Orban le cere parlamentarilor să prelungească starea de alertă

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 10.06.2020 - 14:54
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban le transmite parlamentarilor să voteze asupra prelungirii stării de alertă în funcţie de analize obiective şi nu de interese politice de moment. Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că se impune prelungirea stării de alertă.

SHARE

"Nu este o temă care ar trebui politizată. Eu m-am ferit să o politizez şi îi rog pe cei din Parlament să decidă în funcţie de criterii şi analize obiective, nu în funcţie de interese politice sau electorale de moment. (...) Mai au timp să se gândească.

Eu îi sfătuiesc să nu trateze politic problema, ci să o trateze din perspectiva nevoii de a asigura sănătatea publică, de a apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu există o altă abordare pentru noi. Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Din punct de vedere politic, pot să vă spun că nu este un avantaj. Pe de altă parte, suntem oameni raţionali, suntem oameni care ţinem cont de interesul public şi, pentru a asigura sănătatea şi viaţa românilor, este fundamentală menţinerea stării de alertă. Vom apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le avem pentru a păzi sănătatea românilor, indiferent ce vor face unele partide din Parlament", a declarat Ludovic Orban miercuri, citat de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că se impune prelungirea stării de alertă, dar că măsurile restrictive vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. El le-a transmis parlamentarilor un apel la responsabilitate.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă”, a declarat marți șeful statului.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a precizat că "a pune punct stării de alertă înseamnă, de fapt, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor României", pentru că, nemaiavând pârghiile necesare pentru respectarea legii, "practic, nu o să mai putem frâna răspândirea virusului în comunitate".

"Mai mult decât atât, nu vom avea nicio pârghie pentru a interveni în focare, unde nerespectarea regulilor duce la îmbolnăvirea unui număr mai mare de oameni. În anumite companii, cămine de bătrâni, sate sau cartiere va fi imposibil să putem să dispunem carantinare sau măsuri de protecţie. O relaxare totală în momentul de faţă va duce la creşterea numărului de persoane infectate. Nu putem estima care va fi această creştere. Orice creştere a numărului de infectări, creşte numărul de persoane care riscă să sufere un deces. Punem în pericol inclusiv viaţa oamenilor, dacă renunţam la măsurile care sunt aferente stării de alertă. Orice fel de creştere a numărului de persoane care riscă să se infecteze sau se vor infecta efectiv poate să ducă la alte măsuri de restricţie, poate să ducă la perturbări ale altor activităţi, pe care noi în mod gradual, cu nişte măsuri de protecţie, le relaxăm", a spus Orban.

Ludovic Orban a mai menţionat că "încă există răspândire în comunitate a virusului" şi că "interacţiunile între oameni au crescut exponenţial, ca urmare a măsurilor de relaxare".

"Din acest motiv, avem nevoie de baza legală pentru a putea impune respectarea tuturor regulilor pe care le-am instituit prin hotărâri de guvern, prin ordine comune de ministru şi, de multe ori, prin autoreglementarea diferitelor domenii de activitate. Propunerea formulată de preşedintele României şi susţinută de Guvernul pe care îl conduc este o propunere care are la bază o analiză făcută de specialişti. Este nevoie de starea de alertă, pentru a putea menţine toată măsurile de protejare a sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Se ştie foarte clar că, fără stare de alertă, nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile pe care le-am impus pe perioada stării de urgenţă şi, ulterior, pe perioada stării de alertă. Starea de alertă nu înseamnă înăsprirea condiţiilor, ci înseamnă continuarea, în mod organizat, raţional, a planului de relaxare, pe care l-am pus la punct şi pe care, vedeţi, îl aplicăm periodic, din 15 în 15 zile. Ideal, obiectivul nostru este să ajungem la o relaxare care să fie însoţită de toate măsurile şi regulile care trebuie respectate, astfel încât să putem să nu mai închidem activităţi, dacă va reveni cumva valul doi sau dacă va exista o creştere a numărului de îmbolnăviri", a completat Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te