Șoșoacă vs Ministerul Sănătății: 1-1. Adeverința de la medicul de familie ar trebui confirmată

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.01.2021 - 17:51
Șoșoacă și masca de plastic. Sursa imagine: Inquam Photos - George Călin

Ministerul Sănătății spune, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu există o procedură specifică pentru parlamentari și portul măștii, dar că orice adeverință emisă de un medic trebuie obligatoriu confirmată și de un medic de medicina muncii.

SHARE

„Referitor la procedura solicitată de dumneavoastră, vă facem cunoscut nu a fost elaborată o procedură specifică în acest sens, medicul de familie/specialist, după caz, în funcție de istoricul medical și afecțiunile curente ale pacientului poate emite un document medical, fundamentat din punct de vedere medical, prin care certifică exceptarea pacientului de la portul măștii, în scopul evitării agravării afecțiunilor existente.

Documentul medical, în conformitatea prevederilor Ordinul comun MS/MAI nr. 874/81/2020, este necesar a fi avizat de către medicul de medicina muncii responsabil cu emiterea Fișelor de aptitudine persoanelor încadrate.

Verificarea adeverințelor emise de către medicul curant/de familie nu intră în cadrul competențelor Ministerului Sănătății, aceste adeverinte medicale sunt verificate de medicul de medicina muncii contractat de fiecate unitate în vederea controlului medical anual obligatoriu”, precizează Ministerul Sănătății, în răspunsul pentru Newsweek România.

Precizările vin în contextul în care senatoarea AUR Diana Șoșoacă a participat la ședința de validare la Senat fără să poarte mască, susținând că are o adeverință de la medicul de familie prin care este scutită de această măsură.

Atunci, șefa Comisiei de validare din Senat, Iuliana Scântei, a declarat că adeverința medicală prezentată de avocata Diana Șoșoacă pentru a nu purta mască în Parlament nu ar fi valabil emisă conform Ordinului 874/2020. 

La Antena 3, senatoarea AUR s-a apărat, susținând că „adeverința e făcută pe baza unor controale și a unei internări în spital, am documente pentru bolile pe care le am”. 

Citește și: Masca lui Șoșo: cât de bine a speculat Șoșoacă lacunele legislative ca să evite medicina muncii

Ulterior, Șoșoacă a apărut cu o mască de plastic pe figură, la depunerea jurământului. „I-am solicitat să poarte mască, lucru cu privire la care s-a conformat și, pe durata ședinței, până când a venit răspunsul, a purtat masca de protecție. A purtat și ulterior, pentru că răspunsul pe care i l-am înmânat personal, primit din partea DSP București, atestă că emitentul nu este emitentul legal al unei astfel de adeverințe, cu privire la efectul exceptării măștii, întrucât nu medicul de familie este cel competent să excepteze o persoană, pe baza adeverinței, de la purtarea măștii, ci medicul de medicină a muncii din cadrul Senatului”, explica Iuliana Scântei (PNL), președinta comisiei de validare din Senat.

Citește și: Șoșoacă a depus jurământul cu mâna pe Biblie și o mască de plastic pe față

Întrebată de Newsweek România despre cazul senatoarei Șoșoacă, șefa Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, ne-a trimis la Ordinul de ministru, subliniind că medicul de medicina muncii este cel în măsură să stabilească excepțiile de la purtarea măștii.

Pe de altă parte, o avocată specializată în dreptul muncii ne-a declarat că avocații, având o profesie liberală, nu au medic de medicina muncii. Ei cotizează la sistemul de sănătate publică, prin urmare, au medic de familie, care le poate elibera această adeverință, însă este nevoie de confirmarea medicilor specialiști privind diagnosticul.

Avocata ne-a mai precizat că doar angajații funcționari publici ai Senatului beneficiază de medicina muncii oferită de medicul de medicina muncii al Senatului.

Newsweek România a cerut lămuriri suplimentare și de la Senatul României, pe care le va publica atunci când le va primi. 

Care sunt excepțiile de la purtarea măștii, conform legii 

Ministerul Sănătății precizează, în răspunsul pentru Newsweek România, că Ordinul comun al MAI și MS 874/81/2020 prevede că excepțiile de la purtarea măștii sunt:

·      angajatul este singur în birou;

·      persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

·      persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă    solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

·      prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

·      vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între aceştia şi alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;

·      copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. 

 

O persoană care refuză să poarte mască de protecție riscă amenzi între 500 și 2.500 de lei. O persoană riscă întocmirea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor dacă există indicii că persoana este într-o situație care ar putea să ducă la îmbolnăvirea altor persoane, iar pentru începerea urmării penale și condamnare, trebuie să existe probe că persoana a făcut ceva cu intenție pentru a-i infecta pe alții, ne-au explicat surse din Grupul de Comunicare Strategică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te