Ministerul Dezvoltării a mințit un senator despre fondurile de urgență distribuite de guvernul Cîțu

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.12.2021 - 11:38
Ministerul Dezvoltării a mințit un senator despre fondurile de urgență distribuite de guvernul Cîțu. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul premier Florin Cîțu a distribuit un miliard de lei din Fondul de urgență, la începutul lui octombrie, chiar în preajma moțiunii de cenzură care a dus la destituirea cabinetului său. Decizia a provocat scandal, pentru că cei mai mulți bani au ajuns la primarii PNL.

SHARE

Florin Cîțu a alocat, la începutul lui octombrie, primăriilor și consiliilor județene un miliard de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, instituția care s-a ocupat de distribuirea banilor. 

Modul cum au fost alocate fondurile a stârnit un scandal politic la momentul respectiv, fostul premier fiind acuzat de PSD și de USR că au fost favorizați doar președinții de consilii județene și primarii PNL care au votat pentru Florin Cîțu la congresul în urma căruia a fost ales președintele partidului. 

Din miliardul distrbuit, 70% au mers către localitățile conduse de liberali și doar circa 25% către cele cu primari PSD. În schimb, guvernul nu a alocat nici un ban sau a distribuit sume infime către orașele conduse de primari PSD.

Astfel, cu excepția orașului Breaza, nici un alt oraș condus de primar USR (Alba Iulia, Brașov, Bacău, Cîmpulung Muscel, Timișoara) nu au primit bani.

Citește și: Cîțu dă un miliard de lei pentru primari din Fondul de rezervă. 25-30% către primarii PSD

Răspuns oficial: banii dați doar cui a cerut

Guvernul nu a explicat care au fost criteriile după care au fost acordați banii publici. În schimb, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), cel care a stabilit lista de priorități pentru fondul de rezervă, a răspuns la o interpelare a unui senator USR că fonduriile au fost date doar celor care au cerut. 

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, a răspuns instituția guvernamentală. 

„Ministerul a mințit într-un document oficial. În răspunsul la solicitarea mea adresată în calitate de senator, MDLPA susține că nici un primar USR nu a solicitat ajutor de la Guvern, din moment ce nici un oraș administrat de un coleg de-al meu nu a primit nici un ban.

Ceea ce este complet fals. Primarii au făcut aceste cereri de sprijin pe care le invocă Ministerul, doar că au fost complet ignorate de premierul PNL și de partenerii săi de la UDMR”, a scris senatorul Marius Bodea, cel care a făcut interpelarea.

Citește și: Un lider PNL atacă dur Guvernul după ce a împărțit un miliard de lei la primării: „Nu suntem PSD”

În realitate, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în octombrie că a făcut o solicitare pentru a salva Colterm, operatorul de termoficare din oraș. Nu a primit nici un leu, prin urmare societatatea și-a oprit activitatea și nu a mai putut distribuit pentru o perioadă agent termic către timișoreni.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a enumerat mai multe proiectele pentru care a cerut bani de la Guvern: construirea unei grădinițe și extinderea unei cantine de liceu, conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centrul Expozițional Corp Principal E; extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii unui centru de zi pentru persoane vârstnice și încă altele.

„Din suma totală de 19.532.000 cât ar fi fost necesar pentru Alba Iulia, ex-premierul Cîțu, plin de infatuare și sictir a alocat fix 0 (zero) lei”, scria în octombrie Gabriel Pleșa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.