ne batem joc de noi, de alegerile viitoare, iar electoratul nu ne va ierta. Dacă ieșiți pe stradă și vorbiți cu oamenii, 1 din 5 ne scot ochii că de ce ne ciondănim.

Este momentul să fim de acord că atacurile în presă NU sunt de tolerat în cadrul partidului. Haide să ne focusăm energiile pe ceea ce putem construi. Eu fiind de dreapta, aș vrea să vorbim despre inițiative ce țin de dreapta. Să vorbim de priorități care ne aduc un plus partidului nostru.

Citește și: 

VIDEO Vladimir Putin pregătește parada victoriei la 31 iulie. Îi mai trebuie Odesa și Transnistria

Lavrov, „blocat” de un jurnalist ucrainean: „În afară de cereale, ce aţi mai furat din Ucraina?”

 

Remus Negoi:

Nu înțeleg de ce unii își doresc să se afirme ca persoane fizice neapărat. Aici nu am câștigat pe barba noastră, am câștigat că suntem un partid politic. Asta trebuie să conștientizăm împreună.

Oare nu ar fi mai bine ca alegerile pentru președinte să le facem cât mai rapid? În așa fel încât să nu mai apară sentimentul de nesiguranță în extern, că am avea o conducere interimară. Haideți să vorbim despre asta.

 

Allen Coliban:

Cătălin, ce înseamnă instituție pentru tine, ce vrei să spui că un partid este o instituție? Pentru că un partid este mult mai mult decât atât, și nu doar prin propria definiție.

Nu sunt de acord cu minciunile, dar sunt de acord că avem de reparat foarte mult pentru a redeveni agreabili.

Ne trebuie un sistem de alegeri reprezentativ pentru alegerile pentru delegați, trebuie să ne curățăm baza de date pentru că datele sunt mincinoase ca să recâștigăm încrederea.

Trebuie recreat cadrul pentru diversitate și dezbatere.

Nu pot să nu leg faptul că pleacă oameni precum Oana Ozmen din EB, cu scăderea în sondaje. Acest lucru ne arată că e nevoie de o schimbare.


Silviu Dehelean:

Suntem în fața unor acte ostile și de sabotaj constante din partea unor colegi. Acestea sunt rezultatul, fie unor interese de distrugere sau un interes către alt proiect.

Trebuie să reacționăm foarte clar, foarte curat, foarte asumat, de fiecare dată atunci când aceste acțiuni de sabotaj se întâmplă.

Avem nevoie de un T0, un fel de tranșare pentru cei care vor să continue în acest proiect și cei care vor să-și reia viața în alt proiect politic.

 

Claudiu Năsui:

Este nevoie de un mod pozitiv de a face campanie internă. Fără atacuri la persoană, fără injurii, cu discuții pe fond, cu discuții despre proiecte. Ceea ce ne-a făcut rău este atunci când discuția internă s-a focusat pe ură și tribalism. Asta distruge de fapt coeziunea într-un partid. Aceasta ar fi greșeala: că a existat acest tribalism. Acesta trebuie oprit și eradicat de la rădăcină.

Trebuie să tranșăm cât mai rapid toate alegerile interne și să avem stabilitate.

 

Stelian Ion:

Nu este o situație ușoară. Trebuie să ne întrebăm foarte clar cine suntem împreună. Cum am ajuns aici și cum mergem mai departe. Unele decizii le-am luat cu unele costuri, dar toți acești ani am susținut un lucru: dacă avem lucruri de reproșat unii altora, dacă avem propuneri pentru a rezolva situația internă, haideți să o facem în interior. Nu este ok să o facem public, să ne bălăcărim în exterior. Nici măcar în campaniile interne.

Genul acesta de atacuri lasă sechele greu de reparat

. Nu poți distruge barca în care ești și apoi să pleci în altă barcă. Este o chestiune abjectă, o tactică machiavelică, cinic făcut cu sânge rece. Nu voi accepta acest lucru și voi lupta să nu se întâmple.

Genul acesta de sabotaj în care rămânem să dăm foc acestei bărci este inacceptabil. Să o iei de la capăt să refaci alt partid PERFECT este de o naivitate teribilă.

Da, avem nevoie de diversitate, să ne spunem lucrurile în față, dar în interior. Când ai ieșit în exterior ți-ai faultat colegul. Așa ceva nu mai poate continua sub nicio formă.

Propun să vedem cum tranșăm acest subiect. Dacă au intenția să plece, îi rog să o facă onest (nu-mi doresc să plece, dar dacă aleg asta să nu distrugă tot în spatele lor). Mă opresc aici.

 

Alin Apostol:

Cred că PNL-ul a încercat de-a lungul timpului să ne distrugă, pentru că vede în USR singura forță politică împtriva acestui dualism electoral: PNL vs PSD.

Rezumat: PNL bagă dihonia între noi.


Irineu Darău:

Trebuie să ne întrebăm ce erori facem. Trebuie să le recunoaștem și dacă vor să facă ceva pe viitor, să schimbe ceva. Fiindcă este important să vedem cine destabilizează. Mulți au o contribuție la asta, dar în niciun caz aceasta vine dintr-o singură parte. Totul este despre echitate internă, o provocare continuă în democrație.

La noi se întâmplă niște lucruri total neadecvate, vă dau niște exemple: sistemul de vot unde câștigătorul ia tot. Majoritatea sfâșâie minoritatea în USR. Sunt mai multe referendumuri interne blocate de către conducere.”

Se plânge de cursa de la prezidențiale (unde a candidat).

„La noi e mai rău ca Lukașenko. Am greșit cu toții. Haideți să reflectăm. Vreau să aud niște greșeli recunoscute și niște chestii concret pe care le vom face diferit.”


Alin Stoica:

„Prima chestiune este legată de calitatea pe care o spui că ar trebui să prevaleze: loialitatea. Nu cred că aceasta este este calitatea cea mai importantă, dar nu exclude critica. Critica este parte din această loialitate.

Știu că a existat dinamica în carea majoritatea exclude minoritatea. Informațiile circulă doar în formațiunea câștigătoare. Eu am reușit să rup acest lucru la sector, din păcate acest cerc vicios există în continuare în țară.

Este rolul tău, Cătălin, să ajuți ca acest cerc vicios să se termine.

Un exemplu: eliminarea PLUS din numele USR PLUS la Congres. A fost perceput foarte greu de cei din PLUS. Este un exemplu de cum NU trebuie să se întâmple lucrururile.

Liderii trebuie să se uită în oglindă să își spună ceea ce au greșit și ceea ce au făcut bine. Rolul tău, Cătălin, este ca tu pe acești colegi să îi faci să fie competitori onești, să fie camarazi.

 

Dan Barna:

Suntem un partid mare, care contează. Suntem un partid în cel mai amplu sens al cuvântului.

În orice scenariu, nu mai există imaginea copiilor drăguți, simpatici care mai fac năzbâtii, nu mai suntem acolo, acolo eram la început.

Votul va veni din capacitatea noastră de a demonstra în exterior seriozitate și că putem livra la guvernare.

Oamenii acționează în concordanță cu obiectivele lor.

Votul pe liste destructurează partidul. E o greșeală. Încurajează taberele.

Suntem sub asediu. Miza lui Iohannis este să creeze impresia că noi nu mai existăm. Suntem sabotați din toate părțile. Asta încearcă sistemul acum. Fie din interior, fie din exterior.

Nu e acceptabil să continuăm acest sabotaj intern până la alegeri. Sunt optimist că împreună vom trece și peste aceste sabotaje. Trebuie să proiectăm stabilitate.

 

Vlad Voiculescu:

Câteodată cel mai bun lucru pe care îl poți face la job e să-ți iei câteva zile de concediu. Poate dacă am lua uneori aceste pauze, am merge la o bere, am lua decizii mai bune, și nu pripite.

Sabotarea și detonarea unora cu siguranța a fost și rezultatul mai multor factori adunați (mai multor nedreptăți acumulate). Ne trebuie mai multă empatie și să ne uităm din partea cealaltă.

Poate câteodată, atunci când avem capul fierbinte să nu luăm decizii imediat. Ar fi o schimbare majoră ca în situații de criză să înțelegem fiecare responsabilitatea lui.


Dominic Fritz:

Este o responsabilitate pentru noi toți ca nici intern și nici extern să se înțeleagă că falia este USR vs PLUS. Nu trebuie să adâncim această falie. Trebuie să existe totuși linii roșii într-un partid politic.

Aș vrea să avem o perspectivă istorică. Dacă ne gândim la marile schimbări din lume, niciuna nu a fost obținută în câțiva ani, și cu o inerție liniară. Ar fi o aroganță imensă să credem că putem construi un partid perfect în câțiva ani. Nu pot să înțeleg deloc că a începe de la zero este soluția.

Nu trebuie să ne lăsăm descurajați pentru ceea ce se întâmplă acum, ci să înțelegem ca marile schimbări au nevoie de timp și mult efort.

Orice orgoliu personal trebuie să fie relativizat la realitatea istorică.

 

Cătălin Drulă, concluzie:

Nu poate există o loialitate duală. Propun o rezoluție la vot. Vot pe Zoom acum. Vom vota următoarea rezoluție:<<Aderarea la alte platforme politice duce la excluderea din partid.>>”

Rezultatul votului:

DA- 83%
NU- 9%
ABȚINERI- 8%

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te