Partidul lui Vanghelie plagiază grosolan PSD și participă la europarlamentare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.03.2019 - 17:46

Partidul Social Democrat Independent sau PSDI îl are în spate pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, deși acesta nu apare oficial în conducerea formațiunii.

SHARE

Formațiunea lui Marian Vanghelie a anunțat că s-a înscris joi în cursa pentru europarlamentare. Din anunțul depunerii listei de candidați reiese clar că acest partid mizează pe confuzia pe care ar putea-o crea alegătorilor printr-o siglă aproape identică cu a PSD. 

Practic, singura diferență vine din faptul că formațiunea controlată de Vanghelie are un singur trandafir, nu trei ca PSD. În rest, Partidul Social Democrat Independent folosește pentru denumire inclusiv același font ca partidul condus acum de Liviu Dragnea. 

Partidul lui Marian Vanghelie se revendică de la formațiune apărută după al doilea război mondial, cu același nume, Partidul Social Democrat Independent din România. PSDI a fost înființat în mai 1946 de către o parte din foștii membri ai Partidului Social Democrat care nu au acceptat alianța cu Partidul Comunist Român.

În 2019, actualul PSDI este condus de către Petre Marian Leonard, fost consilier local la Primăria Dector 5 în mandatul lui Marian Vanghelie, și se prezintă ca „singurul reprezentant al mișcării de stânga romanești”.

Vicepreşedinte este Puschin Eduard, director Liceul Dimitrie Bolintineanu, unitate școlară implicată în 2013 într-un uriaș scandal de corupție la bacalaureat. Procurorii au stabilit atunci că fostul director a pretins şi primit câte 500 de euro de la elevi, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului. 

Scandalul a luat amploare după ce procurorii au decis să-i ducă la audieri pe elevi cu autocarele, înregistrându-se un conflict deschis între părinți și anchetatori. 

Tot vicepreședinte mai este și Loredana Zidărescu.

Deși nu apare oficial în conducerea formațiunii, în 2015, odată cu excluderea din PSD, Marian Vanghelia și Mircea Geoană au declarat că își fac ei un partid nou, fix cu acest nume. La momentul acela, Oana Niculescu-Mizil, partenera de viață a lui Vanghelia, și Ana Maria Cătănuță, consiliera lui Geoană, au înregistrat la OSIM marca „Partidul Social Democrat Independent”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.