Planul prin care USR PLUS vrea să se răzbune pe Cîțu: publicarea listelor cu vaccinații „peste rând”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.04.2021 - 13:42
Vlad Voiculescu a fost extrem de deranjat de faptul că Corpul de Control al Guvernului a depus plângere penală împotriva Ministerului Sănătății. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Sesizarea penală depusă la Parchet, de Corpul de Control al premierului Cîțu, ca urmare a verificărilor efectuate la Ministerul Sănătății în legătură cu modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinare, i-a înfuriat pe liderii USR PLUS.

SHARE

USR PLUS a făcut public, vineri, un comunicat în care își reafirmă susținerea totală pentru ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și lupta sa pentru transparentizarea și reformarea sistemului public de sănătate

Comunicatul a venit după ce Guvernul a anunațat că Corpul de control al premierului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor efectuate la Ministerul Sănătății, în urma mai multor sesizări primite în legătură cu modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV).

Corpul de Control susține că Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu, nu avea dreptul de a accesa aceste date.

Citește și: Corpul de Control al premierului, plângere penală pentru MS și Registrul vaccinărilor

„Birourile Naționale Reunite ale USR și PLUS susțin fără rezerve orice investigație menită să lămurească felul în care informațiile ajung la români. Cerem Corpului de Control al primului ministru să publice imediat raportul care a stat la baza plângerii penale anunțate astăzi.  

În acest context, susținem Ministerul Sănătății în demersul de verificare a eventualelor nereguli în procesul de vaccinare, orice posibile încălcări ale cadrului legal privind vaccinarea urmând să fie sesizate organelor competente și aduse la cunoștința publicului.  

Birourile Naționale USR PLUS susțin demararea unei anchete de către Corpul de Control al Ministrului Sănătății privind existența centrelor «închise» de vaccinare, procedurile, accesul la ele și modul în care au respectat cadrul legal.  

De asemenea, pentru o corectă informare a publicului, Alianța USR PLUS solicită premierului Florin Cîțu să desecretizeze minuta ședinței de guvern în care a fost adoptată hotărârea privind înființarea centrelor speciale de vaccinare, devenite la momentul publicării datelor mai numeroase chiar decât toate centrele aflate la dispoziția populației”, se arată în comunicatul USR PLUS.

Citește și: Ce nu ne spune lista cu centrele de vaccinare publicată de Ministerul Sănătății

Surse din partid au declarat pentru Newsweek România că Ministerul Sănătății a luat în calcul, în replică la sesizarea penală depusă de Corpul de Control, să facă publică lista cu persoanele care s-au vaccinat peste rând, în etapa în care nu aveau acest drept. 

Este vorba de persoane din categoria a III-a care s-au vaccinat în etapa I sau a II-a, mai ales în centrele cu circuit închis din unitățile militare. 

„Vor să iasă cu listele vaccinărilor și a vaccinaților care nu aveau dreptul. Ca razbunare”, au declarat surse din USR PLUS.

Ramona Strugariu: Există lista cu CNP-urile celor vaccinați

Ideea publicării listelor cu persoanele care s-au vaccinat peste rând a fost enunțată public și de doi dintre membri importanți din USR PLUS. 

Europarlamentarul Ramona Strugariu a cerut, pe Facebook, un audit al vaccinaților din centrele închise.

„Există lista cu CNP-urile celor vaccinați, se poate intersecta cu lista personalului esențial din institutiile respective, Corpul de Control al Ministerului Sănătății poate demara auditul rapid.

Când putem face un audit al funcționării RENV. Cine avea/are acces? Care sunt procedurile? Cine a accesat RENV, de la ce IP, ce a determinat SRI să se auto-sesizeze pentru publicarea unor date nesecrete, dar care arătau un abuz al unor instituții ale statului?”, a scris europarlamentarul USR PLUS. 

Citește și: Centru-fantomă de vaccinare anti-COVID chiar în spatele Guvernului: programații au fost alungați

Iolu: S-au vaccinat doar 30% dintre cetățenii vulnerabili

O solicitare similară a avut și Liviu Iolu, membru în Consiliul Național al PLUS, fost purtător de cuvânt al guvernului Cioloș.

„Din decembrie 2020 până azi sunt peste 3 luni în care s-au vaccinat doar 30% dintre cetățenii vulnerabili - bătrâni și cronici.

Strategia de a trece la vaccinarea populației generale, a specialilor și a rudelor specialilor a omorât încrederea în această campanie de vaccinare și a eșuat în a-i proteja pe oamenii bătrâni și pe cei bolnavi să ajungă în spitale la terapie intensivă.

Premierul Câțu a intrat prea repede într-un exercițiu de PR cu artificii și zurgălăi strigând un fel de «jos pandemia» guvernamentală înainte de termen. A strigat că scăpăm de restricții și măști când - și el o știe bine dar o zice la și altele - mai avem doar șase paturi libere la ATI și ambulanțe pline de bolnavi”, a scris Liviu Iolu.

Totuși, în contextul tensiunilor din coaliția de guvernare, Ministerul Sănătății ezită dacă să meargă până la capăt cu acest plan sau nu. În plus, trebuie menționat că ordinul pentru înființarea centrelor cu circuit închis a fost semnat și de Vlad Voiculescu.

Citește și: Voiculescu a permis, prin HG, familiilor de militari și polițiști să se vaccineze la MApN

_______________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te