Propaganda lui Băluță se dezumflă: UPU de la spitalul Bagdasar Arseni, închisă și la final de august

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.08.2021 - 00:02
Băluță și Arafat Foto: Facebook
Băluță și Arafat Foto: Facebook

După ce, în luna mai, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, se lăuda că Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Bagdasar Arseni este finalizată și are avizul ISU, azi presa arată că secția are probleme serioase și nu a primit autorizația ISU. În mai a avut loc o inaugurare.

SHARE

„Avem recepția acestei noi unități de primiri urgențe, am și autorizat-o ISU, iar astfel, comunitatea noastră contribuie la salvarea a cât mai multor vieți. Nu este prima investiție realizată la Bagdasar-Arseni. Aici avem deja dată în folosință secția de mari arși în care medicii pot trata trei pacienți simultan și este clar că nu ne vom opri. Lucrările au fost finalizate într-un an și patru luni, iar costul plătit de comunitatea Sectorului 4 a fost de 4 milioane de euro”, se lăuda Băluță, în 27 mai 2021. 

CITEȘTE ȘI: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

De altfel, postările sale pe Facebook arată că el se lăuda că investiția este „aproape gata” din septembrie 2020: „Trei luni! Atât a durat construcția Unității de Primiri-Urgențe de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Constructorii au ajuns la faza de finisare interioară, așa că putem începe să numărăm zilele până când vom da în folosință cea mai modernă clădire UPU, în care pacienții vor primi servicii medicale la cele mai înalte standarde”.

În martie 2021, deci șase luni mai târziu, el repeta același mesaj: „Clădirea este gata, aparatura medicală este complet nouă, aceeași pe care o regăsim în marile centre medicale europene”.

În 9 mai 2021, Băluță anunța din nou: „Am vizitat ieri acest şantier alături de domnul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, căruia îi mulțumesc pentru prezență.

În 10 săptămâni clădirea care va putea deservi peste 300 de cazuri pe zi, la ora actuală doar 200, va fi gata.

Totodată, au fost montate și sistemele protecție împotriva incendiilor, precum și cele de supraghere a tuturor spațiilor nou construite”.

Cele 10 săptămâni au expirat de mult. 

În 27 mai 2021 a avut loc chiar o inaugurare, la care au fost prezenți Klaus Iohannis și Raed Arafat.

Propaganda lui Băluță se dezumflă

Însă, azi, news.ro scrie că UPU Bagdasar Arseni este cu lacătul pe ușă.

Managerul unităţii sanitare a explicat că o parte din cablurile existente în construcţie, fabricate de o firmă din Polonia, nu au avut încă de la început certificat pentru rezistenţă la substanţe periculoase, ci numai pe cel de rezistenţă la foc. Firma din Polonia a trimis spre spital în urmă cu 3 zile actul care certifică rezistenţa la substanţe periculoase, act care a fost înaintat de spital către ISU, urmând ca specialiştii să se pronunţe dacă acesta este bun sau nu. Acest certificat este ultimul act care mai era necesar astfel încât spitalul să poată obţine autorizaţia ISU, precizează managerul Andi Nodiţ.

“Ea ( n.red noua Unitate de Primiri Urgenţe) a fost vizitată de domnul preşedinte Iohannis şi de practic tot ceea ce înseamnă serviciu de medicină de urgenţă din Bucureşti, pentru că, atunci, odată cu vizita şantierului unităţii de primiri urgenţe Bagdasar Arseni s-a marcat Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă. Din acel moment, eram practic la partea finală a lucrărilor, până la începutul lunii iunie, a mai durat până când s-a putut semna procesul verbal de recepţie între Primăria Sectorului 4, în calitatea sa de contractor al lucrării, şi Bagdasar, în calitate de beneficiar. Imediat după aceea am început demersurile pentru finalizarea documentaţiei necesare în vederea autorizării de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Documentaţia a durat mult mai mult decât ne-am fi dorit, din diferite motive: de concediu de odihnă al celor care ne-au ajutat fără bani să studiem această documentaţie, care este extrem de laborioasă, de piese desenate care au trebuit aprobate ulterior, pentru a completa dosarul ce urma a fi depus la ISU pentru autorizaţie.

Dosarul de documentaţie a fost extrem de voluminos, undeva la 2000 de pagini au fost depuse la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Dealul Spirii.”

După care, cu totată bunăvoinţa şi profesionalismul celor de la ISU, s-a trecut la analiza documentaţiei şi la câteva vizite în teren. Au fost teste de funcţionare a sistemului automatizat de protecţie a oamenilor, sunt uşi care se deschid automat , sunt circuite de oxigen care se închid în clipa în care sistemul de detecţie alertează la un nivel mai înalt, practic totul este automatizat, după toate standardele.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Mărturia unui militar: În Afganistan, oricine te poate ucide, copii și femei au arme ascunse

Peste toate acestea a mai apărut o problemă care părea mică la început, dar pe care nu am surmontat-o până în prezent.. O parte din cablurile folosite în construcţie ,cabluri care conduc curenţi slabi, ar fi trebuit să fie, printr-o declaraţie a producătorului lor, o societate comercială din Polonia, ar fi trebuit să fie certificate atât pentru rezistenţă la incendiu , cum şi sunt, cât şi pentru rezistenţă la substanţe periculoase”, a declarat pentru News.ro managerul Spitalului Bagdasar Arseni.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te