Patru luni de scandaluri și trădări între PNL și USRPLUS în București

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.02.2021 - 13:49
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La peste patru luni de la câștigarea alegerilor, PNL și USRPLUS oferă, în Capitală, săptămânal, spectacolul unor noi scandaluri consumate pe Facebook. Unul din cele mai ridicole momente a fost cel în care foștii parteneri se acuzau că nu-și răspund la telefon.

SHARE

Primele conflicte au apărut încă din noiembrie, când lui Nicușor Dan i s-a reproșat că se afișează prea des cu Ludovic Orban și sprijină astfel PNL, în campania electorală pentru alegerea Parlamentului. 

Este adevărat că, în octombrie 2020, Nicușor Dan a criticat conducerea USRPLUS pentru că a invalidat candidatura la parlamentare a lui Vlad Teohari, din partea USR-PLUS Diaspora: “Mi se pare foarte grav“. 

Meciul Nicușor Dan - Vlad Voiculescu

La început, primarul Capitalei a fost doar trolat de fanii USRPLUS, pentru că Vlad Voiculescu nu a fost ales, de consiliul municipal, în funcția de viceprimar. 

„Lipseste omul care a demostrat ca vrea sa faca cel mai mult pentru sanatate...il vrem pe Vlad Voiculescu acolo unde trebuie sa fie. Increderea se castiga, dar se si pierde”, i-a scris primarului Capitalei Oana-Maria Pârjolea, mesaj pentru care a primit aproape 150 de like-uri. Ea reacționa astfel la o postare în care Nicușor Dan se afișa cu Ludovic Orban.

Au urmat atacurile directe, dinspre Vlad Voiculescu. 

”Campanie electorală mascată și ilegală din bani publici: reclamă cu marile realizări ale guvernului (prin Compania Națională de Investiții). Ce rușine! Fix ca Firea și PSD! Ce rușine!”, a fost mesajul lui Vlad Voiculescu, după ce Orban și Nicușor Dan au inaugurat stadionul Steaua. 

Disputa s-a încheiat abia după parlamentare, când Vlad Voiculescu a optat să fie ministru și a spus că a renunțat la poziția de viceprimar fiindcă Nicușor Dan nu-i răspundea la telefon: „Când cel alături de care ai candidat nu îți răspunde la telefon mai bine de o lună după seara alegerilor… nu e chiar un semn bun.“

O lună mai târziu, în 21 ianuarie, între ministrul Sănătății și primar a mai apărut o controversă, legată de menținerea stării de urgență în Capitală. „Trebuie să învățăm să ne împărțim competența. Eu ca autoritate locală am niște atribuții. Așa scrie legea“, i-a spus Nicușor Dan lui Voiculescu.

“Nu-mi răspunzi la SMS“

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a scris pe Facebook că Nicușor Dan nu-i răspunde la telefon. 

„Cand va răspunde la telefon voi vorbi cu el. In această perioadă a fost inabordabil. Credeți că eu nu aș vrea sa știu si eu ca sa va pot spune și dumneavoastră? Aici stau in Ghencea. Când va debloca conturile, probabil va continua lucrarea”, a arătat Ciucu, la 5 iaunuarie 2021.

În noiembrie, liderul USR Dan Barna susținea și el că mai mulți colegi de partid au această problemă cu Nicușor Dan.

Trădare la sectorul 4

După alegerile locale, USRPLUS și PNL aveau o majoritate de un vor în consiliul local al Sectorului 4 și puteau astfel să controleze propunerile primarului PSD Daniel Băluță. Însă, la finalde ianuarie, un consilier liberal a trădat și a trecut de partea PSD. El l-a ajutat pe Băluță să impună un viceprimar PSD, celălalt viceprimar care a fost ales fiind chiar liberalul care trădase. 

PNL a anunțat că-l va exclude din partid, ceea ce va duce la invalidarea mandatului de consilier local.

Alianță ad-hoc la Sectorul 2

În 13 ianuarie, un consilier local USRPLUS a susținut că PNL a votat cot la cot cu PSD, în consiliul local al Sectorului 2, respingând un proiect care prevedea organizarea a șase centre de vaccinare în săli de sport din școlile acestui sector din Bucureşti.

“Consiliul Local Sector 2 a aprobat cele două locații ale DGASPC dar, cu voturile PNL și PSD, a respins folosirea celor 6 săli de sport ca centre de vaccinare anti-COVID-19. A fost o discuție lungă și plină de încărcătură emoțională, dar nu am reușit să ii convingem, singurii care am votat pentru am fost grupul USR-PLUS. Argumentele date se reduc, în principiu, la ‘fără vaccinare în școli’. Degeaba am încercat să le explicăm că nu intră nimeni în școli să prindă și să vaccineze elevi, folosim niște săli de sport exterioare, clădiri separate, pentru vaccinarea populației”, a povestit Radu Nedelcuț pe Facebook.

Clotilde Armand vs Burduja

La început de februarie, în Sectorul 1 a izbucnit un uriaș scandal între primarul Clotilde Armand și organizația locală a PNL, condusă de Stelian Burduja. Liberalii au blocat, în consiliul local, mai multe propuneri ale primarului. Clotilde Armand i-a acuzat că au refăcut USL-ul și sunt supărați pentru că n-au primit conducerea Administrației Domeniului Public. Disputa a degenerat prin mediatizarea ei intensă, inclusiv la Antena 3. 

Nici una din părți nu a manifestat dorința de a tempera situația, liderii naționali ai PNL și USRPLUS nu au intervenit pentru a aplana conflictul. 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te