Masca lui Șoșo: cât de bine a speculat Șoșoacă lacunele legislative ca să evite medicina muncii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.12.2020 - 14:29
Diana Șoșoacă în plenul Senatului/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă invocă o adeverință de la medicul de familie care o scutește de purtarea măștii și spune că, având o profesie liberală, nu are medic de medicina muncii. Senatul, în schimb, cere ca adeverința să îi fie confirmată de medicul Senatului.

SHARE

Diana Iovanovici-Șoșoacă a declarat, luni seară, la Antena 3, că „adeverința e făcută pe baza unor controale și a unei internări în spital, am documente pentru bolile pe care le am”. 

Senatoarea AUR a mai spus că bolile sale sunt „confidențiale”, că a fost examinată de un medic ORL și că a fost internată în spital pentru un alt diagnostic. Totodată, ea a mai susținut că „nu s-a pus problema falsității adeverinței” și că nu are medic de medicina muncii pentru că are o profesie liberală.

Cele două afecțiuni invocate în adeverința medicală prezentată de Diana Șoșoacă se referă la afecțiuni ORL și de cardiologie. Afecțiunea ORL se manifestă prin creșterea secrețiilor la nivelul mucoasei nazale, iar medicii recomandă, în general, picături nazale, iar afecțiunea cardiologică apare frecvent la persoanele care suferă de obezitate sau supraponderabilitate, în general este dezvoltată de persoanele în vârstă și se manifestă prin dureri de cap, vedere neclară, amețeli sau palpitații.

Citește și: Declarațiile senatoarei Șoșoacă provoacă dezertarea unuia din cei 7 ideologi ai Partidului AUR

Ce spune Ordinul de ministru 

Ordinul de ministru care reglementează purtarea măștii sanitare în România este Ordinul 874/81/2020. Acesta stipulează:

„Obligații la nivelul angajatorului/conducătorului instituției:

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor stabili condițiile purtării măștii pentru angajați. (...)

Masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații.

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;

f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.”

DSP București o trimite pe Șoșoacă la medicul de medicina muncii 

Întrebată de Newsweek România despre cazul senatoarei Șoșoacă, șefa Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, ne-a trimis la Ordinul de ministru, subliniind că medicul de medicina muncii este cel în măsură să stabilească excepțiile de la purtarea măștii.

„Nu DSP București zice, ci Ordinul 874. Medicul de medicina muncii este în măsură să stabilească acest aspect!”, ne-a transmis Oana Nicolescu.

Anterior, senatoarea PNL Iulia Scântei, de la Comisia de validare din Senat, declarase, la Digi24, că „această adeverință nu produce efecte juridice. Medicul de medicina muncii din Senat e singurul competent să spună dacă diagnosticul se înscrie între cele pentru care nu este indicată purtarea măștii de protecție. Până atunci, acea adeverință nu poate fi folosită pentru participarea fără mască în Senat (...). Sunt mulți colegi cu boli cronice și se simt puși în pericol de nerespectarea măsurii purtării măștii”. 

Avocat de dreptul muncii: Avocații iau adeverințe de la medicul de familie, nu de la medicul de medicina muncii 

O avocată de medicina muncii ne-a explicat, însă, că avocații, având o profesie liberală, nu au medic de medicina muncii. Ei cotizează la sistemul de sănătate publică, prin urmare, au medic de familie, care le poate elibera această adeverință, însă este nevoie de confirmarea medicilor specialiști privind diagnosticul.

Avocata ne-a mai precizat că doar angajații funcționari publici ai Senatului beneficiază de medicina muncii oferită de medicul de medicina muncii al Senatului.

Afecțiunile medicale pentru care o persoană este scutită de purtarea măștii trebuie confirmate de istoricul medical

Pe de altă parte, surse din Grupul de Comunicare Strategică (GCS) ne-au explicat că persoanele exceptate de la purtarea măștii trebuie să dovedească prin istoricul medical că afecțiunile precizate în adeverință există dinainte de introducerea legii privind obligativitatea măștii și că diagnosticul pus de medicul de familie, în baza controlului specialistului, ar trebui, totuși, verificat și de medicul de medicina muncii, în cazul parlamentarilor și al membrilor Guvernului.

O persoană care refuză să poarte mască riscă amenzi între 500 și 2.500 de lei. O persoană riscă întocmirea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor dacă există indicii că persoana este într-o situație care ar putea să ducă la îmbolnăvirea altor persoane, iar pentru începerea urmării penale și condamnare, trebuie să existe probe că persoana a făcut ceva cu intenție pentru a-i infecta pe alții, ne-au explicat sursele GCS.

Șoșoacă susține că vrea să i se demonstreze că „măștile ne protejează de COVID”

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă a declarat, luni seară, la Antena 3, că va da în judecată Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică și Senatul României, acuzând că actele sale medicale au fost făcute publice. 

„În cinci minute de la trimiterea acestei notificări către DSP și Ministerul Sănătății, aceste acte, inclusiv adeverința mea medicală, au devenit publice. CNP-ul meu a fost public, adresa mea de domiciliu a fost publică, codurile... A apărut ștampila și semnătura medicului de familie, nu ai voie”, a declarat Șoșoacă. 

Ea a mai susținut că vrea să fie făcute cercetări privind măștile din Parlament, dacă sunt „conforme, că 93% din măștile de pe piață sunt ineficiente” și că „vreau să mi se pună la dispoziție toate cercetările științifice cu privire la măști prin care să se menționeze că acestea ne apără de COVID-19”. 

Diana Șoșoacă este cunoscută în spațiul public pentru contestarea măsurilor sanitare din pandemie. 

Citește și: Senatoarea AUR Diana Șoșoacă îi învață pe români cum să răspândească virusul fără să fie amendați

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te