VIDEO Parlamentarii au rămas fără pensii speciale. Daea ridica 9.000 lei/lună, Nicolicea - 11.000

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.06.2023 - 15:45
Parlamentarii au rămas fără pensii speciale. Daea ridica 9.000 lei/lună, Nicolicea - 11.000 - Foto: captură video

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în şedinţă comună, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. 382 de parlamentari au votat „Pentru”, trei s-au abținut și trei nu au votat. De exemplu, Daea ridica 9.000 lei/lună, Nicolicea - 11.000 lei/lună.

SHARE

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

"De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare", prevede proiectul.

Citește și: PSD, nouă încercare de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Colegul Daea ia 9.000 lei

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare, mai stabileşte actul normativ.

În timpul dezbaterilor, senatoarea Diana Şoşoacă a protestat pe motiv că nu i s-a dat cuvântul, încercând să-i ia microfonul preşedintelui de şedinţă. "Vreau şi eu să vorbesc. E dreptul meu să vorbesc", a spus senatoarea, care a protestat cu un fluier. "Lăsaţi circul, nu ne intimidaţi. Respectăm regulamentul", a replicat Alfred Simonis, care a condus şedinţa, relatează Agerpres.

Citește și: Nicolicea vrea o pensie specială de 20.000 lei după 7 mandate de parlamentar. Azi, ia doar 11.000

Daea ridica 9.000 lei/lună, Nicolicea - 11.000 lei/lună

Proiectul aprobat de Parlament pe 26 iunie 2023 prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor. Iar odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

Prin urmare, există și mulți nemulțumiți. Dintre aceștia, Eugen Nicolicea a anunțat că va contesta în instanță legea care va anula acordarea de pensii speciale foștilor parlamentari. El vrea o pensie specială uriașă în urma celor 7 mandate de parlamentar pe care le-a avut. Acum are doar 11.000 lei. 

Pensiile speciale ale parlamentarilor depind de numărul mandatelor pe care le dețin. Astfel, valoarea minimă a unei pensii speciale de deputat este de 2.187 de lei brut.

Pentru a lua această pensie, e nevoie ca respectiva persoană să fi fost parlamentar timp de 28 de luni. În schimb, dacă are 3 mandate de deputat, atunci pensia specială va fi de puțin peste 12.000 de lei pe lună, venit brut.

Pentru o mai mare acuratețe a calculului l-am luat ca exemplu pe ministrul agriculturii, Petre Daea. Acesta are trei mandate de parlamentar.

În declarația de avere, depusă în anul 2021, Petre Daea a scris că a primit o pensie specială de 111.624 de lei. Suma este netă.

Astfel, Petre Daea are o pensie specială în valoare de 9.300 de lei net. Tăierea de 30% se aplică unui venit brut de 6.500 lei (3.800 lei net).

Astfel, Daea va pierde 30% din diferența dintre venitul de 9.300 lei și 3.800 de lei. 

Daea va pierde, prin reforma pensiilor speciale, suma de 1.600 lei. El va rămâne cu o pensie specială de 7.700 de lei. Calculul este valabil pentru parlamentarii cu 3 mandate.

URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te