Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu: Cerem autorităţilor să verifice Spitalul Modular din Leţcani

DE Valentin Mirică | Actualizat: 15.11.2020 - 23:07
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu Foto: Facebook

Fondatoarele organizaţiei „Dăruieşte viaţă”, Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, susţin că Spitalul Mobil de la Leţcani pare o improvizaţie mai periculoasă decât secţia ATI Neamţ.

SHARE

Ele precizează că spitalul de la Leţcani nu are fundaţie, iar containerele sunt aşezate pe nişte cărămizi.

„Cerem imperativ autorităţilor centrale, Ministerului Sănătăţii, DSP şi ISU Iaşi să verifice cu responsabilitate Spitalul Modular din Leţcani care a costat 13 milioane de euro, daţi cu generozitate de domnii aceia (Maricel Popa şi Ionel Arsene – n.r.) de la Consiliile Judeţene Iaşi şi Neamţ. Din toate informaţiile şi imaginile existente în spaţiul public, acest spital pare o improvizaţie mai periculoasă decât secţia ATI Neamţ, care a ars seara trecută. Nu există o fundaţie, containerele sunt puse pe nişte cărămizi, nu există ferestre, pacienţii stau mai rău ca la închisoare. La prima ploaie sau zăpadă serioasă acele containere se vor afunda... Cel mai grav şi mai grav însă pare a fi modul în care este realizată instalaţia de gaze medicale, o improvizaţie într-un container, care pune în pericol întregul spaţiu, fiind realizată cu ţeavă de plastic!!! Instalaţiile de gaze medicale se fac cu cupru medical sau inox, orice alt material este interzis conform SR EN ISO 7396-1. Nu avem informaţii despre instalaţia electrică, dar sperăm că măcar aceea e făcută cum trebuie”, explică Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, citate de news.ro.

Ele îi roagă pe medicii care lucrează la spitalul mobil de la Leţcani să nu tacă şi să prezinte problemele acestei unităţi medicale.

„Îi rugăm pe medicii care lucrează acolo să vorbească despre toate problemele. Dacă ei tac, noi nu avem prea multe argumente, căci acolo nimeni nu poate pătrunde. Vorbiţi acum, altfel nimic nu se va schimba", mai spun cele două.

Pe 23 octombrie, noul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, l-a acuzat de „”ipocrizie, minciună şi nepăsare” pe fostul şef al Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa. Alexe l-a întrebat pe acesta dacă a ştiut de problemele cu asigurarea oxigenului la spitalul mobil de la Leţcani.

Fostul ministru al Mediului a declarat că spitalul mobil a costat peste 13 milioane de euro şi că unitatea trebuia livrată pe 18 mai, însă deschiderea unităţii medicale a întârziat cinci luni.

Totodată, Costel Alexe îl întreabă pe Maricel Popa cum a făcut recepţia spitalului mobil în condiţiile în care nu se poate asigura oxigenul pacienţilor de la Terapie Intensivă.

Deschiderea spitalului mobil de la Leţcani a fost amânată de câteva ori, pe fondul unor controverse între preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, care a pierdut alegerile din 27 septembrie, şi preşedintele ales al instituţiei, liberalul Costel Alexe.

Consiliul Judeţean Iaşi anunţase iniţial că spitalul mobil de la Leţcani, cu 250 de paturi, din care 103 de ATI, a primit autorizaţia de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, la solicitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Maricel Popa declara, pe 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.