OUG privind alegerile parlamentare anticipate: Vot la orice secție, indiferent de domiciliu

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.02.2020 - 09:38

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, OUG privind alegerile anticipate şi a stabilit măsuri concrete în cazul în care se ajunge în această situaţie.

SHARE

Astfel, data alegerilor trebuie anunţată cu 50 de zile înainte, iar anunţul se poate face la cinci zile după dizolvarea Parlamentului. În plus, cetăţenii pot vota la orice secţie de votare, iar numărul parlamentarilor din diaspora a fost mărit.

”Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv prin trei zile de vot în diaspora şi de asemenea posibilitatea de a vota la orice secţie de votare pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români”, a spus, la finalul şedinţei, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, informează News.ro.

Potrivit acestuia, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora  - fiind patru senatori şi opt deputaţi.

”Necesitatea adoptării acestui act normativ este legată de faptul că, în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen, în momentul de faţă, există un vid legislativ care trebuia reglementat. Sunt contradicţii, sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală. Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare, după dezvoltarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minim 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare, după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de 5 zile de la dizolvarea Parlamentului”, a mai spus Dancă.

Potrivit acestuia, în OUG au fost incluse alte norme tehnice privind componenţa birourilor electorale şi componenţa acestora.

Întrebat despre votul pe liste suplimentare, indiferent de Domiciliu, dancă a spus: ”Este o normă pe care noi o considerăm normală, pentru că toate acuzaţiile care au fost aduse în spaţiul public legate de turism electoral şi aşa mai departe sunt pur şi simplu bazaconii. Din moment ce avem sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun teme real”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.