Proiect: se taie pensia de serviciu a corupților, fie și judecători CCR. Șerban Nicolae se opune

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.07.2020 - 14:59
Șerban Nicolae/foTo: facebook.com

Un proiect de lege aflat în proceduri parlamentare prevede că angajații de stat condamnați definitiv pentru fapte de corupție pierd pensia de serviciu. Șerban Nicolae de la PSD, însă, s-a opus.

SHARE

Inițiativa parlamentară intitulată "Proiect de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupţie" a fost depusă în august 2019 de doi parlamentari PNL la Camera Deputaților.

Proiectul (așa cum a fost votat de Camera Deputaților) prevede că mai multe categorii de angajați la stat nu mai primesc pensii de serviciu în cazul unor condamnări pentru corupție:

"Nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289 – 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu."

"Nu beneficiază de pensia de serviciu funcţionarii publici parlamentari din structurile de specialitate ale Parlamentului care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289 – 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu." 

"Nu beneficiază de pensia de serviciu membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289 – 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu."

"Nu beneficiază de pensia de serviciu Judecătorii Curţii Constituţionale care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289 – 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu."

Când a trecut prin Senat, în 2019, însă, acest proiect a primit și avize negative. De la două comisii prezidate de senatori PSD: de la Comisia de Muncă, condusă de senatorul PSD ion Rotaru, și de la cea Juridică, condusă de senatorul PSD Șerban Nicolae.

După ce s-a decis că, de fapt, acest proiect de lege trebuia să treacă abia în a doua fază pe la Senat, care este cameră decizională, documentul va trece din nou pe la Comisia lui Șerban Nicolae.

Deocamdată, pe 8 iulie a.c., a primit aviz negativ de la Comisia de drepturile omului, prezidată de DERZSI Ákos de la UDMR. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te