Nicușor Dan, finanțat de un reprezentant al unei societăți imobiliare cu proiecte mari în Capitală

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.05.2024 - 17:18
Nicușor Dan, finanțat de un reprezentant al unei societăți imobiliare cu proiecte mari în Capitală - Foto: facebook/ Nicușor Dan (rol ilustrativ)

Nicușor Dan recunoaște că a fost finanțat de un reprezentant al unei companii cu multe afaceri imobiliare în București. Cei doi se cunosc de aproximativ 20 de ani.

SHARE

Nicuşor Dan, candidatul la Primăria Capitalei suținut de Alianța Dreapta Unită a recunoscut că a fost finanțat de Horia Manda, membru al Consiliului de Administrație al One United Properties, companie ce are mai multe afaceri imobiliare în București.

El l-a sponsorizat în campania electorală din 2016.

Nicușor Dan, finanțat de un reprezentant al unei societăți imobiliare cu proiecte mari în Capitală

Horia Manda, liderul unuia dintre cele mai importante fonduri de investiții de pe piața locală, Axxess Capital, și membru al Consiliului de administrație al One United Properties, una dintre marile companii imobiliare și fonduri de investiții imobiliare, a fost unul dintre sponsorii lui Nicușor Dan prin Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) și AXXESS CAPITAL, arată Adevărul.

Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) a fost creat în 1994 de către Congresul Statelor Unite, și finanțat prin U. S. Agency for International Development (USAID) cu 50 de milioane de dolari.

Citește și: Nicușor Dan îl atacă dur pe Robert Negoiță: „E într-o luptă continuă cu legea. Nu respectă nimic”

Acest fond a fost pionier al unei abordări integrate bazate pe activități de investiții și de dezvoltare. Horia Manda, fiind managing Partner al Axxess Capital, a coordonat în ultimele două decenii investițiile de aproape 300 milioane de euro ale Romanian-American Enterprise Fund, Balkan Accession Fundși Emerging Europe Accession Fund, în aproape 40 de companii din România și din Europa Sud-Est.

Nu s-a limitat doar la coordonarea investițiilor, ci s-a implicat, în calitate de președinte și membru în board, în companii precum Patria Bank. Mai exact, potrivit surselor din piață, Axxess Capital obișnuiește să preia pachetul majoritar din firme medii, pe care le crește câțiva ani, după care le vinde, o abordare similară având și în domeniul imobiliar. 

"Horia Manda este un matematician. Îl cunosc de cel puțin 20 de ani sau 15 ani de când am organizat Școală Superioară din București. A fost unul din donatorii din 2016, nu cred că era în One atunci. A fost unul din donatorii din 2016. Eu nu am primit niciodata donații de la One, să fie clar. Pe domnul Manda îl cunosc. Deci din perioada 2000-2006 îl cunosc. 

Citește și: Nicuşor Dan: „Primăria Capitalei era în faliment. O perioadă am tăcut”

A fost unul din sponsorii Școlii normale superioare, la care am fost în mod voluntar directorul executiv. Când mă întâlnesc evident că vorbesc cu dumnealui. Ultima oară cred că m-am întâlnit la ambasada americană sau ambasada franceză, anul trecut", a spus Nicușor Dan, întrebat despre sponsorizarea acordată în campania din 2016 de Manda.

Cine sunt donatorii din campania lui Nicușor Dan din 2016

Printre marii donatori de campanie ai lui Nicușor Dan se numărau, în 2016, Horia Manda, George Iacobescu, Alexandru Lăpușan, Nicolae Rațiu și Florin Talpeș, conform jurnaliștilor de la Hotnews.ro.

"Au văzut și ei dezbaterea politică și au înțeles că îmi fac un mare serviciu venind alături de mine", a explicat Dan decizia de a face publice numele acestora.

El a prezentat într-o conferință de presă numele celor șase donatori care au contribuit cu sume mai mari de 10.000 de lei, fară a preciza exact care au fost aceste sume.

Primul contribuitor prezentat de candidatul USB este George Iacobescu, CEO Canary Wharf, care a dezvoltat cel mai mare proiect imobiliar al Londrei, lucru pentru care a primit titlul de "Sir" de la Regina Marii Britanii, a spus candidatul USB, potrivit Mediafax

Nicușor Dan, publicitate electorală de 200.000 euro de la un afacerist pro-rus

Newsweek a scris recent despre sponsorizările lui Nicușor Dan sin această campanie electorală. Înainte de startul campaniei electorale, actualul primar general Nicușor Dan a împânzit Capitala cu afișe în care le spune bucureștenilor "Mulțumesc!" Toate panourile cu acest mesaj aparțin unei singure companii, controlată de șeful său de campanie, cu vechi legături rusești.

Citește și: Nicuşor Dan a fost desemnat candidatul Forţa Dreptei, la Primăria Capitalei

Campania este derulată însă doar pe panourile stradale ale firmei de panotaj Getica OOH SRL.

Firma este deținută de o companie dintr-un paradis fiscal, situat la câteva ore de zbor de România. Ai cărei reprezentanți și beneficiari reali au, de peste 15 ani, legături de afaceri directe cu afaceristul Matei Păun și oamenii săi de încredere.

Directorii acestei companii l-au mai sponsorizat, în trecut, pe Nicușor Dan. 

Matei Păun deține o serie de alte companii dintre care una, BAC Financial Advisory SRL, s-a dezvoltat pe piețe controlate de Kremlin și în relații contractuale cu instituții financiare din Rusia.

Citiți mai multe despre acest subiect: Spasibo, Matei Păun! Nicușor Dan, publicitate electorală de 200.000 euro de la un afacerist pro-rus

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te