Recital Firea, la Antena3: „Trebuie să trăim ca în grotă”, „Intram în greva foamei”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.01.2020 - 12:15

Invitată în studioul Antena3, în care s-a afirmat ca prezentatoare de știri, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a susținut un adevărat recital de acuzații la adresa Guvernului Orban, plângându-se că nu primește suficienți bani de la buget.

SHARE

Primarul general Gabriela Firea a susținut în primul rând că are loc o campanie electorală pentru alegerile locale „foarte urâtă" și că, deși este criticată în spațiul public pentru concertele pe care le organizează, acestea implică sume infime.

„Nu vor să ne dea acești bani. Proiectul de buget a cuprins 55% pentru Primăria Capitalei - cotă din impozitul pe venit. Când a ajuns la Monitorul Oficial se mai tăiaseră 5 procente. Ei stiu foarte bine că această sumă nu ajunge să achităm facturile pentru transportul public în comun, pentru termoficare, pentru 19 spitale, pentru 14 teatre.

Vin cu această marotă de pe Facebook că s-au făcut 2-3 concerte. Concertele sunt solicitate, sunt sume infime, nu pot fi comparate cu sumele pe care le plătește PMB pentru subvenții sau pentru obiectivele de investiții”, a declarat Gabriela Firea la Antena3, potrivit Mediafax.

„Doar la București nu avem voie să organizăm, trebuie să trăim ca în grotă, trebuie să trăim ca în Evul Mediu pentru că așa spune PNL. Ce pot să fac?”, a mai spus Firea.

Apoi, primarul general s-a visat ministru al Muncii.

"Dacă eram ministru al Muncii, mă aşezam la uşa domnului premier Orban şi nu mai plecam de acolo, intram în greva foamei, să se majoreze alocaţiile copiilor. Cum poţi să fii ministrul Muncii şi să nu te intereseze un proiect atât de important, de vital (...), să nu te doară sufletul că pensionarii au avut un nivel de aşteptare pentru pensia minimă, au avut un nivel de aşteptare pentru punctul de pensie şi aşteptau 1 septembrie să se întâmple ce a promis PSD? (...)

Ei răspund în şabloane, se vor mări pensiile, cum spune legea, dar legea poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă, deci e o manipulare prin omisiune. (...) Dacă eram ministrul Muncii, rămâneam la uşa premierului şi nu mai plecam de acolo, greva foamei, dacă nu mi se dădea promisiunea că se vor găsi bani (...) pentru majorarea alocaţiilor şi pentru pensionari", a spus Firea, potrivit Agerpres.

De asemenea, Gabriela Firea a acuzat la Antena3 că are loc o campanie electorală pentru alegerile locale "foarte urâtă", la care participă "pe bani publici" cei mai mulţi membri ai Guvernului.

"Această precampanie electorală pentru alegerile locale e mult mai animată decât alegerile prezidenţiale. (...) E foarte trist ceea ce se întâmplă, pentru că aceşti demnitari ai statului român, începând cu premierul, continuând cu miniştrii cabinetului său sunt plătiţi de către noi toţi şi au salarii mari (...), folosesc maşini guvernamentale, birouri guvernamentale, au staffuri plătite din bani publici pentru a face campanie electorală doar pentru Primăria Capitalei, atât îi interesează.

Eu cred că e un folos necuvenit şi anume unul electoral, folosind toate aceste resurse ale statului doar pentru a face campanie electorală în favoarea unui partid politic şi anume PNL. E o campanie electorală foarte urâtă, foarte murdară, la care participă pe bani publici cei mai mulţi membri ai Guvernului. Nu e normal într-o societate democratică", a spus Firea.

Ea a afirmat că se doreşte "recucerirea Primăriei Capitalei de către PNL" şi că peste 15 ani Bucureştiul a fost condus de primari generali, edili de sectoare, consilieri generali şi locali, directori în Primăria Capitalei şi în toate subordonatele cu carnet de partid PNL sau simpatizanţi, în cazul în care erau funcţionari publici.

„De ce se doreşte recucerirea Primăriei Capitalei de către PNL. (...) Toţi vorbesc despre companiile municipale înfiinţate în mandatul meu. (...) Marile capitale europene funcţionează cu companii municipale pentru a face reduceri de cheltuieli la bugetul primăriei respective şi a avea servicii de bună calitate în beneficiul cetăţenilor.

Şi pentru a anula toate contractele păguboase cu diferite firme, unele de apartament, care existau la Primăria Capitalei până să vin eu. (...) 4-5 companii, aceleaşi, au căpuşat peste 15 ani Primăria Capitalei şi toate subordonatele sale, de aceea e atât de mare disperarea pentru a anula aceste companii care lucrează în interesul bucureştenilor şi pentru a aduce din nou 4-5 clienţi politici care să ia contracte pe sub mână", a susţinut Firea.

În opinia sa, companiile municipale sunt esenţiale pentru modernizarea Bucureştiului.

„PSD va depune moţiune de cenzură pentru că acest Guvern şi-a călcat în picioare tot ceea ce a spus când era în opoziţie. Atunci ieşeau la televizor şi la tribuna Parlamentului şi promiteau că dacă vor ajunge la guvernare (...) vor face în aşa fel încât, aducând specialişti la Guvern şi în ministere, să vină cu soluţii (...) pentru îndreptarea economiei şi a se găsi bani pentru toate categoriile socio-profesionale, şi pentru cazuri sociale, şi pentru companii, şi pentru autostrăzi şi pentru spitale.

E Guvernul nema, tot timpul nu am, nu sunt bani. Nu există aşa ceva. În momentul în care am avut creştere economică în jurul cifrei a 5%, acum avem creştere economică 2%, am ţinut un deficit la 2,9%, aşa cum prevăd cutumele europene, deficitul s-a dus acum peste 5, cifrele economice arată îngrozitor", a adăugat Firea.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te