Marius Budăi, ministrul Muncii, şi-a dat demisia. Totul este după scandalul azilelor din Ilfov

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.07.2023 - 20:46
Marius Budăi, ministrul Muncii, şi-a dat demisia . Foto: Profimedia Images

Marius Budăi, ministrul Muncii, are demisia scrisă şi ar urma să şi-o anunţe oficial în şedinţa de Guvern care începe la ora 11.00. Totul are loc după scandalul azilelor groazei, din judeţul Ilfov.

SHARE

Demnitarul era aşteptat astăzi să prezinte premierului Marcel Ciolacu raportul privind situaţia din centrele de îngrijire a bătrânilor, în urma scandalului de la azilele din Ilfov.

Marius Budăi, ministrul Muncii, şi-a dat demisia

Premierul Marcel Ciolacu declara că nu are nici o milă "pentru ticăloşii care au făcut astfel de lucruri" şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor, la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat joi dimineață că va demisiona, după ce a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit unor surse guvernamentale, conform Digi24.

”M-a anunţat despre decizia de a-şi depune demisia, la finalul acestei şedinţe. Din punctul meu de vedere, e un gest de onoare pentru care îi mulţumesc şi sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic, într-o asemenea criză. Este reacţia firească în oroce democraţie consolidată a Europei”, a anunţat şeful Executivului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la ceea ce s-a întâmplat în „azilele groazei”, că „este o ruşine naţională”. El a mai spus că răul trebuie tăiat de la rădăcină şi a adăugat că „vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.

Citeşte şi: Cine sunt noii șefi ai IPJ Ilfov. Vechea conducere a demisionat în urma scandalului azilelor groazei

„Chestiunea cu, aşa cum s-au numit, azilele groazei este una foarte complicată şi, dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională.

Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct.

Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii.

Citeşte şi: Azilele groazei. 11 centre sociale închise și altele 25 cu activitatea suspendată în primele 2 zile

Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere”, a afirmat Klaus Iohannis,  la Vilnius, înaintea Summitului NATO.

Preşedintele României a mai precizat că vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut de ceea ce se întâmplă în acele centre însă nu au făcut nimic.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale , pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap.

ONG-uri în revoltă

Una dintre organizaţiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a avut un protocol cu Ministerul Muncii în baza căruia putea face controale neanunţate în aceste centre, protocol denunţat unilateral de minister, a refuzat să participe la discuţii.

Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest,  în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului.

Sub sloganul „Toţi ştiau: afară cu Budăi şi Firea!”, organizatorii solicită demiterea celor doi miniştri, susţinând că aceştia „au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut” şi, „mai mult, au încercat să muşamalizeze totul”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te