El a susținut proiectul faraonic al lui Dragnea numit Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
A cotizat la partid
Conducerea Partidului Social Democrat ar fi ales, în cadrul Comitetului Executiv Național, să propună un premier independent. Mai multe surse vorbesc de faptul că ar fi vorba de Leonardo Badea, numit viceguvernator al BNR în octombrie 2019.
Leonardo Badea nu este deloc independent. El a fost senator PSD între 2012 și 2016.
În 2016 a fost deputat și a devenit președintele Comisiei de Finanțe. El a fost ales pe listele PSD în circumscripția electorală numărul 16 Dâmbovița. Leonardo Badea a contribuit la campania electorală a PSD din 2016 cu suma de 63.000 de lei care i-a fost returnată pe parcursul următorilor doi ani (facsimil jos).
Nicio școală afară. Profesor la Târgoviște
Leonardo Badea s-a instruit numai în România după cum reiese din cv-urile publicate pe senat.ro și pe site-ul bnr.ro El spune că a absolvit „Academia de Studii Economice, București - Universitatea „Valahia“, Târgoviște - Diplomă de licență, Finanţe, asigurări, bănci și burse de valori ”. Apoi și-a dat doctoratul la ASE.
A fost cadru didactic la Universitatea Valahia care nu se află printre cele mai bune instituții de învățământ superior din România. El a fost, pe rând, asistent universitar, lector, secretar științific, decan și prorector (ultima funcție în perioada 2008 - 2012).
În clasamentul regional al QS World University Rankings 2021, sunt 350 de universități. Dintre acestea, 18 sunt din România, dar printre ele nu se află Universitatea Valahia pe care a condus-o și unde a fost profesor Badea. Detalii AICI.
A susținut proiectul faraonic a cuplului Dragnea&Vâlcov
Badea a fost deputat doar șase luni (până în iulie 2017) dar a avut o activitate intensă. În luările sale de cuvânt am fost anunțați că, în general, economia duduie.
În ședința din 10 aprilie 2017, el laudă proiectul de suflet al lui Dragnea:
„Am implementat deja măsuri pentru creşterea PIB-ului potenţial, măsuri de natură să mărească sustenabilitatea creşterii economice. Intrarea în vigoare a Legii prevenţiei, a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi accelerarea investiţiilor publice finanţate din buget vor mări capacitatea productivă a economiei româneşti”.
Acţiunile deţinute de stat la 28 de companii ar fi urmat să participe la capitalul social al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), reprezentând un aport în natură în valoare de 10,112 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
Proiectul a fost puternic criticat dat fiind că aceste companii urmau să intre sub un supracontrol politic, iar banii ar fi putut fi cheltuiți netransparent. În vara lui 2018, Legea de înființare a fondului suveran a fost declarată neconstituțională în ansamblul său.
„Din forma ordonanţei de urgenţă, lansată în dezbatere publică de (ex) ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, Fondul Suveran de Investiţii va gestiona acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești. Iar valoarea acestora se ridică la 9 miliarde de lei.
Printre companii se vor regăsi Poșta Română, CFR SA, Hidroelectrica, Antibiotice Iași, dar şi pachetul de acțiuni de la OMV Petrom. Opoziţia a susţinut în repetate rânduri că PSD şi ALDE pun la cale un jaf şi au cerut abandonarea proiectului”, anunța stirileprotv.ro.
Proiectul a fost abandonat după venirea la guvernare a PNL.
Proiectul de suflet al lui Dragnea
"Am discutat despre (cu Călin Popescu Tăriceanu - n.r.) Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) care trebuie operaționalizat. Mai este de adoptat HG, care este deja pusă în transparență și am convenit amândoi ca în zilele următoare să avem o întâlnire în Coaliție cu doamna prim-ministru și cu ministrul de Finanțe pentru a stabili exact care sunt societățile care vor intra în acest fond și data când va fi adoptată HG", a declarat Liviu Dragnea în februarie 2019.