Poate sau nu Iohannis să-l desemneze tot pe Orban în funcția de premier? Ce spune Constituția

DE Ramona Ursu | Actualizat: 06.02.2020 - 14:28
Premierul demis Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis

Profesorul Ioan Stanomir, specialist în Drept Constituțional, a explicat, pentru Newsweek România, de ce președintele Klaus Iohannis îl poate desemna tot pe Ludovic Orban în funcția de premier și care ar putea fi rezultatul unui atac la CCR făcut de PSD.  

SHARE

Controverse pe scena politică după ce, miercuri, Guvernul Orban a fost demis în urma moțiunii de cenzură inițiate de PSD. În timp ce Ludovic Orban a anunțat, joi, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis pe tema noului prim-ministru, că propunerea PNL pentru această funcție este tot „subsemnatul, Ludovic Orban”, liderii PSD amenință cu sesizarea Curții Constituționale.

Social-democrații sunt de părere că ar putea fi o problemă de ordin constituțional dacă șeful statului l-ar nominaliza tot pe Ludovic Orban, premier demis prin moțiune, pentru această funcție.

Conform profesorului Ioan Stanomir, „în Constituția României nu există niciun fel de interdicție referitoare la persoana pe care o poate nominaliza președintele țării pentru funcția de premier, astfel că poate face aceeași propunere de mai multe ori”.

Chiar și în condițiile în care, după o eventuală nouă nominalizare (venită ca urmare a demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură), premierul Orban nu ar mai primi votul Parlamentului, președintele ar putea să-l mai desemneze o dată tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, ajungând din nou la votul din Parlament, este de părere specialistul în Drept Constituțional. 

Ce se poate întâmpla la CCR

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat, miercuri seară, după votul din Parlament, că social-democrații vor apela la CCR, în cazul în care Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban pentru a conduce noul Cabinet.

„Sunt foarte multe suspiciuni în ceea ce privește dacă este constituțional să fie propus tot domnul Orban. Eu nu sunt specialist și nu am aceste atribuții.

Aceste atribuții sunt la CCR și vom întreba CCR. Cine demonstrează că are o majoritate parlamentară, președintele ia act de această majoritate parlamentară și desemnează, în consecință, un prim-ministru. Mai avem un precedent când Traian Băsescu l-a refuzat chiar pe Klaus Iohannis, cu toate că exista o majoritate parlamentară. Eu iau de bună credință faptul că președintele României va respecta Constituția”, a declarat Marcel Ciolacu.

Despre varianta unui atac la CCR din partea PSD, profesorul Ioan Stanomir a declarat că „o asemenea procedură nu ar face decât să adâncească criza politică. Deja Curtea Constituțională este într-o situația în care își pierde credibilitatea în mod accelerat, iar o asemenea procedură nu ar face decât să deterioreze și mai mult lucrurile, din punct de vedere politic.

PSD poate face acest lucru, este foarte posibil chiar să o facă, dar, în momentul de față, principala problemă rămâne existența sau nu a alegerilor anticipate, dacă se poate ajunge la ele și cum se poate ajunge la ele”.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.