Meleșcanu, bugetar de lux: 4.600 euro pensie și salariu de la MAE

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.06.2019 - 16:11

Ministrul de Externe și-a publicat, zilele trecute, noua declarație de avere în care apare o practică pe care coaliția PSD-ALDE a promis că o va anula: cumulul pensiei cu salariu, ridicate de la același minister.

SHARE

 Teodor Meleșcanu a lucrat, mare parte din viața sa, în Ministerul Afacerilor Externe. El încasează, azi, o pensie de 107.302 lei pe an, adică 8.900 de lei, în euro, fiind vorba de 1.900 de uro. Meleșcanu ridică peste 7 pensii medii în fiecare lună.

În 2017, veniturile sale din pensii speciale erau de doar 87.600 de lei, deci pensia sa a crescut cu circa 30%. 

Cum Meleșcanu este indispensabil, a fost chemat, în ianuarie 2017, să conducă exact ministerulul care îi asigură pensia. Meleșcanu a câștigat, anul trecut, ca șef al diplomației 151.711 lei. Lunar, Meleșcanu a câștigat 12.642 de lei pe lună, echivalentul a 2.750 de  euro. În total, anul trecut Meleșcanu a câștigat, de la buget, prin cumularea pensiei și a salariului, suma de 4.650 de euro pe lună.

Coaliția aflată la guvernare era decisă să interzică fix situația în care se află, zi, Meleșcanu. În august 2017, Popescu Tăriceanu declara: odată pensionat, nu te mai reangajezi la stat, este decizia coaliției la guvernare. Acesta a anunțat că guvernul va veni cu un act normativ prin care să se reinstituie interdicția de a cumula pensia cu salariul de la stat. Nu doar că nu s-a întâmplat acest lucru, dar Meleșcanu este susținut tocmai de ALDE.

Învață tineretul din experiența sa de comunist

Revenind la banii câștigați de Meleșcanu el notează suma de peste 51.000 de lei câștigați de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), adică 4.2000 de lei pe lună. Meleșcanu nu are căderea, cel puțin morală, de-i învăța pe tineri politică și administrație. Întreaga lui carieră a slujit Partidul Comunist, fiind diplomat. Pentru a intra în grațiile Partidului, el și-a dat o lucrare de licență cu titlul “Probleme juridice privind naţionalizările efectuate în ţările socialiste”.

Argumentele din lucrarea de diplomă – notată cu nota zece - folosite în 1966, sunt luate din Marx, Engels, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lenin, Buletinul Oficial Comunist, diverse documente ale PCR sau ale Uniunii Sovietice. Meleșcanu aducea argumente pentru un eveniment care i-a deposedat pe țărani de bunuri și pământuri, iar pe cei care s-au împotrivit i-a trimis în pușcărie. SNSPA refuză de mai bine de un an dialogul cu presa. I-am trimis solicitări pentru clarificarea situației educaționale a numeroși politicieni printre care Orlando Teodorovici sau Viorica Dăncilă dar nu am primit răspunsuri.

Cu banii luați ca profesor la SNSPA, Meleșcanu ajunge la venituri lunare de 5.500 de euro. Deși câștigă aproape zece salariile medii pe economie, Meleșcanu nu prea reușește să pună bani deoparte. El a menționat că are în cconturi 85.000 de lei.  

Tăriceanu a promis că îi taie veniturile

  Tăriceanu, 2017: „odată făcută cererea de pensionare şi pensionarea efectiv făcută să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe acelaşi loc, pe aceeaşi funcţie sau în acelaşi minister sau în alte ministere. Oamenii trebuie să se hotărască, ori vor să fie pensionari, ori dacă sunt apţi de muncă, rămân la muncă”.

Meleșcanu 2019: șef la MAE, primește pensie de la MAE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te