PRIMARII TRASEIȘTI Au schimbat, dar au și câștigat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 30.09.2020 - 12:13
Robert Negoiță a vrut să scape de sigla PSD și l-a ales pe PontaFoto: INQUAM Photos/ George Călin

Cu câteva luni înainte de alegerile locale, mai mulți primari și viceprimari au schimbat partidul, unuii pentru a doua sau a treia oară, doar ca să obțină un mandat. Au fost și cazuri în care principalii contracandidați au făcut schimb de partide.

SHARE

Sute de primari s-au transferat înaine de alegeri, unii au ales să treacă de partea PNL, alții către PSD, dar au mai fost și alte formațiuni politice precum Pro România care au avut porțile deschise pentru orice candidat cu șanse. 

Poate cel mai spectaculos transfer a fost cel al primarului din Pantelimon, Marian Ivan care a câștigat un nou mandat sub culorile PNL de această dată. Consilier local PSD între 2004 șii 2008, Ivan a ajuns primar PDL în 2008. În 2012 a fost reales primar, dar de la PNL, pe care l-a trădat în 2014 când a trecut la PSD, partid din care a câștigat și mandatul din 2016.

La Iași, fostul președinte al PSD Iași, Mihai Chirica a câștigat primăria candidând din partea PNL. Chirica a fost exclus în 2019 din PSD.

Robert Negoiță a ales să părăsească PSD și să candideze din partea Pro România pentru a fi sigur că va câștiga un nou mandat la Sectorul 3, lucru pe care l-a și reușit. 

Costan Morar a câștigat alegerile la Dej sub sigla PNL, după ce fusese primar din partea PSD timp de trei mandate.

La Turda, Cristian Matei, care a făcut parte din PSD până anul trecut când a fost exclus, a câștigat un nou mandat, candidând din partea PNL. 

Viceprimarul municipiului Rădăuţi, Bogdan-Andrei Loghin, care îndeplinea şi funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Rădăuţi, a fost exclus din Partidul Social Democrat în 2019. A trecut la PNL și acum a devenit noul primar din Rădăuți.

Desigur, schimbarea patidului nu a garantat peste tot succesul. Sorin Apostoliceanu, fost viceprimar PSD și transferat la PNL,  nu a reușit să devină primar al Piteștiului. 

Când contracandidații fac schimb de partide

În comuna Ștefan cel Mare, din Călărași, Nicolae Pandea,primarul care a slujit FSN, PDSR și PSD vreme de 31 de ani a candidat din partea PNL și a câștigat. Principalul său contracandidat, Marian Cherciu, liberal până nu de mult, a candidat din partea PSD.

La Mânăstirea, tot în Călărași, s-a întâmplat invers: primarul PNL, Marian Mugurel Iancu a candidat din partea PSD, iar contracandidatul principal a trecut de la PSD la PNL. Marian Mugurel Iancu a reușit să câștige încă un mandat.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.