Primarul din Rîșca, Ion Bosînceanu, care candidează pentru Pro România, trimis în judecată de DNA

DE Valentin Mirică | Actualizat: 25.09.2020 - 16:28

Actualul primar al comunei al comunei Rîşca din judeţul Suceava, Ion Bosînceanu, dar şi fostul primar al aceleiaşi comune, Neculai Rusu, care în prezent ocupă funcţia de viceprimar, au fost trimişi în judecată de DNA.

SHARE

Potrivit anchetatorilor, cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, după ce ar fi sprijinit Asociaţia Crescătorilor de Animale "Gospodarul" Rîşca să încaseze ilegal subvenţii agricole în valoare de peste 1,1 milioane de lei din bugetul Uniunii Europene.

"În perioada 2010-2014, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale 'Gospodarul' Rîşca, la instigarea celor doi primari, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false şi inexacte (contracte de arendă, contract de administrare, anexe, etc.) pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafaţă de păşune (321,79 ha) aparţinând domeniului privat al comunei, dată spre folosinţă fără organizarea unei licitaţii publice. În realitate, cei care ar fi condus Asociaţia respectivă şi ar fi luat toate hotărârile erau inculpaţii Rusu Neculai şi Bosînceanu Ion, ceilalţi membri nefiind vreodată cooptaţi în luarea vreunei decizii", se precizează în comunicatul de presă al DNA.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale "Gospodarul" Rîşca, dar şi asociaţia respectivă, ca persoană juridică distinctă, "pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată".

"De menţionat este faptul că, după ce erau virate fondurile în contul Asociaţiei, banii ar fi fost scoşi eşalonat şi împărţiţi între cei trei inculpaţi (cei doi edili primind sumele cele mai mari pe care le-ar fi folosit într-o mică măsură în interesul localităţii pe care o administrau, restul fiind folosite în interes personal). Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu 832.783 lei, diferenţa de bani până la suma de mai sus fiind recuperată prin metoda compensaţiei datoriilor", se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

Oficialii DNA susţin că "în cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Bosînceanu Ion şi preşedintelui Asociaţiei crescătorilor de animale".

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză. 

Rîșca a făcut parte din ALDE, dar candidează pentru Pro România, partidul lui Victor Ponta, la aceste alegeri. In iulie, presa locală scria că el a căzut cu mașina într-un șanț, beat fiiind. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te