OFICIAL. PSD i-a cerut demisia lui Tudorel Toader

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.04.2019 - 15:18

PSD i-a retras sprijinul politic ministrului Justiției.

SHARE

  Comitetul Executiv al PSD s-a reunit miercuri la Parlament, printre temele de discuţie ale social-democraţilor fiind remanierea guvernamentală, cât şi calea de acţiune cu privire la Tudorel Toader.

Remanierea guvernamentală va fi o temă în CEx al PSD, în condiţiile în care Rovana Plumb deschide lista candidaţilor PSD la europarlamentare, ea fiind ministrul al Fondurilor Europene, au precizat sursele citate. De asemenea, un alt membru al Cabinetului Dăncilă care este şi candidat la alegerile pentru PE este ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero.

Tudorel Toader a declarat zilele trecute că nu îl cuprind emoţiile în privinţa votului pe moţiunea adresată acestuia deoarece nu are de ce şi că va rămâne în funcţie până când în Monitorul Oficial va apărea cu nume şi prenume alt ministru. Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, înaintea şedinţei CEx al PSD, că o eventuală remaniere a ministrului Justiţiei va fi decisă de conducerea partidului, fiind un guvern politic şi că ”e normal” să discute acest lucru cu colegii săi de partid.

”Suntem un guvern politic, vom decide în CEx. Sunt preşedintele executiv al Partidului Social Democrat, e normal să discut cu colegii de partid”, a declarat Viorica Dăncilă înaintea şedinţei CEx întrbată dacă Tudorel Toader va fi remaniat.

La rândul său, Liviu Dragnea a precizat că la şedinţa CEx au fost invitaţi doar membrii partidului. El a mai spus că nu a încercat să-l determine pe Tudorel Toader să demisioneze. Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au discutat în biroul liderului PSD din Camera Deputaţilor aproape o oră înaintea şedinţei CEx. Cei doi au ajuns la şedinţă însoţiţi de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, înainte de CEx PSD în care s-ar putea vota remanierea lui Tudorel Toader, că nu a fost întrebată de colaborarea sa cu ministrul Justiţiei, însă au fost anumite momente în care „lucrurile nu au fost cum trebuie”. 

„Nu am fost întrebată (de cum colaborează cu Toader, n.r). Este foarte adevărat că au fost aceste reproşuri (pentru că întârzie anumite proiecte de legi, n.r.) nu aş vrea să le comentez, nu am fost întrebată. (...) Au fost anumite momente în care lucrurile poate nu au mers aşa cum trebuie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, înainte de CEx PSD, la Parlament. Declaraţiile vin înainte de CEx PSD, unde s-ar putea vota remanierea lui Tudorel Toader.

Marian Oprişan a declarat, înainte de şedinţa CEx PSD în care se dezbate situaţia lui Tudorel Toader, că Executivul şi Ministerul Justiţiei aveau o mare responsabilitate să pună în acord decizia CCR, iar articolele constituţionale să intre în vigoare în 45 de zile. "Astăzi va fi o discuţie serioasă. Părerea mea e că ce a decis CCR, pe constituţionalitatea articolelor de lege din coduri, trebuiau să intre în vigoare în 45 de zile. Nu au intrat. Ministerul Justiţiei şi guvernul aveau o imensă responsabilitate să pună în acord", a declarat Marian Oprişan, înainte de şedinţa CEX.

"Din punctul meu de vedere, da (n.r.: să plece ministrul Justiţiei)", a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a avut cuvinte de laudă despre Tudorel Toader, înainte de a intra în şedinţa CEx PSD unde se decide dacă va mai fi menţinut la Ministerul Justiţiei, spunând că îl vede precum un profesionist. "Sunt situaţiile legate de doamna Rovana plumb şi Intotero, care sunt pe liste şi care teoretic pleacă', a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Întrebată de Tudorel Toder şi activitatea sa, Andronescu a răspuns: „Eu mă uit la programul de învăţământ şi sunt atât de copleşită.

Eu pe dl. ministru l-am văzut cu ochi de profesor ca profesor şi un profesionist". Marian Oprişan şi Lia Olguţa Vasilescu l-au criticat însă pe Toader pentru că nu a făcut posibilă aplicarea articolelor declarate constituţionale din codurile penale. Comitetul Executiv al PSD se reuneşte miercuri la Parlament, printre temele de discuţie ale social-democraţilor ar putea fi remanierea guvernamentală, cât şi calea de acţiune cu privire la Tudorel Toader.

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat miercuri, înaintea şedinţei CEx, referindu-se la remanierea lui Tudorel Toasder, că în preajma alegerilor nu se iau decizii care să bulverseze viaţa politică şi că, chiar dacă activitatea acestuia a fost uneori criticată, i se poate da o notă bună.

„Necesitatea asta (a remanierii guvernamentale - n.r.) trebuie să derive dintr-o analiză destul de serioasă, pentru că ne aflăm în preajma alegerilor şi nu se fac schimbări majore la nivelul guvernelor, a majorităţii majoritare, nu se iau decizii care să bulverseze viaţa politică. Vom vedea ce doresc colegii noştri, vom vedea ce se întâmplă şi cu cei doi miniştri care candidează la europarlamentare şi în funcţie de votul majoritar se va decide”, a declarat Dumitru Buzatu. El a evitat să spună ce i se reproşează lui Tudorel Toader.

„Dl. Toader are mult mai înaltă competenţă decât mine. Sunt colegi în partid a căror competenţă o depăşeşte pe a domnului Toader şi l-au criticat. Nu am fost în Executiv şi nu l-am cunoscut pe dl ministru Toader, deşi cred că suntem cam de aceeaşi vârstă.

Cred că e un profesionist bun, are un prestigiu ridicat în lumea universitară şi evident chiar dacă activitatea domniiei sale în anumite circumstanţe nu a fost chiar cea dorită de toţi colegii, eu cred că i se poate da o notă bună”, a mai spus Buzatu. De asemenea, vicepreşedintele PSD Paul Stănescu a precizat că politica penală o face majoritatea parlamentară, iar Guvernul o pune în aplicare.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te