Sondaj INSCOP. Ciolacu, Simion și Geoană, în pole position la prezidențiale. Scenarii pentru turul 2

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.10.2024 - 13:48
Sondaj INSCOP. Ciolacu, Simion și Geoană, în pole position la prezidențiale. Scenarii pentru turul 2 - Foto: Profimedia images
Sondaj INSCOP. Ciolacu, Simion și Geoană, în pole position la prezidențiale. Scenarii pentru turul 2 - Foto: Profimedia images

Sondaj INSCOP. Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, conduce clasamentul intenției de vot pentru turul I, cu 24,1%, urmat de George Simion (AUR) și Mircea Geoană (independent), conform unui sondaj INSCOP Research realizat în perioada 11-18 octombrie 2024.

SHARE

Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social Democrat (PSD), se află în fruntea preferințelor alegătorilor pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Sondaj INSCOP. Ciolacu, Simion și Geoană, în pole position la prezidențiale. Scenarii pentru turul 2

Conform datelor, 24,1% dintre cei care și-au exprimat intenția de vot ar opta pentru Ciolacu. El este urmat de George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), cu 20,7%, și de Mircea Geoană, candidat independent, cu 18,1%.

Sondajul INSCOP relevă că 15% dintre respondenți ar vota pentru Elena Lasconi, candidata Uniunii Salvați România (USR), în timp ce Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal (PNL), ar atrage 8,2% din voturi. 

Alte nume menționate în sondaj sunt Cristian Diaconescu (independent), cu 5,1%, și Kelemen Hunor (UDMR), cu 3,8%.

Pentru cei care declară că vor merge sigur la vot (58,6% din eșantion), 25,8% l-ar alege pe Marcel Ciolacu, iar 20,4% pe George Simion.

În această categorie de votanți, Mircea Geoană se situează pe locul trei, cu 19,2%, urmat de Elena Lasconi cu 14% și Nicolae Ciucă cu 7,8%.

Citește și: Sondaj INSCOP. PSD, în topul preferințelor românilor. Partidele extremist-populiste, la 30%, PNL 12%

Scenarii pentru turul II

Ciolacu vs. Simion

Se prefigurează finala prezidențială Iliescu vs. Vadim. În eventualitatea unui tur doi între Marcel Ciolacu și George Simion, actualul premier ar câștiga cu 56% din voturi, în timp ce liderul AUR ar obține 44%.

Ciolacu vs. Geoană

Dacă în cursa finală s-ar afla Ciolacu și Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO ar avea un avantaj ușor, cu 55,6%, față de 44,4% pentru Ciolacu.

Ciolacu vs. Lasconi

Alte scenarii prezentate de INSCOP arată că, într-un duel între Ciolacu și Elena Lasconi, premierul ar obține 53% din voturi, iar candidata USR 47%.

Ciolacu vs. Ciucă

În cazul unei confruntări între Ciolacu și Nicolae Ciucă, premierul ar câștiga cu un scor de 63,1%, comparativ cu 36,9% pentru liderul PNL.

Citește și: SONDAJ Ciucă, Ciolacu, Lasconi, Geoană. Cine se califică în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

Sondajul INSCOP a fost realizat între 11 și 18 octombrie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion reprezentativ de 1106 persoane din România, cu o marjă de eroare de +/-2.95% la un nivel de încredere de 95%. Sondajul a fost comandat de cotidianul Libertatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te