Orban: Am încercat să căutăm o soluţie de creştere a salariului minim

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.11.2019 - 12:36
Premierul Ludovic Orban/Foto: Inquam Photos

Premierul Ludovic Orban spune că majorarea salariului minim trebuie să ţină cont de realităţile economiei româneşti, fiind făcută o analiză în acest sens. Premierul afirmă că majorarea poate să fie un stimul inflaţionist, lucru care trebuie luat în calcul.

SHARE

Orban a afirmat, marţi, la reuniunea Consiliul Naţional Tripartit, că Guvernul caută o soluţie de creştere a salariului minim, ţinând cont de diverşi indicatori economici şi de realităţile economice.

”Am încercat să căutăm o soluţie de creştere a salariului minim care să ţină într-o măsură cât mai mare de nişte date obiective din economie. Adică mai precis încercăm ca această creştere a salariului minim să se facă pe baza unor indicatori economici şi pe baza unor date care sunt care şi care pe de o parte să ţină cont de realităţile economice, iar pe de altă parte să atingă şi obiectivul creşterea salariului minim pe economie”, a spus premierul, potrivit News.ro.

Orban a prezentat, marţi, o analiză a domeniilor în care sunt cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim.

Citește și: Cine câștigă și cine pierde bani la rectificarea bugetară

“Pe analiza privitoare la domeniile în care sunt cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim, am făcut o analiză a profitabilităţii, cei mai mulţi angajaţi pe salariul minim astăzi, aproximativ 220.000 de salariaţi sunt în comerţul cu amănuntul, unde e o rată a profitabilităţii 4,3 la sută. Pe locul doi sunt cei din transporturi terestre, pe locul trei activităţi de investigaţii şi protecţie, pe locul patru comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului de autovehicule şi motociclete. Rata profitabilităţii în aceste domenii este 4,3. 3,7, 5,7, 4,6. Prin creşterea salariului minim am încercat să nu afectăm foarte mult rata profitabilităţii în aceste domenii de activitate pentru că dacă trecem pe pierdere companiile nu facem decât să le facem un rău angajaţilor respectivi”, a afirmat Orban.

El a precizat că o creştere a salariului minim poate fi un stimul inflaţionist.

“Pe de altă parte, creşterea salariului minim poate să fie un stimul inflaţionist. Companiile, pentru a-şi menţine profitabilitatea, să încerce să crească preţul produselor sau tarifele serviciilor pe care le practică. Deci şi acest element e foarte important de luat în calcul”, a declarat premierul.

Orban a afirmat că trebuie analizat şi impactul pe care creşterea salariului minim îl are asupra bugetului.

“De asemenea, cred că trebuie analizat şi impactul asupra bugetului care nu este de neglijat. Sigur că, în special, creşterea salariului minim afectează în special autorităţile locale, angajaţii din autorităţile locale, care au salarizarea stabilită pe grilă în raport cu salariul minim brut şi acum trebuie să vă spun că la ora actuală bugetele locale au fost aruncate în aer prin politicile din 2018 şi 2019 în care autorităţile locale pe de o parte au pierdut cam 7 miliarde minim în fiecare an şi pe de altă parte au fost obligate la cheltuieli suplimentare, cheltuielile au crescut foarte mult”, a mai spus Orban.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -