PSD despre vinovații tragediei de la Complexul Oltenia. „Să fie demiși, dar până la oamenii noștri”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.01.2023 - 21:40
Mijlocul de transport în care au murit mia mulți oameni - Foto: Captura Video

Oamenii PSD punctează politic pe tragedia de la Complexul Energetic Oltenia. Președintele PSD Gorj își apără finul în fața demiterii iminente și îl atacă virulent pe ministrul energiei Virgil Popescu. Indiferent de morți, PSD transformă o tragedie cumplită într-un circ politic

SHARE

Mihai Weber, președintele PSD Gorj, un fief politic al socialiștilor, își apără oamenii de potențiale demiteri, cu o zi înaintea de prezentarea concluziilor preliminare ale Corpului de control al Ministerului Energiei.

Surse din industria de profil au declarat pentru Newsweek România că, pe lista demiterilor, se află inclusiv Marius Negru, membru în directoratul CEO și fost consilier PSD, finul lui Cosmin Popescu, președintele PSD al Consiliului Județean Gorj.

Ministrul energiei, Virgil Popescu a anunțat deja că se așteaptă la demiteri în cadrul Complexului Energetic Oltenia, ca urmare a accidentului în urma căruia trei oameni și-au pierdut viața. Demiterile ar fi cerute inclusiv de la nivel guvernamental. Prim ministrul Nicolae Ciucă a anunțat înaintea ședinței de guvern de săptămâna trecută că așteaptă un raport complet cu vinovații și măsurile de remediere a situației de la CEO.

Atacurile politice ale PSD la adresa partenerilor de guvernare vin de la lideri din eșalonul doi.

Dan Motreanu, vicepreședintele PNL susține că „este destul de dificil să avem o colaborare bună cu PSD in toate județele, chiar dacă am găsi un numitor comun pentru multe lucruri care ne despart, atâta timp cât președintele PSD Marcel Ciolacu îi încurajează pe unii dintre reprezentanții săi în teritoriu să îi atace pe miniștrii PNL și pe reprezentanții administrației locale PNL”.

Mai mulți reprezentanți ai PSD au ieșit ieri cu declarații prin care cer demisia ministrului Energiei, nu pentru tragedia de la CEO, ci pentru că Virgil Popescu le-ar da afară oamenii de partid din compania de stat.

„Acest ministru inuman a găsit «acarul Păun», a găsit „vinovații” pentru tragediile de la companie. De ce? Doar pentru că a găsit înlocuitori. Alți «Mesia» călare pe cai albi, care vor minți pe toată lumea că salvează minerii și energeticienii din Gorj. Și fac asta în timp ce strigă în gura mare că NOI vrem să ne impunem oamenii în CEO! Penibil și dezgustător. Acestea sunt motivele pentru care Virgil Popescu trebuie să își dea demisia”, afirma ieri într-o declarație publică Cosmin Popescu.

Controlul PSD pe compania de stat din Oltenia este de notorietate. În context reamintim de un caz de furt marca PSD la CE Oltenia, cu un prejudiciu enorm de peste 3.5 milioane de lei și anume cazul Dan Șova (PSD).

În ultimii ani, în fața iminentului faliment, CE Oltenia a primit un ajutor de stat consistent pentru restructurare și modernizare. Complexul deține unele dintre puținele grupuri energetice care mai produc energie pe bază de cărbune.

Indiferent de minerii morți de la cariera Jilț, PSD pare că este pregătit să își protejeze oamenii din managementul companiei.

Sursele citate de Newsweek România susțin că ar putea fi demiși foarte mulți oameni cu funcții de conducere, apropiați de PSD.

Concomitent, la Jilț s-au anunțat acțiuni de protest, la 4 zile de la producerea tragediei, chiar în ziua în care se așteptă comunicarea unor concluzii preliminare din cadrul anchetelor derulate la CEO, de către corpul de control de la energie dar și de alte instituții cu atribuții de control.

Nicolae Sarcină, contractorul de suflet al complexului Oltenia

Camionul DAC care s-a răsturnat la Jilț vechi de peste 40 de ani aparține companiei celui mai mare și mai longeviv contractor al CEO, Nicolae Sarcină.

Conform presei locale din Gorj, acesta ar fi semnat o adeziune la Partidul Ecologist Român însă despre acesta s-a speculat mult timp că este un apropiat al PSD, dar și al fostului ministru liberal al finanțelor, Dan Vâlceanu, cel mai apropiat colaborator și prieten al fostului premier Florin Câțu.

Sarcină a fost anchetat de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 7 milioane de lei. Dosarul a fost clasat în martie 2022.

Principala sa companie, Succes Nic Com SRL a avut în perioada 2007-prezent contracte cu CEO și cu alte companii de stat din domeniul mineritului în valoare totală de 44 milioane lei.

Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 65 milioane lei și un profit brut de 3,4 milioane lei cu mult sub anii ei de glorie când raporta de exemplu în 2014 o cifră de afaceri de 334 milioane lei și un profit de 14 milioane lei.

Pagina de internet a companiei are o titulatură pe măsura succesului constant al acesteia la contractele cu companiile de stat: www.succes.ro.

În ciuda contractelor uriașe cu diferite companii de stat, Succes Nic Com SRL se află în procedură de insolvență de mai bine de șapte ani. Administratorul judiciar al companiei este Casa de Insolvență Trasilvania.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te