Programul prezidențial al lui Iohannis: Accent pus pe justiție și stat de drept

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.11.2019 - 13:38
Președintele Klaus Iohannis/Foto: Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL pentru al doilea mandat la Cotroceni, promite în programul său de candidat o reformă a instituțiilor de stat, precedată de analiza realizată de un nou înființat Corp de audit – o structură interdisciplinară autonomă.

SHARE

„Refacem credibilitatea autorităţii publice – auditul instituţiilor. Un amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice este indispensabil pentru reconstrucţia credibilităţii și modernizarea instituţiilor publice. Gestionarea acestui demers ar trebui să intre în sarcina unui Corp de audit, o structură interdisciplinară autonomă, în componenţa căreia să se regăsească specialiști independenţi.

Acest organism va coordona întreg procesul de audit, cât și evaluarea politicilor publice, plecând de la identificarea tuturor indicatorilor relevanţi, până la măsurarea rezultatelor și propunerea de măsuri concrete, care să ducă atât la creșterea calităţii serviciilor publice, cât și la îmbunătăţirea eficienţei aparatului administrativ”, reiese din programul președintelui.

Iohannis arată că în proiectul său de candidat, intitulat ”Împreună pentru România normală”, că ”2019 reprezintă momentul în care România trebuie să intre într-o nouă etapă, una de modernizare în spirit european”.

Programul candidatului Iohannis pune accentul pe respectarea statului de drept și a independendenței justiției, dar și pe necesitatea păstrării și adâncirii integrării euro-atlantice a României. Alte direcții mari menționate în program sunt debirocratizarea administrației, reconstruirea încrederii în instituții, corectarea dezechilibrelor macroeconomice și orientarea politicilor către antreprenori.

Marile priorități politice nu sunt însă însoțite de promisiuni punctuale legate de modificări de politici sau legislative.

Iohannis arată că ”cea mai importantă realizare a primului meu mandat de Președinte este fundaţia României normale. Am arătat că pot fi catalizatorul unui proiect de reconstrucţie, care să adune în jurul său toate forţele pro-democratice și pro-europene din societate”.

„În calitate de Președinte al României, voi acţiona cu aceeași fermitate ca și până acum, pentru întărirea statului de drept și a democraţiei, respectarea Constituţiei și a legilor, consolidarea instituţiilor statului, combaterea corupţiei, prezervarea memoriei naţionale, promovarea educaţiei ca proiect fundamental în normalizarea și modernizarea României, cultivarea spiritului civic, garantarea drepturilor și a libertăţilor fundamentale, promovarea valorilor și a principiilor europene, protejarea drepturilor tuturor minorităţilor, consolidarea profilului internaţional al României.

Voi continua să fiu același Președinte echilibrat și corect de care România are nevoie”.

De asemenea, șeful statului garantează statul de drept și independenţa justiţiei, fără compromisuri privind independenţa justiţiei și domnia legii.

Programul președintelui Klaus Iohannis poate fi consultat în întregime aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te