PNL somează PSD și ALDE să prezinte urgent proiectul de buget pe 2019

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.01.2019 - 17:03

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, președintele PNL Ludovic Orban le solicită acestora șă prezinte public de urgență proiectul de buget pe 2019 și convocarea Parlamentului pentru adoptarea acestuia pe 14 ianuarie.

SHARE

„Vă somez să prezentaţi urgent în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019 şi să convocaţi o sesiune extraordinară a Parlamentului de îndată pentru adoptarea Legii bugetului de stat. (...) România are nevoie de un buget pentru 2019 care să dea drumul la principalele motoare de creştere economică, investiţiile şi fondurile europene, care să oprească dezmăţul bugetar pe bani publici şi care să crească salariile şi pensiile fără inflaţie. Partidul Naţional Liberal a prezentat încă de la începutul lunii decembrie un astfel de proiect de buget care putea fi preluat dacă nu sunteţi în stare să veniţi cu propria proiecţie”, se arată în scrisoarea deschisă semantă de Ludovic Orban.

Liderul PNL acuză coaliția PSD-ALDE de incompetență, subliniind că anul 2019 începe cum nu se poate mai prost pentru români.

„Iresponsabilitatea voastră loveşte la început de an în pensionarii care nu vor mai beneficia de creşterea pensiilor cu 9% conform legii în vigoare începând cu luna ianuarie şi în angajaţii din sectorul public care nu ştiu dacă există bani pentru plata salariilor până la sfârşitul anului şi care riscă să fie daţi afară dacă nu veţi fi în stare să asiguraţi resursele bugetare necesare. În acelaşi timp, după ce aţi pus lacătul pe uşile principalelor instituţii ale statului, în ultima zi a anului trecut economia privată a fost lovită peste noapte cu noi taxe şi impozite care vor provoca scumpiri în lanţ pentru întreaga populaţie. Prin noile taxe şi impozite care se vor aplica de la începutul anului fără nicio fundamentare veţi îngropa creşterea economică a României şi veţi bloca o dezvoltare sănătoasă care să genereze prosperitate pentru toţi românii”, afirmă Ludovic Orban, adăugând și că ”activitatea principalelor instituţii ale statului şi a autorităţilor locale este afectată negativ de absenţa bugetului de stat. Aţi călcat în picioare obligaţia legală de a înainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018. Este inadmisibil ca România să înceapă anul 2019 fără un buget aprobat, fără o prognoză clară de venituri şi cheltuieli bugetare şi fără o bază legală care să fundamenteze cheltuirea banilor publici. Ca urmare a acestui fapt principala lovitură o resimt companiile care nu ştiu la ce noi taxe şi impozite să se mai aştepte care pot apărea în proiectul legii bugetului de stat pentru 2019 şi nu-şi pot construi planurile de afaceri pentru acest an”, a scris Orban.

Liderul liberal afirmă că România are nevoie de un buget pentru 2019 care să dea drumul la principalele motoare de creştere economică, investiţiile şi fondurile europene, și să oprească dezmăţul bugetar pe bani publici. De asemenea, Orban precizează că Partidul Naţional Liberal a prezentat încă de la începutul lunii decembrie un astfel de proiect de buget care putea fi preluat.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.