Se amână rotativa? PNL acuză PSD că nu vrea să-și asume guvernarea: „Ciolacu s-a speriat”

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.05.2023 - 20:32
Ciucă și Ciolacu - Foto: Profimedia

Nicolae Ciucă a anunțat într-o conferință de presă alături de liderii PSD și UDMR, că nu demisionează până când criza din educație nu va fi rezolvată.

SHARE

Anunțul premierului înseamnă amânarea rotației guvernamentale. 

Se amână rotativa? PNL acuză PSD că nu vrea să-și asume guvernarea: „Ciolacu s-a speriat”

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că liderii Coaliției se așteaptă ca săptămâna viitoare să se înțeleagă cu liderii de sindicat ai profesorilor numulțumiți de salariile pe care le primesc.

Până acum, însă, niciuna dintre părți nu a făcut un pas în spate, iar negocierile sunt blocate, la fel cum sunt blocate și negocierile politice din Coaliție. 

Liderii PSD vor ca rocada guvernamentală să se realizeze „cel târziu” până la finalul sesiunii parlamentare, adică până la finalul lunii iunie. „Finalul sesiunii e termenul maximal”, spun surse apropiate conducerii PSD.

„Posibil să mai dureze două săptămâni”, spun sursele citate. Schimbarea premierilor și deblocarea negocierilor politice depind însă de încetarea grevei profesorilor.

Liderii de sindicat au cerut o majorare cu 25% a veniturilor până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Guvernul a respins revendicarea acestora și a rămas la propunerea inițială: prime în valoare totală de 2.500 de lei în acest an. 

„Nu se poate da ce cer profesorii” spun surse guvernamentale. În PNL, liderii partidului au aflat vineri dimineața că rotativa se amână. Liberalii aveau programate ședințe la sfârșit de săptămână pentru a valida împărțirea ministerelor și lista miniștrilor.

Citește și: Zelenski l-a asigurat pe Biden că avionele F-16 primite de la americani nu vor ataca în Rusia

Surse din partid spun că liberalii îi suspectează pe social democrați că nu mai vor să preia guvernarea în plină criză socială: „Ciolacu s-a speriat de huiduielile de la Buzău”.  

„Decizia luată de noi, cei trei co-președinți ai Coaliției este corectă, ne-o asumăm împreună”, a spus Ciolacu vineri, în conferința de presă cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. 

Rotația guvernamentală depinde în cea mai mare parte de încheierea grevei profesorilor, însă calendarul consultărilor și desemnării premierului trebuie să se potrivească și cu programul președintelui Klaus Iohannis.

Surse din PSD spun că președintele le-ar fi comunicat liderilor coaliției programul său din perioada următoare. Săptămână viitoare, președintele Klaus Iohannis îl primește vineri la Palatul Cotroceni pe Regele Charles, urmând ca după ceremonie să plece până duminică în Germania, unde îi vor fi decernate două premii. 

Pe 6 iunie, Klaus Iohannis participă la Bratislava la Summitul B9, urmând ca pe 29-30 iunie să participe la Bruxelles la Consiliul European.

Pentru rotativă președintele ar avea nevoie de o zi pentru consultări cu partidele la Cotroceni după care să anunțe premierul desemnat, iar depunerea jurmântului se va face, cel mai probabil, în ziua în care noul guvern trece de votul Parlamentului, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te