Guvernul vrea modificarea legii referendumului prin OUG. Reacție imediată a PNL

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.04.2019 - 17:16
Ludovic Orban și Klaus Iohannis Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform modificărilor din OUG-ul aflat pe masa guvernului Dăncilă, cvorumul pentru validare ar urma să crească cu peste 200.000 de persoane, iar președintelui Iohannis ar urma să îi fie interzisă posibilitatea de a îndemna alegătorii să voteze DA la Referendum.

SHARE

Cu câteva săptămîni înaintea consultării anunțate de președintele Klaus Iohannis pe tema justiției, Executivul are în plan schimbarea legii referendumului printr-un proiect de OUG. Una dintre modificări ar fi că autoritățile publice nu se vor putea mai putea pronunța în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului. Mai mult, potrivit proiectului, Guvernul este cel care ar trebui să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de Klaus Iohannis. 

Cvorumul de prezență pentru validare ar urma și el să fie modificat. Procentul de 30% ar urma să fie raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.

Este vorba de alineatele (2) şi (3) ale articolului 5: 

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. 
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”

Potrivit ultimelor date ale AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258, dintre care 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Astfel, numărul minim de persoane care ar trebui să voteze la referendumul din 26 mai ar trebui să fie de  5.681.177, cu 200.000 de persoane mai mult decât în cazul în care se aplică prevederile legii actuale.

Reacția PNL nu s-a lăsat așteptată. Președintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat că PSD vrea să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanță de urgență de modificare a Legii referendumului, posibilitatea de a se implica în campania pentru referendumul din 26 mai.

”Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pe care intenționează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai.

Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României”, susține Ludovic Orban într-un comunicat de presă al PNL.

Astfel, proiectul de ordonanță de urgență introduce un nou alineat la art. 30 din Legea referendumului: 

„Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

”În susținerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanță de Urgență invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția, care face referire la neutralitatea „autorităților administrației publice”, și nu la actorii instituționali care declanșează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneția se raportează la administrația publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea și desfășurarea referendumului – în cazul României, Guvernul și celelalte organe ale administrației publice implicate în organizarea scrutinului. Constituția României menționează Administrația Publică la Capitolul 5, Titlul III”, spune Orban.

Președintele PNL somează Guvernul ”să abandoneze de urgență această reglementare, care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetățean al României și trădează frica incredibilă a PSD-ALDE de referendumul organizat în 26 mai.”

”În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanței de Urgență în actuala formă constituie infracțiune și este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale. Președintele României, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiază de cea mai mare legitimitate în statul român și nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricărei probleme din societatea românească, cu atât mai puțin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul țării noastre, declanșat chiar de domnia sa. Vocea Președintelui se va auzi întotdeauna pentru binele României”, conchide Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te