Politicieni condamnați, în lojă cu liderii europeni la Ateneul Român. Guvernul nu explică de ce

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.01.2019 - 14:43
Adrian Severin a fost în loja principală, la Ateneul Român. Foto Ionel Stoica

Foștii parlamentari Adrian Severin și Adrian Năstase, amândoi condamnați pentru fapte de corupție, au stat, joi seară, la ceremonia preluării oficiale a președinției Consiliului Uniunii Europene desfășurată la Ateneu, alături de președintele țării și liderii europeni.

SHARE

Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a stat în spatele premierului Viorica Dăncilă şi al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk. În aceeaşi lojă s-au mai aflat preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, preşedintele Klaus Iohannis şi Patriarhul Daniel.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv, în 16 noiembrie 2016, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv pentru că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la „Sunday Times" de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Fostul europarlamentar a fost eliberat condiţionat în 28 februarie 2018 după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsa de patru ani de închisoare.

Condamnat de două ori, chemat la întâlnirea cu liderii europeni

Tot în apropierea înalților oficiali prezenți la ceremonia de la Ateneu s-a aflat și fostul premier Adrian Năstase, condamnat de două ori la pedepse de doi, respectiv patru ani de închisoare, în dosarul Trofeul Calităţii şi Zambaccian.

După ce a fost încarcerat la penitenciarul Jilava, pedepsele i-au fost contopite, iar Curtea de Apel Bucureşti i-a mai aplicat un spor de 6 luni, aşa că în final Adrian Năstase trebuia să ispăşească patru ani şi jumătate de închisoare. A ieşit însă din spatele gratiilor, în 2014, după niciun an petrecut în penitenciar.

În sală s-a aflat și fostul polițist Titi Sultan, trimis în judecată de DNA în 2014, după ce fusese arestat preventiv. DNA l-a acuzat că, în calitate de asistent universitar la Catedra de drept public şi relaţii internaţionale din cadrul Facultăţii de drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, cerând bani de la studenți pentru a le rezolva restanțele la examene.

Nelu Barbu, unul din purtătorii de cuvânt pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a declarat pentru Newsweek România doar că nu poate să spună deocamdată cine a decis invitarea la ceremonia de la Ateneul Român a persoanelor cu probleme penale. 

Citește și Cine este Donald Tusk, proprietarul de vopsitorie în comunism ajuns lider al Europei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te