Rareș Bogdan: PNL este singura alternativă reală la PSD

DE Newsweek România | Actualizat: 25.05.2019 - 15:36

Fostul jurnalist, intrat recent în politică, are planuri mari. Chiar dacă va fi ales europarlamentar în curând, el vrea în primul rând să readucă România la normalitate.

SHARE

Newsweek România: Rareș Bogdan, ești într-o situație inedită. În care tu ești cel intervievat, nu invers. În care încerci să nu mai fii jurnalist, ci politician. Cochetezi demult cu ideea?

Rareș Bogdan: Nu, a fost o idee care a apărut din cauza frământărilor din media, dar și a ceea ce se întâmplă în spațiul public din România. Din păcate. A apărut această propunere și am zis da, dacă am reușit în presă, reușim și aici.

Oricum, după ce am bătut peste 25 de județe și două țări, Spania și Italia, unde sunt cei mai mulți români plecați, cât de importantă a fost emisiunea Jocuri de Putere. Pentru că nu există loc unde să mă dau jos din mașină, duc între oameni și să nu mă întrebe uneori: Dar noi la ce ne mai uităm seara? Ce face Sabin Orcan, ce face Oreste Teodorescu, ce face Oana Stănciulescu, ce face Cristi Diaconescu?

Este absolut incredibil cât de multă lume urmărea acea emisiune! Ultimii doi ani de zile am făcut împreună o platformă de rezistență. De unde oamenii se informau, luau aer proaspăt.

Iertată -mi fie comparația, dar au făcut-o cei cu care m-am întâlnit: Pentru noi ați fost Europa Liberă sau Vocea Americii într-o Românie care teoretic este democratică! Așa au perceput ei ultimii doi ani de zile.

Dacă ar fi fost altcineva la putere, dacă ar fi fost altă guvernare, ai mai fi intrat în politică?

Nu, dacă nu era situația de acum și dacă nu era această ofensivă înfiorătoare pe tot ceea ce înseamnă democrație. Dacă în urmă cu doi ani și jumătate îmi spunea cineva - și mi-a spus-o domnul Fota la un moment dat și m-am certat cu dânsul într-o emisiune - că România nu este pe deplin modernizată și nu a îmbrățișat cu totul valorile euroatlantice, îi spuneam că e nebun sau că e un pesimist incurabil.

După doi ani și jumătate de guvernare PSD, avem agitația acestei fantome înfiorătoare a Rusiei, avem parteneriate cu China, cu Turcia. Este ireal faptul că noi discutăm despre stat de drept, despre democrație, despre libertatea presei, despre libertatea cuvântului, despre libertatea de întrunire, despre organizații nonguvernamentale și finanțarea lor într-o societate democratică.

 

”După doi ani și jumătate de guvernare PSD,
avem agitația acestei fantome înfiorătoare a Rusiei,
avem parteneriate cu China, cu Turcia”

 

Mi se pare ceva ireal și faptul că am intrat în politică. Dar are legătură directă cu această chestiune. Pentru că din presă poți face - și am făcut împreună - multe, dar până la un punct. Să schimbi radical lucrurile e foarte greu. Și atunci am intrat în politică.

Am intrat să câștigăm. Am intrat ca să ne batem, obținem un scor cât mai mare. Este inadmisibil ca cineva să se gândească că PNL, un partid cu 1.100 de primari şi 14.000 de consilieri, nu poate să scoată minim 25 la sută.

Cum ți se pare că arată presa astăzi?

Din păcate sunt doar câteva județe unde mai există presă locală independentă. Şi îi este extrem de dificil, pentru că are de-a face în primul rând cu bocancul politicului, al baronilor.

Indiferent de culoare, dar cu precădere cei roșii. Mă refer și la cei verzi, pentru că e la fel de greu în Covasna, Harghita, Satu Mare, Mureș, unde sunt foarte puternici baronii UDMR. Ar fi bine dacă am putea face ceva în această direcţie, aşa cum Italia și Franța au găsit formulele de a sprijini presa, mai ales cea scrisă.

Crezi că marea parte a politicienilor români vor să salveze presa?

Nu cred, pentru că ei nu înțeleg că democrația înseamnă o presă puternică. Pur și simplu încearcă să și-o pună la butonieră, acesta este singurul lor scop. Şi, sigur, de multe ori au reușit. Eu cred că niciodată n-a fost mai rău pentru jurnalişti, cred că nici măcar în 2004 situația n-a fost atât de înfiorătoare ca acum.

O văd în discuțiile cu oamenii. Şi eu nu stau de vorbă doar cu votanții de dreapta, doar cu simpatizanţii PNL. Stau de vorbă și cu oameni care recunosc: Am votat PSD şi suntem dezamăgiți.

Dar stau de vorbă şi cu cei care încă îi susţin și văd, în tipicurile lor verbale sau în argumentația lor, frazele de la anumite televiziuni. Adică am intrat într-o piață unde am fost sfătuit să nu intru că o fiu înjurat. Nu am fost înjurat, nu am fost apostrofat, am intrat în dialog cu oamenii.

Şi i-am întrebat: De ce votați PSD? Să ne scape de statul paralel. Dar ce vă face statul paralel, vă urmărește pe dumneavoastră aici?

Iar un domn care făcea mici la grătar mi-a răspuns: Da, pe toți ne urmărește, domnu’ Bogdan. Fără presă nu ar fi putut să răstoarne realitatea în asemenea hal. Eu cred că PSD nu ar putea guverna astăzi, la situația din țară, fără a controla media. Şi controlând media, controlează votanții.

Crezi că mai ţine teoria statului paralel? Este pe agenda cetăţeanului sau este o bulă?

Sunt opt județe în România unde nu există niciun parc industrial. În alte câteva sunt 6-7 parcuri industriale pline care atrag investitori.

Există orașe care nu au adus niciun milion de euro fonduri europene în 12 ani și există judeţe unde au venit mai mult de o jumătate de miliard de euro. Alexandria versus Cluj Napoca.

Există orașe, ca București, unde s-au cumpărat autobuze turceşti fără aer condiționat, pe care s-au plătit 400 milioane de euro. Și există Clujul, Oradea sau Deva, care au luat autobuze Volvo sau Mercedes, electrice, mai bune şi mai ieftine decât cele din Capitală.

Dar ce poţi face concret ca europarlamentar pentru a schimba această situaţie? Te pregăteşti ca după acest mandat să revii în politica mare din ţară?

Îmi voi duce până la capăt mandatul de europarlamentar, pentru că pot să fac lucruri de acolo pentru România. Deocamdată mă gândesc că sunt un om cu simțul măsurii, vin din Ardeal.

O mergem așa, pas cu pas, nu sărim etapele. În cel puțin câteva luni, vom putea modifica, împreună cu colegii mei, ghidul de absorbție a fondurilor europene. Este inadmisibil să existe diferențe între România şi Polonia, Spania sau Germania.

Este incredibil și rușinos. Şi asta pentru că unii care au avut puterea în mână n-au știut cum să negocieze. Şi am ajuns ca un fermier din România să primească o subvenţie de 160 de euro la hectar, în vreme ce fermierul din Franța, spre exemplu, primeşte 430 şi la unele culturi chiar 600 de euro la hectar.

Amândoi sunt cetăţeni europeni, au aceleaşi drepturi, dar subvenţiile sunt diferite. Culmea este că și Ungaria, care se află într-un război total cu Bruxelles, primește 230 de euro la hectar.

 

Stau de vorbă și cu oameni care recunosc:
„Am votat PSD și suntem dezamăgiți“

 

Deci cu 40% mai mult decât România. În Polonia este 280, în Germania între 320 și 400, în Spania 360, în Irlanda undeva pe la 440. Acesta este un prim pas pe care o să-l fac, să aducem subvenţiile agricole la acelaşi nivel.

Şi cred că voi reuşi, pentru că facem parte dintr-o familie politică, Partidul Popular European, care rămâne cea mai puternică şi după aceste alegeri. PNL, care va trimite zece europarlamentari, are şansa să fie în topul celor mai influente partide din PPE.

De asta țin foarte mult la scorul pe care îl putem obţine și încerc mobilizez, să-i conving pe oamenii din propriul partid, dar și pe ceilalți că putem câștiga alegerile. Şi că noi suntem singura alternativă reală la PSD, cu forța de a-i bate.

Din ce comisie ți-ar plăcea să faci parte?

Venind din presă, voi fi obligat cumva să fac parte din LIBE, comisia de drepturi şi libertăţi, o comisie-cheie. Ar mai fi, la alegere, comisia de control bugetar sau cea de politică externă.

În cea de-a doua, m-ar interesa doar două aspecte. În primul rând Basarabia, pentru că vreau să continuăm ajutorul în vederea apropierii fraţilor noştri de Uniunea Europeană. De asemenea, mi-aş dori să întărim relaţia cu românii din Nordul Bucovinei şi de pe Valea Timocului.

În al doilea rând, este important ce se va întâmpla cu Brexitul. Mi-aș dori foarte mult ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Este un mare mare plus.

Dacă pleacă, totuși, vorbim despre soarta a 700.000 de români.

Sigur, aş vrea să ajut şi primarii români care vin cu proiecte şi se bat să aducă în ţară bani europeni. Din păcate pentru România, sunt în general doar primari liberali. Pentru că, aşa cum am mai spus, există multe judeţe care n-au reuşit să atragă nici 10 milioane de euro, în timp ce altele au adus miliarde în 12 ani.

Să vedem, de exemplu, câţi bani europeni au venit la Craiova, Constanța, Brăila, Galați, Slatina, Alexandria, locuri conduse de pesedişti din 1990. Şi, în comparație, nu trebuie luăm neapărat Cluj, Alba, Brașov, Sibiu, Oradea, Timișoara sau Arad.

Putem lua Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Călărași, Mangalia, Eforie, Cernavodă sau chiar Mihail Kogălniceanu, o comună a cărei primăriţă a obţinut 14 milioane de euro.

Adică dacă nu mergem doar în fieful liberal din Transilvania şi Banat, vedem că şi în Sud, şi în Moldova oamenii au reuşit să atragă fonduri europene. La Reșița, primarul liberal ales în urmă cu doi ani și jumătate a adus 80 de milioane de euro și are în curs de atragere încă 60.

La Deva, primarul liberal ales la alegerile intermediare din urmă cu un an și două luni, a reușit să aducă investiții directe de 100 de milioane de euro și fonduri europene de 60 de milioane de euro. Te uiţi şi nu-ţi vine să crezi. Parcă sunt două tipuri de oameni care administrează treburile în România!

Poate pentru că liderii partidului de guvernământ sunt mai preocupaţi de statul paralel decât de fondurile europene. Dacă se va pune problema unui vot de sancţionare a României pentru derapaje de la statul de drept, inclusiv prin blocarea finanţării europene, ce vei face?

Eu voi susține întotdeauna și sunt un adept al ideii de condiționare a fondurilor europene pentru statul de drept. Nu poți să dai bani europeni într-o țară care nu respectă libertatea presei, care nu respectă partidele de opoziție, care nu respectă drepturile individului, care nu respectă regulile minimale ale democrației funcționale de tip reprezentativ.

Dar nu voi vota împotriva țării mele chiar dacă votul respectiv este împotriva unui guvern. Dacă țara mea are de suferit nu am cum să dau votul, dar eu sper să nu ajungem într-o astfel de situație.

Deci îmi doresc mai mult o schimbare a guvernării, la o intrare în normalitate decât la așa ceva. Va fi foarte greu de înțeles pentru cetățenii români că, de fapt, votul e dat împotriva guvernului Dăncilă-Dragnea, nu e dat împotriva României.

PNL nu va mai colabora niciodată cu PSD.
Episodul USL a fost o greșeală pe care încă o plătim.
Ne cerem scuze față de alegători.

Altfel, ar avea de suferit și primarul din Alba Iulia, și primărița din Mihail Kogălniceanu, care n-au nicio vină. Ar avea de suferit şi cei care au folosit fondurile europene pentru a crește calitatea vieții oamenilor.

Dar sunt convins că se poate negocia, că vom găsi formula prin care, de exemplu, fie dați afară din familiile politice europene cei care nu respectă statul de drept.

Campania electorală a început cu un episod care a dus la un schimb de replici dure în interiorul opoziţiei. Mă refer la incidentul de la Cluj Napoca, unde doi tineri de la PNL au răspândit nişte pliante false în numele USR.

Eu am făcut un apel încă din 16 martie, ziua intrării mele în politică, la toţi membrii PNL care sunt responsabili și raționali să nu dea curs niciunei provocări și să nu intre într-o confruntare cu cei din USR. Am spus-o de nenumărate ori, poate uneori fără să fiu pe placul celor din propriul partid.

Care sigur că sunt deranjați și ei de anumite lucruri. Şi au motive să fie, dar trebuie să fim maturi și să ne gândim că nu putem guverna înainte de termen decât împreună.

Crezi că este posibilă o guvernare înainte de termen?

Eu nu cred că România mai rezistă. E foarte complicat, dar cred că după alegerile prezidențiale se poate.

Nu acum, chiar dacă PNL va lua un scor foarte bun, USR-Plus va lua un scor bun, PMP va intra în Parlamentul European. Eu nu văd altă majoritate.

Dar aritmetica parlamentară nu se schimbă. Şi atunci, cum e posibilă o nouă guvernare după alegerile prezidenţiale din toamnă? Şi dacă se va întâmpla asta, nu riscă PNL să deconteze nerealizările PSD?

Dacă ne gândim strict la câștigul politic, individualist, PNL nu are niciun motiv să nu aștepte intrarea la guvernare după alegerile la termen. Singur sau într-o alianţă cu toate forţele dreptei, după modelul CDR sau al Alianței DA.

Dar dacă așteptăm până atunci, s-ar putea fie prea târziu pentru România.

Ne gândim la binele nostru, dar dacă situația economică se îndreaptă în direcția pe care o are deja, nu mai rezistăm un an. Sunt corporații care se retrag, oamenii pleacă într-un ritm îngrijorător din România.

Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă PSD nu ia sub 30% și dacă PNL cu USR-Plus și PMP nu au peste 50%. Foarte mulți români vor alege să plece din țară. Anul trecut au fost în jur de 180.000. Dacă nu se schimbă nimic, situația poate fi dramatică.

Numărul celor care vor pleca din țară va fi mai mare decât anul trecut.

România riscă să devină o țară care are mai multă forță de muncă în afara ei decât în interiorul ei. Ceea ce este foarte periculos pentru viitorul nostru.

Și nu vă e teamă că rezolvați problema pentru un an după care PSD poate iarăși să repete victoria electorală de după guvernarea Cioloș?

Nu, pentru că atunci s-au făcut greșeli. Atunci au fost păstraţi în funcţii 26 de prefecți în judeţele cele mai roşii sau negre, dacă vreţi, din punctul de vedere al politicilor publice.

La Teleorman, de exemplu, Carmen Dan a rămas prefect, deşi noi am cerut schimbarea ei. Plus că lumea uită vicepremier era Vasile Dâncu, sfătuitorul numărul unu al lui Liviu Dragnea.

Care avea o putere uriașă, pentru că ținea în mână Ministerul Dezvoltării, pușculița principală a guvernării.

Cu 6 miliarde de euro controlezi primarii şi, prin urmare, alegerile. Cred că, în momentul în care vrei să guvernezi, lucrurile se pot schimba dacă îndepărtezi toată clientela PSD.

Revenind la incidentul de la Cluj Napoca, eu nu voi ataca pe nimeni din opoziţie, pentru că suntem condamnați să guvernăm împreună. Principalul dușman al PSD este unitatea dreptei. Noi trebuie să fim deasupra acestor conflicte şi orgolii mărunte.

Există voci pe reţelele sociale care vă suspectează că, la o adică, v-aţi putea alia din nou cu PSD, ca pe vremea USL.

Eu vă spun din start: PNL nu va mai colabora niciodată cu PSD. Episodul USL a fost o greșeală pe care încă o plătim. Ne cerem scuze față de alegători. Nu vom mai guverna şi nu vom mai participa la alianțe cu socialiștii.

Dar cu UDMR, care face parte din aceeaşi familie politică europeană?

Din punctul meu de vedere, nu. Atâta timp cât ei nu recunosc articolul unu din Constituția României, nu. Cu UDMR nu vom colabora decât dacă termină cu politicile absolut iraționale care sfidează proprii alegători.

Pentru că ei sunt tot cetățeni ai României și sunt ţinuţi în întunericul de tip medieval. În loc să se ocupe de buna guvernare, de atragere de fonduri pentru respectivele zone, ce au obţinut ei de la PSD?

Drumurile sunt cele mai proaste din țară, nu au niciun parc industrial, nu au reușit să refacă școlile sau spitalele. În schimb, vine Kelemen Hunor să agite strigoiul naționalist că le ia cineva ceva.

Mi se pare incredibil vorbești despre lipsa drepturilor minorităților într-o țară care este singura din Uniunea Europeană în care reprezentanţii minorităţilor au 16 locuri garantate în Parlament.

O ţară care a avut înțelepciunea, raționamentul şi toleranța de a alege în funcția de președinte al statului un dublu minoritar, etnic și religios.

Despre partidul lui Victor Ponta ce părere ai?

Sunt tot pesediști, dar se dau europeni. Eu nu uit cum au guvernat ei România timp de şapte ani. Pentru că tot socialişti sunt, chiar dacă sunt vopsiți cu un pic de albastru pe lângă roșu, ca să pară mai europeni. Sigur că ei nu atacă instituțiile europene.

Sigur că există o diferenţă dacă ne gândim la pesediştii de azi, ca Nicolicea sau Codrin Ştefănescu. Nu poți să-i compari cu Ponta sau cu rectorul Câmpeanu.

Dar eu sunt un om dintr-o bucată şi nu cred în politicile stângii, nu cred în socialism. Crucea ți-o faci doar cu dreapta, nu cu stânga.

Eu cred că Margaret Thatcher avea perfectă dreptate când spunea că, după ce stau conservatorii la putere și produc plus valoare, vin laburiștii ca să cheltuie banii făcuți de guvernele anterioare.

Același lucru e valabil și în România. Unde vedem cum s-au păstrat pungi de sărăcie înfiorătoare la nivelul județelor și al zonelor controlate de socialiștii lui Dragnea, înainte de ai lui Ponta, ai lui Năstase sau ai lui Iliescu. Şi să facem comparaţie cu zonele câştigate în alegeri de dreapta.

Liberalii au dovedit, în oraşele şi judeţele pe care le administrează, că viața cetățenilor arată complet altfel. Şi tot liberalii sunt cei care au luptat cu atacurile PSD la statul de drept.

Din 46 de sesizări câştigate la Curtea Constituţională pe legile justiţiei, 38 au fost iniţiate de PNL.

Sloganurile din această campanie electorală par să aibă o notă comună. PSD vine cu „România merită mai mult”, PNL cu „România în primul rând”. Care pare o traducere a celebrului slogan de peste ocean, America First.

Are foarte multe conotaţii. România în primul rând în Europa. România în primul rând, alături de Germania și Franța, în nucleul puternic al Europei, alături de Italia, de Spania.

România în primul rând, adică interesul României și al cetățenilor ei în Europa, apărat de Partidul
Național Liberal.

Sună bine, dar despre asta vorbesc şi cei de la PSD şi ALDE, pe lângă teoria statului paralel. Şi ei fac apel la românism, naţionalism, patriotism. Dragnea şi Tăriceanu susţin că România este victima unei conspiraţii mondiale, că europenii vor să ne fure resursele, gazul, aurul, că ne otrăvesc alimentele, că vor să sugă sângele poporului.

N-are nicio legătură cu patriotismul. Dacă erau patrioți, acești indivizi aveau grijă de viața cetățenilor din comunitățile pe care le conduc. Sau de România.

Cât de patriot ești când trimiți înapoi 32 de miliarde de euro în loc să faci centura Capitalei, sau cele 2.600 de şcoli şi grădiniţe care n-au grupuri sanitare?

Cât de patriot ești în momentul în care nu scoţi un cuvânt când cancelarul austriac promovează o lege prin care copiii celor 350.000 de români aflați pe teritoriul Austriei nu mai primesc alocația normală, între 240 și 380 de euro, ci doar 60 de euro, cât este în România?

Dacă eram în Parlamentul European, urcam în avion, îmi luam toţi colegii și mă duceam direct la domnul cancelar.

Credeți că nu mă primea instantaneu? Asta înseamnă patriotism, să-ți aperi semenii care au o problemă, nu doar să dai din gură.

Mai grav este că discursul antioccidental se îndreaptă direct împotriva investitorilor străini.

Aceiași indivizi urlă împotriva multinaționalelor, uitând să spună că 1,4 milioane de români lucrează la multinaționale.

De exemplu, la Bistrița Năsăud, unde compania Leoni are 8.000 de angajați, pe care-i aduce de pe o rază de 60 de kilometri, nu mai are forță de muncă.

Dar şi companiile româneşti sunt în aceeaşi situaţie. Ce-au făcut Dragnea și Vâlcov și ceilalți ipocriți pentru ele?

Doar anul trecut statul român a dat contracte de drumuri de 1,6 miliarde de euro companiei Astaldi și de încă 1,3 miliarde de euro pe infrastructură rutieră şi feroviară companiei Strabag.

Acești indivizi nu fac decât retorică. Pe mine nu mă interesează cine câștigă. Pe mine mă interesează să aibă șanse și companiile româneşti intre în licitație.

Dar Astaldi şi Strabag nu lucrează tot cu muncitori români?

Da, numai ei iau caimacul și companiile noastre ce rămâne. Dar nu noi am venit cu această retorică. Noi am spus clar: o țară nu se dezvoltă dacă îți pleacă corporațiile străine.

România nu poate fără Renault, fără Ford... care ne cer să facem odată drumul Craiova-Pitești, un drum rapid măcar, dacă nu o autostradă.

Mai nou, amenință că pleacă în Maroc, pleacă în India, pleacă în Pakistan. Măcar să terminăm odată autostrada asta, pe coridorul 4, de la Pitești la Sibiu!

Companiile de automotive din Blaj, Sebeș, Cluj, Cugir, Alba Iulia nu mai au forță de muncă și tu vrei să-i trimiți acasă.

Știți câte oferte primesc aceste companii inclusiv din Uniunea Europeană? Și dacă te duci acum să investești în Slovacia, statul îți dă loc gratuit într-un parc industrial, îți dă și ajutor de 33% din investiție, numai să te duci acolo.

Pentru că ei câştigă prin creşterea pe orizontală, prin impozitele pe care le plăteşti şi locurile de muncă pe care le creezi. În România îi înjurăm, acolo li se întinde covorul roşu.

Dar mai puteţi schimba ceva odată ajunşi la guvernare? Ca şi în cazul legislaţiei penale, nu va fi prea târziu?

În trei luni de zile vom readuce România la un model normal european. E simplu, nu vrem să inventăm apa caldă. Uitaţi-vă la sistemul german sau la cel francez. Nu are rost să regândim noi totul.

Şi să avem situaţia aberantă în care hoții scapă de pușcărie, rămân și cu banii și eventual sunt transformați în victime politice.

Mi se pare rușinea ultimilor doi ani și jumătate. De când vorbim întruna despre pușcării, despre infractori, despre cât de nedreptățiți au fost ei, uitând să vorbim despre bătrâni, despre copii, despre investiții, despre infrastructură.

Noi vorbim despre Cozma, despre Oprișan, despre Mazăre, care au terorizat judeţe întregi. Toţi sunt nişte victime, iar cetățeanul român ajunge să-și educe copilul în spiritul „nu poți să reușești în viață decât furând”. Eu nu vreau să cred asta.

Cred că 99% din populația României nu este de acord nici cu furtul, nici cu infractorii, nici cu acest gen de retorică.

Atunci de ce au votat aceste partide dacă nu se ocupă de problemele lor?

Pentru că sunt, pe de o parte, lipsiți de informații. Şi, pe de altă parte, sunt manipulați într-un mod odios.

Alţii o fac din comoditate sau de frică, pentru că trăiesc din ajutorul social.

Dacă cineva ar verifica dosarele de ajutor social în primăriile din România va constata că există un număr uriaş de oameni care sunt practic mituiţi de administraţie şi şantajaţi la vot. Așa i-au folosit şi la mitinguri, la Craiova, la București sau la Iaşi.

În plus, amenință primarii, funcţionarii, pe cei din şcoli, din spitale, din instituţiile deconcentrate. Inducându-le ideea că ei sunt singurii care pot să țină România pe linia de plutire. Absolut fals! Sunt singurii care îngroapă România.

Aveţi încredere în modul în care vor fi organizate alegerile de Viorica Dăncilă şi Carmen Dan, două apropiate ale lui Dragnea?

Eu nu am încredere. Dar suntem pregătiți, sigur, cu mijloacele unui partid de opoziție.

Vom avea observatori peste tot, vom solicita ca societatea civilă să fie cu ochii pe ei.

Şi cred sincer că există oameni în Poliția Română, în Jandarmerie, care se vor gândi de două-trei ori înainte să comită vreun abuz. Pentru că nu cred că vor să-și petreacă sărbătorile departe de familie.

Dacă vor comite vreo ilegalitate, dacă vor permite furtul la aceste alegeri, îi asigur că vor ajunge la pușcărie. Ce, credeți că va rămâne pe vecie la putere Dragnea?

Ce părere ai despre referendumul iniţiat de preşedintele Iohannis? Are vreo utilitate practică?

Este un referendum care va arăta ce își doresc românii de la această ţară. Să fie condusă de infractori sau de oameni cinstiţi.

E simplu. Dacă referendumul va trece, înseamnă că România este o țară a oamenilor cinstiți.

Dacă referendumul va pica, înseamnă că românilor nu le pasă de hoție, nu le pasă de corupție și vor să fie conduși în continuare de hoți și de ticăloși.

Există un risc totuși, pentru că PSD a introdus alte câteva zeci de mii de votanți pe liste.

Iar ei boicotează acest referendum.

Înseamnă că ei susțin hoția.

Dacă nu va trece referendumul, nu primesc ei o legitimare populară nesperată?

Dacă PSD va lua în alegeri un scor spre 25%, iar PNL va lua un scor care se va duce spre 30%, împreună cu celelalte forțe ale dreptei, vom avea majoritatea. Repet, chiar dacă nu imediat în Parlament, dar lucrurile sunt terminate pentru actuala putere.

Urmează luna iunie, în care Liviu Dragnea va fi sacrificat de proprii colegi, ei îşi devorează liderii după modelul „noaptea cuțitelor lungi”, aşa cum aun făcut-o cu Năstase, cu Geoană, cu Ponta.

Deja foarte mulți sunt deranjați de faptul că a ajuns o rușine să spună sunt pesedişti fără să i se răspundă „nu ți-e rușine, nenorocitule, hoțule?”.

Se termină alegerile, pleci la Bruxelles sau la Strasbourg, vei mai fi prezent în politica românească?

Voi fi aici la fiecare sfârşit de săptămână, s-au bucurat degeaba pesediştii că scapă de mine de la TV, dau de coşmarul că voi fi peste tot.

Ce le transmiți alegătorilor?

Îi rog un singur lucru, se gândească la viitorul copiilor lor și să voteze în cunoștință de cauză.

Singurul partid, astăzi, care este respectat la nivel european, care are recunoașterea Europei și care poate învinge PSD, este Partidul Național Liberal. Nu vă irosiți votul dacă credeți în această țară și dacă vreți într-adevăr să o ridicați din noroi!

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te