PSD i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ca până vineri să ia o decizie privind data alegerilor prezidențiale. Liderii Coaliției PNL-PSD nu au reușit să ajungă la o decizie în ședința de marți.
Următoarea întrevedere va avea loc la finalul săptămânii.
PSD i-a cerut lui Predoiu să decidă privind data alegerilor. Cum răspunde PNL ultimatumului
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat, luni, că partidul nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, și că data primului tur ar urma să fie decisă, săptămâna aceasta, de ministrul de Interne Cătălin Predoiu, împreună cu PNL, având de ales între 15 și 29 septembrie.
Citește și: Coaliția încă nu a hotărât data alegerilor prezidențiale. PSD și PNL, o altă ședință fără concluzii
„A avut loc o altă ședință a coaliției astăzi. S-au discutat și teme economice, teme de guvernare, dar firește au existat și anumite discuții legate de data alegerilor. În februarie, martie, s-a decis un calendar întreg pentru tot anul electoral
2024,iar domnul președinte Ciucă a avansat data de 15 septembrie, dată pe care am avut-o în vedere atunci când politic s-a decis inițierea unei hotărâri de Guvern care să aibă data de 15 septembrie ca tur I și 29 ca tur II.
Între timp, colegii liberali, săptămâna trecută au venit cu o nouă propunere, enunțată tot de domnul Ciucă, aceea ca 29 septembrie să fie data primului tur al alegerilor”,, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.
Romașcanu a afirmat că „din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăși aceste date”, cu privire la ședința coaliției de guvernare, afirmând că ministrul de Interne Cătălin Predoiu, va trebui să decidă în această săptămână, împreună cu PNL, având de ales între 15 și 29 septembrie.
În acesti timp, prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a transmis că partidul s-ar putea înțelege cu partenerii de coaliție din PSD, la o dată intermediară privind alegerile prezidențiale, dar că își doresc datele constituţionale 10 şi 24 noiembrie.
„Considerăm că luna august este o lună în care este extrem de greu să poți să-i găseşti preocupaţi de chestiunile legate de alegerile prezidenţiale pe cetăţenii României şi lunile octombrie – noiembrie ar fi cele mai potrivite pentru acest lucru.
Cei din PSD au susţinut varianta 15-29 septembrie, uzând de o aşa-zisă înţelegere între partide membre ale coaliției la guvernare.
Sigur că a existat o discuţie, numai că această discuție din luna martie a avut două componente care au fost omise în a fi prezentate în spațiul public: lista comună la europarlamentare ar fi trebuit să depăşească 50%, ea a avut doar 48%, şi în contextul din luna martie vorbeam de listă comună pentru parlamentare şi de asemenea de candidat comun, respectiv tandem preşedinte – premier.
Citește și: Ciolacu îi întredeschide ușa lui Geoană. Ce condiții a pus șeful PSD ca să candideze la Cotroceni?
Cele două partide care s-au reunit la Poiana Brașov și la Sâmbata de Sus în urmă cu 10 zile au decis ca partidele să meargă cu candidat propriu la alegerile prezidențiale, deci practic înțelegerea avută în luna martie a căzut, fiecare dintre partide dorind să-și susțină propriul candidat la alegeri.
Așa că propunerea respectivă din punctul nostru de vedere este ca ducă și credem extrem de serios că aceste alegeri trebuiesc organizate la termenul constituțional, în luna noiembrie, așa cum e cât se poate de firesc”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.
Rareş Bogdan a afirmat că nu a existat decât o discuţie legată de cele două date 15 şi 29 septembrie, și că urmează ca minitstrul de Interne să se întoarcă joi în țară și PNL să vadă ce prosupun propunerile trimise către MAI, a transmis Adevărul.