Membru CNA despre apariția lui Dragnea la Viața satului: TVR a revenit la slujirea intereselor FSN

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 19.05.2019 - 13:31

Apariția președintelui PSD Liviu Dragnea, pentru a doua oară în aceasta campanie electorală, la emisiunea Viața satului de la TVR, este cea mai gravă sfidare a legii din partea televiziunii publice, declară Dorina Rusu, membru CNA.

SHARE

„După ce în Viața satului de duminica trecută, prin prezența în emisiune a lui Liviu Dragnea și a lui Petre Daea,TVR a făcut campanie electorală pentru Partidul Social Democrat fără să marcheze emisiunea ca atare și fără a asigura echidistanta și pluralismul de opinii,  încâlcand deliberat legislația electorală, acum revine cu aceeași încălcare, arătând că pentru conducerea TVR nu contează legea, ci slugărcinia fată de șeful partidului de la putere”, a anunțat Dorina Rusu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, într-un comunicat de presă.

Dorina Rusu arată că, de prea multe ori, conducerea TVR și realizatorii emisiunii iau legea în bătaie de joc când il invită pe Liviu Dragnea pentru a-și face campanie electorală într-una din  emisiunile cu cea mai mare audiență  ale postului public.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, secondat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o serie promisiuni pentru oieri la „Viața Satului”, emisiune fanion a postului public de televiziune, difuzată duminică, în plină campanie electorală, cum ar fi acordarea unui ajutor de 200 de lei pe mieluță, dublarea subvenției la lână de la 1 la 2 lei și reglementarea impozitului pentru zilieri.

„Sunt unii care cumpără din România milioane de mieluţe. De ce? Ca să facă reproducţie. De ce să nu se facă la noi? Şi atunci am spus, nu putem să îi ajutăm pe oamenii ăştia? Ia 200 de lei şi ţine mieluţa până la fătare. Ia 100 de lei la început ca să ai garanţia că nu e păcăleală, după care 50 de lei, 50 de lei la un an şi la prima fătare”, a declarat Liviu Dragnea în discuția purtată în cadrul emisiunii transmise din Poiana Sibiului.

„TVR face jocuri politice care o îndepărteaza total de misiunea sa de a servi interesul public și o transformă în instrumentul PSD.

Nu este prima dată cand emisiunea Viața satului este folosită în campania electorală, dar de aceasta dată sfidarea legii depășește orice limită. TVR a redevenit ceea ce era în 1990, când slujea interesele FSN.

Am facut autosesizare și săptămana trecută cu privire la această încălcare, acum voi cere să fie adusă în discuție cu prioritate pe ordinea de zi”, arată Dorina Rusu.

Articolele încalcate din Decizia 308 privind regulile de desfăsurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare:

Art. 11 - Emisiunile de promovare electorală vor fi identificate ca atare, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul "promovare electorală", afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune.

Art. 12 - (1) În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali nu pot fi producători, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici şi privaţi.

(2) Candidaţii care deţin funcţii publice pot avea intervenţii în direct sau înregistrate şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la art. 7, strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te