Eșec: petiția PSD anti-sparanghel, semnată de doar 660 de oameni, deși popularizată de Sputnik

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.06.2020 - 20:06
cancan.ro

Un număr infim de oameni au semnat petiția PSD „Drepturi pentru lucrătorii români în UE”, deși demersul a fost intens mediatizat de instituțiile de media „prietene” PSD. În document, PSD lua atitudine față de o practică semnalată încă de pe vremea lui Ponta.

SHARE

Portalul de propagandă rusă și fake news sputnik.ro a scris: „Important – petiție internațională care vizează lucrătorii români din străinătate”.  

Apoi, continuă citând din petiția lansată de PSD:

”Această sesizare reprezintă un demers prin care venim (PSD - n.red.) în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, și în sprijinul familiilor din țară a acestor lucrători, care ar vrea să știe că apropiații lor sunt protejați, chiar și când pleacă la muncă în statele occidentale”.

La finalul articolului există un link activ către pagina PSD pentru ca cititorii să poată semna petiția ”Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”.

La public, tema nu a prins aproape deloc  

Anunțată pe pagina www.psd.ro și pe pagina de Facebook a partidului, petiția a fost semnată de aproape 660 de persoane în peste o lună de la lansare. Asta în condițiile în care PSD are 220 de parlamentari și peste 500 de mii de membri de partid (semnatarii ar reprezenta 0,1% dintre membrii de partid).

Prin numărul mic de semnatari ai petiției, încercarea PSD de a-și face imagine folosindu-se de drama unor oameni, forțați să plece din România pentru o viață mai bună și de guvernele PSD, a fost un eșec.

Condiții proaste perpetuate de pe vremea lui Ponta

Newsweek România a scris că plecarea românilor la munci sezoniere în Occident și tratatmentul prost pe care îl primesc a fost semnalat, cu dovezi, cel puțin din 2011. Situația nu s-a îmbunătățit cât timp PSD a condus România (2012 - 2019).

Condiții grele de muncă la ferma Ritter, unde a izbucnit scadalul care a determinat apariția petiției PSD, au fost semnalate în urmă cu mai mulți ani, dar autorităile au ignorat mesajele românilor.

În 2013, a fost postat un clip intitulat „La căpșuni la Ritter Claus în Germania”.

Potrivit DW.com.ro, pe administratorul fermei unde au protestat anul acesta românii îl chema tot Ritter Claus.

Revenind la clipul din anul 2013, acesta surprinde zeci de oameni coborând din mai multe autobuze (unele inscripționate Ritter), apucând-o pe un drum neasfaltat.

În apropiere se vede câmpul agricol. Oamenii stau înghesuiți, la coadă probabil pentru a-și lua echipamente, iar cel care filmează spune „să vadă și ai noștri de acasă ce e aici”

 Citește și: Românii, momiți la sparanghel din 2011

Contextul pe care PSD a vrut să-l exploateze

Un scandal preluat masiv de mass media și exploatat politic a izbucnit la București după ce zeci de muncitori sezonieri plecați în Germania au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare. Ei s-au plâns de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare. Ministrul muncii, Violeta Alexandru s-a deplasat în Germania pentru vedea condițiile în care muncesc românii.

PSD a format o Comisie de anchetă pentru „afacerea sparanghelul”. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat că guvernul Orban și autoritățile de la București trebuie să dea socoteeală pentru condițiile proaste în care pleacă românii la muncă în străinătatrte.

Romașcanu a spus că au existat „înțelegeri diplomartice” șentru ca muncitorii români sezonieri să plece la lucru în Occident, potrivit Mediafax.

Ce a scris PSD scrie în petiție

În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportați în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României. Acorduri care depășesc cadrul de reglementare european privind libera circulație și dreptul la muncă în spațiul european.

Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste spețe măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale Petiția se numește „Drepturi egale pentru lucrătorii români din UE” și a fost postată pe pagina oficială psd.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te