Ponta, plagiator și prieten al Chinei, recuperat de PSD. Ciolacu: „Nu a făcut România de râs”

DE Daniel Homorodean | Actualizat: 02.10.2024 - 08:39
Ponta, plagiator și prieten al Chinei, recuperat de PSD. Ciolacu: „Nu a făcut România de râs” - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Ponta, plagiator și prieten al Chinei, recuperat de PSD. Ciolacu: „Nu a făcut România de râs” - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu și lider al PSD a vorbit, la Digi24, despre eventuală candidatură a lui Victor Ponta la alegerile parlamentare pe listele social-democraților.

SHARE

Ponta, plagiator și prieten al Chinei, recuperat de PSD. Șeful PSD a declarat că Ponta nu a fost un „premier slab” și „nu a făcut România de râs”, în ciuda controverselor legate de trecutul său.

Ponta, plagiator și prieten al Chinei, recuperat de PSD. Ciolacu: „Nu a făcut România de râs”

Întrebat dacă își dorește ca Victor Ponta să revină în Parlament sub sigla PSD, Ciolacu a explicat că decizia va fi luată după o propunere venită din partea organizației PSD Dâmbovița

„E o propunere venită de la organizația din Dâmbovița și vom vedea ce decizie vom lua în Biroul Permanent al partidului. Victor Ponta nu a fost un premier slab, el a pierdut niște alegri din cauza imaturității politice pe care o avea la acel moment și a felului său de a fi, mai arogant decât acceptă românii.

Nu a fost un premier prost. (...) Pe mine mă interesează dacă Victor Ponta a făcut de râs România și nu a făcut-o. Dacă guvernul condus de el a dăunat României și nu a dăunat și dacă e un om de stânga”, a declarat Ciolacu la Digi24.

Fostul șef PSD, Victor Ponta, afirma că dacă va avea nevoie Marcel Ciolacu de el, va candida la alegerile parlamentare.

„Nu e visul vieții mele. Am fost de patru ori parlamentar. Nu îmi doresc cu disperare, dar dacă consideră că pot să-l ajut, sigur că o voi face”, a spus acesta. 

Ponta și prietenia cu China

Victor Ponta, în prezent consilier onorific al premierului, a devenit consultant în afaceri prin intermediul companiei VP Projects Advisors SRL, înființată în 2021.

Conform documentelor consultate de Newsweek România, Ponta a încasat sume considerabile de la companii chineze și turce, inclusiv 350.000 de lei de la compania chineză Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume.

Citește și: „Caracatița” serviciilor de consultanță cu ajutorul căreia Victor Ponta a făcut primul milion

Deși a fost întrebat despre natura exactă a serviciilor prestate pentru Smithfield, Ponta a evitat să ofere detalii, invocând confidențialitatea contractelor.

„VP Projects este o societate comercială privată care funcționează în baza legislației în vigoare. Firma nu a avut niciodată relații contractuale cu instituții publice sau companii cu capital de stat. Relațiile contractuale între firme private sunt confidențiale față de terți.

Citește și: EXCLUSIV Ciolacu îl apără pe Ponta în afacerea preluării cuprului României de către turci

Relațiile contractuale între firme cu capital integral privat se bucură de confidențialitatea obligatorie impusă de lege. Autorităţile competente (ANAF, în principal) au acces la aceste date”. 

Printre clienții săi se numără și compania turcă Eti Bakîr, care a preluat rezervele de cupru ale României. Această companie a beneficiat de sprijinul lui Ponta, în contextul în care acesta a devenit consilier onorific al premierului Ciolacu, facilitând afacerile turcilor în România.

Întrebat dacă a devenit milionar din activitatea de consultanță, Victor Ponta a refuzat să răspundă direct, susținând că veniturile sale personale sunt declarate conform legislației și că, neavând funcții publice din 2020, nu mai este obligat să depună declarații de avere.

„Rezultatele financiare anuale ale fiecărei companii private din România sunt publice conform legii. În ce priveşte veniturile mele personale, acestea sunt declarate la autoritatea fiscală competentă și se supun legii privind datele cu caracter personal. 

Nemaiavând din decembrie 2020 nici o funcție publică și nerealizând venituri din surse publice nu mai intru în categoria celor care depun declarații de avere și de interese”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te