Premierul Orban urmează să îi revoce pe consulii de la New York și Cape Town

DE Adelina Sahlean | 15.11.2019 - 15:59
Premierul Ludovic Orban/Foto: Inquam Photos

Premierul Ludovic Orban urmează să anuleze numirile altor doi consuli numiți de guvernele anterioare ale PSD, Andrei Zaharescu, numit de Victor Ponta consul general la Cape Town (Africa de Sud) și a lui Cătălin Dancu, numit de fostul premier Sorin Grindeanu consul la New York.

SHARE

De altfel, premierul Ludovic Orban a anunțat oficial că lui Dancu urmează să-i fie anulată numirea în funcția de consul.

”Practic am schimbat doi consuli, de la Milano şi Shanghai. De asemenea e în pregătire consulul general de la New York, dl. Dancu, care e un personaj foarte pitoresc. Încercăm să trimitem diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României şi nu plasamente de ultima oră a unor oameni, clienţi politici ai guvernului, pentru că toate astea s-au făcut practic după începerea procedurii moţiunii de cenzură, ştiind că e posibil să cadă guvernul”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban, potrivit G4media.

Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârile pentru rechemarea consulilor generali ai României la Shanghai şi la Milano, Nelu Barbu și Tiberiu Dinu.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a fost numit consul general al României la Shanghai printr-o hotărâre aprobată de Guvern în şedinţa din 14 octombrie, după adoptarea moțiunii de cenzură îndreptată guvernului PSD.

În februarie 2018, Nelu Barbu a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului şi a deţinut funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului.

Tiberiu Mugurel Dinu a fost numit consul la Milano pe 9 august. Dinu a mai fost consul la Milano și la Torino începând cu 2002. Potrivit Gazeta Românească, Mugurel Tiberiu Dinu a fost ofițer în Ministerul de Interne în perioada 1985-2002, după care a intrat în diplomație. A absolvit Academia Militară (Poliție) Alexandru Ioan Cuza în anul 1992, iar în perioada 1995-1996 a urmat cursul postuniversitar al Facultății de Drept București.

El a fost implicat în 2009 într-un scandal cu fostul șef al DIPI (fosta Doi și-un sfert), când, potrivit presei, a fost citat de DNA ca martor într-un dosar deschis pe numele lui Cornel Șerban, fostul șef al serviciului secret al Poliției. Tiberiu Dinu era suspectat la acel moment, potrivit România Liberă, că ar fi cerut și ar fi primit de la fostul sef al DIPI listinguri ale unor convorbiri telefonice. Tiberiu Dinu a respins la acel moment orice implicare.

Cătălin Dancu, consulul României la New York, care a anunțat că Rudolph Giuliani ar urma să facă o vizită în România, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugarul de la Londra suspectat că se află în spatele acțiunii de lobby anti-DNA și anti-justiție împreună cu Puiu Popoviciu. Cei doi, Adamescu și Popoviciu, l-au angajat ca avocat pe Louis Freeh, fostul șef FBI.

Andrei Zaharescu a fost jurnalist la Antena 1 până în luna mai 2012, când a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului Ponta. Un an și câteva luni mai târziu, Zaharescu a fost trimis consul general al României la Cape Town, în Africa de Sud.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -