Parlamentarii aleși în localitățile în care nu au domiciliu pot primi o sumă forfetară pentru cazare

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.05.2021 - 13:28
Parlamentarii aleși în localitățile în care nu au domiciliu pot primi o sumă forfetară pentru cazare. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Senatorul PNL Iulia Scânteie a cerut modificarea statutului deputaților și senatorilor, astfel încât aceștia să primească lunar o sumă forfetare prin care să-și acopere cheltuielile de cazare și masă în circumscripțiile în care au fost aleși, dar unde nu au domiciliu.

SHARE

Senatorii și deputații care nu domiciliază în circumscripțiile electorale în care au fost aleși au, în prezent, dreptul să-și deconteze cheltuielile cu cazarea, transportul și și diurna când merg în teritoriu. 

În practică, asta înseamnă că parlamentarii au dreptul să locuiască la hotel de cel mult 4 stele, cu toate costurile acoperite de către stat. De asemenea, primesc o diurnă, al cărui cuantum este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două camere. 

Senatoarea PNL Iulia Scânteie vrea să schimbe acest sistem și a cerut Birourilor Permanente reunite să modifice statutul deputaților și senatorilor, astfel încât aceștia să nu mai deconteze cazarea la hotel, ci să primească o sumă forfetară fixă, lunară, prin care să poate închiria o locuință. 

Citește și: EXCLUSIV Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

În solicitarea sa, senatoarea vorbește despre „avantajul de a închiria un imobil pentru cazarea în circumscripția electorală pe timpul activității derulate pe întreaga durată a mandatului, cu facilitatea de a acomoda inclusiv ținute vestimentare și alte obiecte de uz personal fără a fi nevoie de transportul săptămânal”, în condițiile în care „numărul senatorilor/deputaților care nu domiciliază în circumscripția unde au fost aleși este redus, deci impactul financiar al sumelor decontate nu este mare”. 

„Suntem 7 parlamentari în situația următoare: eu merg în teritoriu, în circumscripție, dar nu am domiciliu la Iași, unde am fost aleasă. Acolo, plătesc cazarea la hotel și pentru câteva zile dau cât pentru o lună de chirie, pentru că nu pot să îmi închiriez, să am ceva acolo. 

Așa cum e legea acum, nu e nici economic, pentru că mi se decontează hotel de 4 stele, mai scump, dar nu și o chirie, mai ieftină, plus că e și incomod, că trebuie să pleci mereu cu strictul necesar după tine. E un vid legislativ din 2016 și trebuie reparat, pentru că se cheltuie mai mulți bani acum cu cazarea la hotel”, a declarat senatoarea Iulia Scântei pentru Newsweek România. 

Parlamentara susține că nu există o limită maximă pentru decontarea hotelului, așa că se poate ajunge și la sume de 12.000 de lei pe lună pentru cazare, în schimb prin suma forfetară acordată pentru închirierea unui imobil se poate plafona la 4.000 de lei, cât se acordă parlamentarilor care nu au domiciliul în București și stau în Capitală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te