PNL și USR, sesizare la CCR privind legea PSD pentru tranzacțiile cu terenuri

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.06.2020 - 09:32
Legea PSD privind terenurile îi aparține lui Alexandru Stănescu, fratele baronului de Olt Paul Stănescu. FOTO: adevarul.ro

PNL și USR vor ataca la Curtea Constituțională legea inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului de Olt Paul Stănescu, care impune numeroase interdicții și impozite uriașe pentru tranzacțiile cu terenuri, scrie G4Media.ro.

SHARE

Legea PSD interzice efectiv românilor și străinilor care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere teren agricol în România, rezultatul fiind că actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri, arată PNL și USR, atrăgând atenția că sunt încălcate dreptul la proprietate și cel la moștenire. 

Potrivit sesizării către CCR, legea este neconstituțională deoarece instituie obligația românilor deținători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani in zona agricolă respectivă.

De asemenea, mai subliniază PNL și USR, legea încalcă principiul proporționalității, deoarece restrânge nejustificat dreptul de proprietate, fără a exista vreo cauză de catastrofă socială sau de calamitate naturală pentru a fi aplicabilă dispoziția art.53 din Constituție.

O altă critică se referă la faptul că legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obținute de cetățenii care își vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situație aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moștenire, ceea ce, avertizează PNL și USR, afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moșteniri prevăzut de Constituție.

Nu în ultimul rând, se mai precizează în sesizare, legea afectează libera circulație a terenurilor, lucru care va duce la scăderea valorii de piață a acestora, putând fi astfel cumpărate mai ieftin de marii latifundiari.

Propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului de Olt Paul Stănescu, prevede că, dacă cei care care au drept de preempțiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendași, vecini, tineri fermieri) nu își exercită dreptul de preempțiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alți fermieri cu activitate în România, mai scrie G4Media.ro.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.