Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre Mircea Geoană: Încalcă regulile elementare ale diplomației

DE Newsweek România | 22.05.2024 - 13:06
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre Mircea Geoană: Încalcă regulile elementare ale diplomației - Foto: Facebook / Remus Pricopie

Rectorul SNSPA afirmă despre declarațiile lui Mircea Geoană că sunt atacuri la Guvernul României: „Nu ai voie să vii cu eticheta NATO în 11 universități și să vorbești despre proiectul politic Mircea Geoană”.

SHARE

„Domnul Geoană a depășit de mult această graniță, nu numai că anunță că va candida fără să renunțe la poziția de secretar adjunct NATO, dar atacă un stat membru”, afirmă Remus Pricopie 

Rectorul SNSPA afirmă despre declarațiile lui Mircea Geoană că sunt atacuri la Guvernul României: „Nu ai voie să vii cu eticheta NATO în 11 universități și să vorbești despre proiectul politic Mircea Geoană”.

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cataloghează demersurile din ultima perioadă ale lui Mircea Geoană, secretarul adjunct NATO, ca fiind o încălcare a regulilor diplomației. Declarațiile acestuia referitoare la politica Guvernului României sunt atacuri la adresa unui stat membru, consideră Pricopie, având în vedere că sunt făcute din poziția de șef NATO. 

Remus Pricopie: Există un cod etic al NATO, care interzice să faci politică în orice țară cu atât mai puțin în țara din care provii 

„Știm de trei ani că Mircea Geoană vrea să candideze. O spune cu fiecare ieșire publică. Sigur, nu spune cu subiect și predicat, pentru că există un cod etic al organizației numită NATO, care îți interzice să faci politică în orice țară, cu atât mai mult în țara din care provii. (...)

Domnul Geoană a depășit de mult această graniță. Am spus-o, practic acum repet, nu numai că anunță că va candida fără să renunțe la poziția de secretar adjunct, dar atacă pur și simplu un stat membru. Iar aici nu o fac din dragoste pentru politicienii români. Dar n-ai voie să ataci Guvernul României sau Guvernul Poloniei sau Guvernul Franței din poziția de secretar general adjunct NATO. Nu ai voie, nu ai voie să vii cu eticheta, cu cartea de vizită NATO în 11 universități și să le vorbești nu despre NATO prioritar, ci despre proiectul politic Mircea Geoană”, a declarat Remus Pricopie. 

Acesta consideră că este de asemenea greșit din partea lui Mircea Geoană să aibă angajați în România – din poziția de înalt funcționar NATO –  care să lucreze pentru campania sa electorală. 

Remus Pricopie: Geoană nu va ajunge președintele României

„Mi-am asumat să spun că nu va ajunge președintele României, în condițiile în care, pe de o parte, nu-l văd să respecte regulile elementare pe care tocmai le-am menționat. Pe de altă parte, nu poți… Sistemul democratic are în centru instituția politică numită partid politic. Fără partide politice este destul de complicat”, este de părere Pricopie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te