Partidul lui Igor Dodon, pe primul loc la alegerile din Republica Moldova

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.02.2019 - 09:23
Foto: Getty Images

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), al președintelui Igor Dodon, este liderul clasamentului alegerilor de duminică. După numărarea voturilor, socialiștii au obținut 31,15%, urmați de alianța pro-europeană ACUM cu 26,84% din voturi.

SHARE

În continuare, pe locul trei s-a situat Partidul Democrat (PD), al lui Vlad Plahotniuc, cu 23,62%.

Cel de-al patrulea partid intrat în Parlament este cel al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor - Partidul politic “Șor” (PPȘ) -, care a strâns 8,32% din voturi.

Astfel, potrivit Unimedia.info, rezultatele finale pe circumscripțiile proporționale în urma numărării a 100% din voturi sunt următoarele:

PSRM – 31,15% (441.236),
ACUM – 26,84% (380.180),
PD – 23,62% (334.544),
ȘOR – 8,32% (117.774).

Sub pragul electoral de 6% se situează Partidul Comuniștilor (3,75%), Partidul Nostru (2,95%) și Partidul Liberal (1,25%). Celelalte formațiuni au acumulat mai puțin de un procent.

Participarea la vot la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a fost puțin sub 50%.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt, o combinație între sistemul reprezentării proporționale și cel majoritar. Pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputați sunt aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.

Astfel, la nivel național, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM - 14, PDM - 13, iar Partidul Șor - 5, explică Radio Chişinău. În circumscripțiile uninominale, PSRM și PDM au câștigat câte 17 mandate, Blocul ACUM - 12, iar Partidul Șor - 2. De asemenea, în trei circumscripții au fost declarați învingători candidații independenți.

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova a acuzat că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral.

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat într-o conferinţă de presă că "în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorală Centrală (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul".

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

Și liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat duminică seara, într-un briefing de presă organizat după închiderea secţiilor de votare, că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova se "rostogoleşte în dictatură de stil putinist".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te