Nicolae Ciucă va demisiona, vineri, din funcția de premier. Ciolacu a cerut suspendarea negocierilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.05.2023 - 14:52
Negocieri Ciucă - Ciolacu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Nicolae Ciucă va demisiona vineri așa cum este scris în Protocolul de guvernare semnat între PNL și PSD. Pe fondul protestelor profesorilor, noul premier Marcel Ciolacu a cerut suspendarea negocierilor pentru noul guvern.

SHARE

Întrebat dacă îşi dă demisia vineri, premierul a spus: "Dacă am spus că îmi depun mandatul. Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul. 

Sindicaliștii au anunțat, ieri, că greva va dura mai mult timp chiar săptămâni

„Se consumă ziua de vineri și până luni voi lua o decizie. Există în momentul de față discuții, negocieri. Orice formulă de la cea din protocol, până la cea a asumarii ministerelor de fiecare partid în parte e deschisă”, a spus premierul.

Citește și: Cele 3 scenarii pentru încheierea grevei profesorilor. Cum sunt influențate de rotația premierilor 

Premierul nu are altă ofertă pentru profesori, în afara celei prezentate duminică, la negocieri.

”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte.Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el.

 ”Vom avea o discuție cu domnul președinte după ce finalizăm negocierile. Președintele nu se implică în acest proces, e decizia partidelor politice ce vor face”, a spus Ciucă.

Ce a declarat vicepreședintelșe PNL Radu Stroe

Din perspectiva rocadei, urmează vineri o demisie a Premierului, consultări la Cotroceni?

 Aceste decizii extrem de importante privesc toate cele trei partide ale coaliției, așa că decizia depunerii acestui mandat sau ziua exacta, o vom stabili impreuna. Mai mult decat atat, prioritar în momentul de față este să rezolvăm problemele cele mai importante ale românilor. În prezent, sunt bine, am suspendat orice fel de discuții legate de funcții, legate de ministere, am decis evident, diminuarea lor si a numărului de secretari de stat.

Discuțiile pe care le continuam in momentul de fata privesc programul de guvernare si probleme curente. Calendarul depinde de aceste discuții, care se va finaliza, credem noi, într-un timp foarte scurt, e posibil sa fie vineri, dar vrem sa fim corecți si sa ne respectăm angajamente înainte de a face următorul pas. Tranzitia poate fi una rapida, este absolut necesara, e un angajament pe care l-am luat nu numai in fata coaliției, dar si in fata oamenilor si există in momentul de fata discuții, evident serioase, la problema rezolvării.

Pot urma consultări imediat după demisia Premierului?

Indiferent de situație, indiferent de situație, după depunerea mandatului urmează o perioadă de interimat, care in mod constitutional dureaza pana la învestirea noului Guvern, pana la votarea noului Prim-ministru in funcția de Premier in Parlament. Așa ca din procedurile juridice care decurg pana la instalarea noului cabinet, domnul Premier Ciucă va fi interimar.

Citește și: VIDEO Cărbunaru: „Guvernul caută cadrul legal pentru a oferi stimulente profesorilor debutanţi”

Domnul Hadar spune că această greva poate dura cateva saptamani, înseamnă ca în continuare il vom vedea Premier pe domnul Ciucă?

 Vă pot asigura că vom găsi soluții, nu să lasam problemele românilor nerezolvate, nu am guvernat cu ochii la sondaje nici până acum, vom fi orientați către soluții. Noi ne dorim ca situația din Educație să se rezolve cât mai rapid și cât mai eficient posibil, astfel incat o situație ca cea descrisă de dvs, sa fie evitată. (Dacă 5 săptămâni e gravă, înseamnă ca timp de 5 saptamani Premier va fi domnul Ciucă?) Noi ne dorim ca aceasta perioadă sa fie cat mai scurta, reperul la care ne raportăm este votul din Parlament pentru un nou Prim Ministru. Este o procedura constituțională, reglementată, care indiferent de voința unora sau altora rezulta din Lege. Intermatul va fi pana la votarea noului prim-ministru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te