Românii ar putea scăpa de „plimbările” de la un ghişeu la altul pentru diverse documente

DE Bianca Iosef | Actualizat: 27.07.2022 - 18:05
Legea care îi scapă pe români de birocrație- Foto: PEXELS PHOTOS/ Pixabay

Deputatul USR Monica Berescu susţine că, după promulgarea Legii interoperabilităţii, românii scapă de plimbările de la un ghişeu la altul pentru diverse documente, întrucât instituţiile statului vor fi obligate să comunice între ele şi să facă schimb de acte.

SHARE

Monica Berescu a afirmat, într-un comunicat de presă, că promulgarea Legii interoperabilităţii de către preşedintele Klaus Iohannis este "o mare victorie împotriva birocraţiei inutile". 

Citește și: Produse din rezervele statului de peste 190.000 lei pentru refugiaţii din Ucraina de la Guvern

"Românii scapă de plimbările de la un ghişeu la altul şi de fuga după diverse documente. Instituţiile statului sunt obligate să comunice între ele prin legea interoperabilităţii, un proiect USR, devenit lege. Există avantaje concrete pentru cetăţeni. Instituţiile nu vor mai cere informaţii şi documente pe care le au deja, de exemplu copii după diverse acte de identitate sau documente. Vor putea fi luate informaţii direct între instituţii, nu de la cetăţeni. Există măsuri de securitate cibernetică astfel încât datele fiecărei persoane să fie în siguranţă", a explicat deputatul USR, Monica Berescu, totodată vicepreşedinte al Comisiei pentru IT din Camera Deputaţilor. 

Citește și: Băuturi pe caldarâm, prețuri din „burtă”, mâncare depozitată la temperatura camerei în Gara de Nord

 Ea a dat ca exemplu o primărie, unde oamenii nu vor mai trebui să prezinte acelaşi document la fiecare ghişeu la care se prezintă. 

"Această lege îşi va produce efectele anul viitor şi în termeni simpli, înseamnă o mare victorie asupra birocraţiei inutile. Practic, oamenii nu vor trebui să mai prezinte copii după buletine la fiecare ghişeu al primăriei, ori de câte ori solicită un document. Ar trebui să crească eficienţa angajaţilor din primărie, care până acum se îngropau în hârtiile solicitate de la cetăţeni. Legea interoperabilităţii este singura care modernizează în mod real relaţia dintre cetăţeni şi administraţia publică", a afirmat deputatul USR, Monica Berescu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 20 iulie,  actul normativ privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate.  

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri referitoare la tehnologii, echipamente, programe software şi datele utilizate de acestea, în vederea contribuirii la creşterea gradului de interconectare între sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice şi la facilitatea schimbului de date între acestea, pornind de la principiile şi obiectivele Cadrului European de Interoperabilitate. 

Documentul a afost adoptat, în 29 iunie, de Camera deputaţilor, ca for decizional, conform News.ro. 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te