Partidele maghiare din România se ceartă între ele pe electorat. Acuzații de nazism

DE Alexandru Pop | 24.09.2019 - 10:04
Kelemen Hunor/FOTO: facebook.com

UDMR, PPMT și PCM, cele trei partide care reprezintă comunitatea maghiară din România, sunt în relații tensionate din cauza a două evenimente desfășurate în aceste zile: desemnarea candidatului UDMR la Primăria Târgu Mureș și fotografia care îl arată pe liderul PPMT salutând.

SHARE

O fotografie postată duminică pe pagina de Facebook a filialei Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îl arată pe președintele partidului, Csomortanyi Istvan, făcând salutul nazist alături de câțiva tineri, potrivit publicației Transindex.ro. Csomortanyi Istvan a acuzat trucarea fotografiei și spargerea contului de Facebook, dar portalul Maszol.ro, citat de agenția MTI, a menţionat existenţa unei întregi serii de fotografii, realizate în acelaşi loc, în acelaşi moment, şi a prezentat şi o altă poză cu grupul.

Reacția UDMR a fost extrem de dură: purtătorul de cuvânt al partidului, Csilla Hegedüs a emis, luni, un comunicat prin care i-a cerut lui István Csomortányi să îşi dea demisia, potrivit MTI. Hegedüs susține că președintele PPMT trebuie să părăsească viaţa publică, alături de toţi colegii săi de partid care împărtăşesc principii similare: “Cel care apelează la salutul neonazist se face de ruşine nu doar pe sine şi organizaţia sa politică, ci face de ruşine toţi maghiarii din Transilvania, la fel ca cei care încearcă să relativizeze, să scuze sau să ascundă acest act”, a spus purtătorul de cuvânt al UDMR, citat de MTI, potrivit G4 Media.

Pe de altă parte, liderii PPMT și ai PCM au criticat la rândul lor UDMR pentru că au desemnat un candidat – Zoltán Soós – la primăria Târgu Mureș fără consultări. Astfel, preşedintele organizaţiei de la Târgu Mureş a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Hunor Brassai, a numit, la rândul său, nedemnă desemnarea candidatului, conform MTI.

Preşedintele organizaţiei judeţene din Mureş al Partidului Civic Maghiar (PCM), Ferenc Berki, a spus pe Facebook că ar fi fost firesc să existe conusltări și a criticat faptul că decizia candidaturii lui Soós a fost luată de o “bisericuţă mică” din cadrul conducerii judeţene a UDMR, iar în opinia sa, toate acestea vor conduce la înfrângerea candidatului UDMR la primărie. Mai mult, la alegerile locale de anul viitor, UDMRar putea pierde şi controlul asupra Consiliului Judeţean, potrivit MTI.

Controversele dintre partidele maghiare au loc pe fondul campaniei pentru alegerile prezidențiale, unde Kelemen Hunor, președintele UDMR, este candidat.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -