Șeful CCR, Marian Enache, a răspuns atacurilor venite din partea lui Călin Georgescu, cu privire la „ultimatumurile” pentru revenirea la turul II.
Marian Enache, a apărat decizia instanței constituționale în fața atacurilor lui Călin Georgescu subliniind că protejarea procesului electoral este o obligație fundamentală a statului.
Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida
„Dezinformarea nu poate și nu trebuie să slăbească prerogativele autorităților de a exercita puterea publică în domeniul electoral.
Dezinformarea, însă, poate influența electoratul în vederea atingerii unui anumit scop în urma votului exprimat de acesta.
Vicierea procesului electoral implică intervenția legală a autorităților publice cu competențe în domeniu pentru restabilirea situației de legalitate și constituționalitate.
Citește și: PARANOIA Călin Georgescu, baricadat în casă. Zice că-l vor ataca pe stradă. E în siguranță pe TikTok
Curtea, în Hotărârea nr. 32/2024 (paragraful 9), menționează în mod expres și indubitabil caracterul corect al alegerilor ca fiind o expresie indispensabilă a suveranităţii şi un principiu fundamental al statului român, care stă la baza stabilirii rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României și, ca atare, statul are obligaţia pozitivă de a asigura un proces electoral transparent în toate componentele sale pentru a garanta integritatea şi imparţialitatea alegerilor, acestea fiind premisele democraţiei constituţionale şi asigurării existenţei statului de drept”, spune șeful CCR, Marian Enache.
Citește și: Călin Georgescu, lobby-istul PSD din epoca Petre Roman. Cum a sifonat 215.000$ din banii USAID
Alegerile incorecte, un risc major pentru suveranitatea României
Președintele CCR spune că, din punct de vedere constituțional, alegerile incorecte sau fraudate sunt un risc major în ceea ce privește însăși suveranitatea României.
„Astfel, și în optica instanței constituționale alegerile incorecte sunt un risc major în ceea ce privește însăși suveranitatea statului, care interesează nu numai statul, ci și societatea.
Prin urmare, din perspectiva dreptului internațional, hotărârea CCR este nu numai corectă, ci și legitimă, fiind pronunțată în legătură cu nucleul dur al Constituției, și anume protecția suveranității statului în fața amenințărilor hibride la adresa sa.
Citește și: „Operațiunea Portal Kombat” declanșată de caracatița rusească din jurul lui Călin Geogescu
Ca atare, în aceste coordonate, curțile constituționale trebuie să fie diligente, să își exercite forța stabilizatoare în situații excepționale și să intervină ca ultima ratio în apărarea principiului constituțional al suveranității naționale, principiu care este unul fundamental, de asemenea, și în dreptul internațional, precum și pentru protejarea statului în calitatea sa de subiect de drept internațional.
Astfel, în considerarea principului suveranității, sistemul constituțional național trebuie să intre în acțiune în toate componentele sale”, spune Marian Enache, Președintele CCR într-un interviu pentru Juridice.ro.
Călin Georgescu dă ultimatum la CCR și amenință: „E ultima lor șansă. Altfel, ne vedem în stradă”
Candidatul pro-rus Călin Georgescu a lansat un nou atac la adresa Curții Constituționale a României (CCR), dându-le judecătorilor un ultimatum pentru a reveni asupra deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.
Călin Georgescu a amenințat că, în cazul unui refuz, va organiza un protest masiv în Piața Constituției.
Citește și: Călin Georgescu îi amenință pe opozanți cu limbajul lui Putin: „Pot fi consecințe! M-ați înțeles?!”
„Dacă nu revizuiesc decizia, ne vedem în stradă”
Într-o declarație făcută la Realitatea TV, Georgescu a cerut CCR să revină asupra hotărârii de anulare a scrutinului și să permită reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale.
„Am cerut Curții Constituționale să facă un ultim act de decență și să revizuiască decizia anulării alegerilor și să dispună reluarea turului 2.
Este ultima lor șansă de reumanizare. Dacă până vineri acest lucru nu se va întâmpla, atunci sâmbătă, pe 22 februarie, de la ora 11, vă aștept în Piața Constituției din București pentru a ne proteja dreptul la vot liber”, a declarat candidatul extremist pro-Rusia.
Citește și: Călin Georgescu, promovat de șeful spionilor ruși la Moscova: Și România vrea teritorii din Ucraina
Călin Georgescu amenință judecătorii CCR
Mai mult, Georgescu a amenințat că, odată ajuns președinte, va iniția o anchetă împotriva judecătorilor CCR.
„Va fi cu siguranță o comisie la cel mai înalt nivel, care să analizeze toate aceste abuzuri, care înseamnă înaltă trădare de țară și atentat la siguranța națională. Nu ne jucăm cu astea!”, a spus acesta.
Călin Georgescu pune tunurile și pe SRI
Georgescu a extins atacurile și asupra Serviciului Român de Informații (SRI), cerând demisia unor oficiali din conducerea instituției.
„Am auzit că primul adjunct de informații, Eugen Nedelcu, vrea să își dea demisia. Eu aș vrea să dau mesaj inclusiv lui Răzvan Ionescu, de la SRI, și să-i spun că are două opțiuni: prima opțiune este aceea să își dea demisia. Iar a doua este să apere Constituția”, a declarat Georgescu.
Acesta a pretins că instituțiile de forță din România trebuie să prezinte dovezi privind ingerințele externe în alegeri sau, în caz contrar, să ceară CCR anularea deciziei de invalidare a scrutinului.
Citește și: Manipularea lui Călin Georgescu. Pagina "Pustoaica, Fetite Romania", convertită în România Ortodoxa
Cum ar putea fi Călin Georgescu interzis de CCR la prezidențiale
Călin Georgescu, candidatul prorus la alegerile prezidențiale riscă soarta rusofilei Diana Șoșoacă, care a fost interzisă anul trecut la alegerile prezidențiale.
Călin Georgescu, candidatul prorus la alegerile prezidențiale ar putea fi interzis de CCR după "modelul" rusofilei Diana Șoșoacă, care a fost interzisă anul trecut la alegerile prezidențiale. Ambii folosesc ad-litteram retorica Moscovei pentru a-și susține planurile pentru "noua Românie" în cazul în care ar ajunge pe cea mai înaltă poziție în statul român.
Călin Georgescu, un frenetic susținător al politicii pro-ruse și autoproclamat un "admirator al lui Vladimir Putin", a stârnit controverse prin declarațiile sale, care pun sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei și sugerează că România ar putea să profite de "moartea Ucrainei" pentru anexarea "vechilor teritorii".
Într-un interviu recent cu un alt simpatizant al lui Vladimir Putin, Călin Georgescu a afirmat că „se schimbă lumea” și că frontierele vor fi modificate, inclusiv prin anexarea de către România a unor teritorii din Ucraina, precum Bucovina de Nord, Bugeacul și Maramureșul de Nord.
"Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât, dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord...interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord - corect? Din fosta… cum se chema… Transcarpatia. Mai rămâne și pe la unguri… Liovul, care o să rămână la polonezi, și Malorusia", a declarat Călin Georgescu. Retorica obsesivă a Kremlinului din discursul lui Georgescu merge și mai departe, acesta plusând cu faptul că "moartea Ucrainei" ar fi de fapt "un avantaj" și pentru NATO, pentru că "i se mărește teritoriul".
"Eu n-am spus că vrem, dar profiți de ocazie, vezi ce se întâmplă", a continuat el.
"În primul rând, războiul este pierdut. Ei (americanii - n.red.) știu acest lucru și vor să iasă demni", a spus Georgescu.
Împărțirea Ucrainei este inevitabilă, adaugă prorusul Călin Georgescu, susținând exact aceleași teme și aceleași discursuri ca ale lui Vladimir Putin.
Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"
"Sută la sută va fi asta. Păi altfel n-au cum! Drumul este inevitabil către așa ceva. Ucraina este un stat inventat. Este Republica Sovietică Socialistă Ucraina!", a declarat Georgescu într-un interviu recent.
Citește și: Steagul invaziei rusești în Ucraina, promovat de George Simion la protestul AUR pro-Călin Georgescu
"Glonțul de argint" pentru Călin Georgescu
Astfel, atacurile frecvente la adresa Uniunii Europene și NATO în retorica Moscovei și acum prin afirmațiile despre anexarea teritoriilor ucrainene ar putea fi "glonțul de argint" care să ducă la excluderea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială din luna Mai 2025. Același discurs prorus a determinat Curtea Constituțională să o elimine pe Diana Șoșoacă de la alegerile anulate de anul trecut.
Diana Șoșoacă nu a fost lăsată să candideze anul trecut pentru funcția de președinte al României din cauza convingerilor aliniate Rusiei sale care nu sunt în concordanță cu valorile democrației.
Potrivit judecătorilor Curții Constituționale (CCR), un eventual mandat al acesteia ar pune în pericol apartenența României la Uniunea Europeană și NATO, motiv pentru care candidatura i-a fost respinsă.
Decizia prin care Curtea Constituțională a respins candidatura Dianei Șoșoacă, cunoscută pentru discursul său anti-european și anti-NATO, a generat reacții puternice din partea societății civile și din partea aliaților occidentali.
Practic, avem același scenariu. Delirul prorus al Dianei Șoșoacă a fost acum preluat de Călin Georgescu. Acesta a acuzat UE că "fură bogățiile României", iar NATO vrea înceapă Al Treilea Război Mondial din România. Acesta a numit scutul antirachetă de la Deveselu o "rușine a diplomației".
Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din România
Fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, susține că există „dovezi substanțiale” care indică faptul că serviciile secrete ruse au intervenit în alegerile prezidențiale din România din 2024.
Aceeași poziție a fost reiterată și de serviciile secrete franceze.
Zeci de site-uri și canale de Telegram, coordonate din Rusia, promovează imaginea lui Călin Georgescu ca „lider suveranist”, apropiat Rusiei și „victimă a unui sistem corupt”.
Citește și: Călin Georgescu, ode halucinante pentru Putin: "Rusia înseamnă lumină și suflet. UE este Mafia"
Rețeaua Kremlinului folosește tehnici sofisticate de propagandă pentru a răspândi mesaje anti-UE și pro-ruse, având legături directe cu operațiunea de influență „Portal Kombat”, activă în 19 țări, inclusiv România.
Rețeaua „Portal Kombat” a fost descoperită în februarie 2024 de Viginium, o agenție de stat din Franța care analizează interferențele digitale străine.
Citește și: Călin Georgescu, ridicat pe locul 5 în lume pe TikTok de o mega-rețea legată de Putin și Medvedev
Inițial identificată în cinci state europene, rețeaua s-a extins rapid, ajungând să funcționeze în 19 țări, printre care România, Moldova, Norvegia, Japonia și Republica Centrafricană.
Conform anchetei Publicrecord, rețeaua se bazează pe site-uri care imită mass-media legitimă și pe canale de Telegram care răspândesc dezinformări. În România, această rețea a fost folosită pentru a-l susține pe Călin Georgescu în cursa prezidențială.
Publicrecord arată că zeci de site-uri care folosesc denumirea Pravda (varianta rusă pentru „Adevăr”), diseminează masiv articole despre Călin Georgescu în mai multe limbi, inclusiv română, germană, franceză, spaniolă, italiană și cehă.
Site-urile au trăsături tehnice comune, precum adrese IP rusești și un design identic, toate fiind înregistrate prin intermediul companiei ruse REG.RU.
Citește și: VIDEO Călin Georgescu își bate joc de Armata României: Ce Armată? Nu poate să apere nici Bucureștiul
Același număr de telefon folosit pentru a înregistra domeniile Pravda este asociat și cu scheme de scam-uri online și înșelătorii cu criptomonede, conform bazelor de date de securitate cibernetică.
Pe aceste site-uri, Georgescu este descris ca „un lider naționalist care luptă împotriva globaliștilor” și care „își dorește oprirea războiului din Ucraina”. De asemenea, articolele îl portretizează ca fiind victima unei „lovituri de stat” orchestrate de elitele de la Bruxelles, după ce Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Citește și: Călin Georgescu refuză directiva Trump privind alocarea a 2% din PIB pentru NATO: Nu mă interesează
Telegram – „arma invizibilă” a rețelei pro-ruse
Canalele de Telegram au jucat un rol esențial în răspândirea propagandei pro-Georgescu. Investigația arată că principalele grupuri care au amplificat aceste mesaje sunt:
„ПУЛ N3” (Grup N3) – are peste 342.000 de urmăritori și promovează ideea că anularea alegerilor din România a fost o „lovitură de stat” pusă la cale de „elitele oligarhice”.
Citește și: Călin Georgescu recunoaște legăturile și întâlnirile cu "creierul lui Putin": "Îl cunosc pe Dughin"
„Насправдi” (Adevărul) – cu 42.000 de abonați, susține pozițiile anti-UE, critică decizia Curții Constituționale și îl prezintă pe Georgescu drept „singura figură politică autentică a României”.
„Царьград ТВ” (Țarigrad TV) – canal pro-rus cu peste 316.000 de abonați, unde mesajele în sprijinul lui Georgescu sunt asociate cu narațiuni anti-UE și anti-NATO.
Citește și: Călin Georgescu, promovat pe X, FB, Telegram de conturi rusești cu sute de mii de urmăritori
„Gagauznews” – canal cu peste 8.000 de urmăritori care promovează mesaje pro-Georgescu, de obicei traduse automat din limba rusă.
„Triunghiul Basarabean” – cu aproximativ 1.600 de membri, acest canal promovează interviuri cu Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin. Într-un interviu, Dughin a spus că Rusia ar putea colabora mai ușor cu un lider precum Călin Georgescu.
Mesajele de pe aceste canale de Telegram sunt distribuite în buclă, amplificând impactul asupra publicului. Strategia este cunoscută sub denumirea de „laundering” (spălare a dezinformării) – știrile false sunt publicate inițial pe canale obscure, apoi preluate de site-uri aparent credibile, precum versiunea în limba română a Pravda.
Citește și: Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, îl laudă pe Călin Georgescu: "România va fi parte a Rusiei"
Lovitura de stat și „războiul cu globaliștii” – temele cheie ale propagandei
Imediat după ce Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, canalele de Telegram au distribuit mesaje care sugerau că decizia ar fi fost rezultatul unei „lovituri de stat” orchestrate de Uniunea Europeană.
Printre postările cele mai vizibile se numără următoarele afirmații:
„Adversarul UE și al pseudovalorilor acesteia, Călin Georgescu, a obținut 22,94%, iar protejata europeană Elena Lasconi doar 19,17%”, scrie pe canalul Gagauznews.
„Democrația în stil Bruxelles a înflorit în toată splendoarea ei în România”, se menționează pe ПУЛ N3.
Aceste mesaje sugerează că Bruxelles-ul s-ar fi implicat direct pentru a împiedica victoria unui „lider suveranist” în România. Retorica anti-UE este o marcă a campaniilor de dezinformare pro-ruse, având scopul de a submina încrederea publicului în instituțiile democratice.
Conexiuni cu rețeaua lui Ilan Șor și influența în Republica Moldova
Investigația Publicrecord evidențiază legături între susținătorii lui Călin Georgescu și figuri politice din Republica Moldova.
De exemplu, mesajele pro-Georgescu au fost distribuite de canale controlate de Marina Tauber, deputată vizată de o anchetă pentru finanțarea ilegală a Partidului Șor, dar și de alte canale de Telegram afiliate oligarhului Ilan Șor.
Totodată, jurnaliștii de la RISE Moldova au arătat că televiziunea „Primul în Moldova”, care și-a pierdut licența de emisie, este deținută de o firmă rusească asociată cu Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei.
Canalul de Telegram cu același nume difuzează aceleași mesaje despre „lovitura de stat” din România și despre popularitatea „fenomenală” a lui Călin Georgescu.
Cine se află în spatele rețelei?
Datele de înregistrare ale site-urilor Pravda arată că toate sunt administrate de persoane care folosesc același număr de telefon rusesc (+7.4955801111), asociat cu compania REG.RU, cel mai mare registratar de domenii din Rusia.
Această companie a fost implicată în mai multe scheme de înregistrare de site-uri pentru atacuri de phishing și înșelăciuni online.
Totodată, rețeaua Telegram care promovează candidatul român este strâns legată de canale pro-Kremlin cunoscute pentru răspândirea dezinformării în Europa și pentru susținerea pozițiilor pro-ruse în conflictele geopolitice.